Het bekleden van je trap


Beton wordt vaak gekozen als goedkoper constructiemateriaal om daarna te bekleden. Toch kan je de trap in zijn ‘industriële’ vorm laten en hem enkel polieren zodat je een egaal en glad oppervlak krijgt. Een exclusiever tintje krijg je wanneer je in het beton kleurpigment of kwarts laat mengen, zodat je een keramische look krijgt.
Je kunt hem natuurlijk ook gewoon verven. De prijs wordt bepaald door de afwerkingsgraad en constructiemoeilijkheid. Als je een betonnen trap wil die strak en glad is afgewerkt, dan zit je ongeveer aan 200 euro per trede. De prijs van een ongepolierde betontrap is rond de 100 euro per trede. Deze kan je bekleden met hout, natuursteen, tapijt, steentapijt, laminaat of parket.
Als je voor hout als bekleding kiest en het gaat om een nieuwe trap, dan maak je hem beter ineens van hout. Hout heeft in tegenstelling tot beton een warme, natuurlijke uitstraling en is, zoals eerder al aangehaald werd, verkrijgbaar in diverse prijscategorieën.
Duurder is natuursteen of glas. Dit wordt vooral in moderne interieurs als trapbekleding toegepast. Het gaat dan meestal om open design trappen of zwevende trappen die geheel in stijl met het interieur worden ontworpen. Bij deze trappen gaat het niet om comfort of functionaliteit. Hier is de trap de eyecatcher van je interieur. Zowel natuursteen als glas zijn slijtvaste materialen en redelijk gemakkelijk schoon te maken, maar daarom niet per se gemakkelijk schoon te houden.
De goedkoopste bekleding is tapijt. Als je voor een slijtvast tapijt gaat, zit je ook een hele tijd goed. Het is onderhoudsvriendelijk en verkrijgbaar in diverse kleuren. Bovendien is het gemakkelijk zelf te plaatsen en te vervangen. Je kunt kiezen voor het bekleden van de volledige treden of voor een traploper.
Wil je de warme uitstraling van tapijt en toch de hardheid van steen, dan is steentapijt iets voor jou. Dit bestaat uit miljoenen kleine steentjes, gemengd met epoxyhars. Het steentapijt wordt op de trap gesmeerd en vormt zo naadloze treden. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en gemakkelijk in onderhoud.
Eveneens gemakkelijk om te plaatsen is het populaire laminaat. Bovendien is het heel onderhoudsvriendelijk en redelijk in prijs. Je hebt de keuze tussen het goedkopere laminaat of het duurdere parket. Laminaat is heel sterk, krasbestendig en antistatisch. Je kunt het in quasi elk design krijgen, zodat het bij elke bouwstijl en elke vloer past. Voor velen gaat er echter niets boven de warme natuurlijke uitstraling van parket. Het voordeel van laminaat is dat je, in tegenstelling tot bij gewoon hout, na de plaatsing niets meer moet doen. Het is immers behandeld met meerlagige UV geharde lak, ofwel met enkele lagen gemodificeerde olie, zodat schuren overbodig is. Je hebt dus geen nawerk meer, zoals vernissen, oliën of verven.