3 manieren om je houten trap te renoveren

Gepubliceerd op

Afgesleten treden, kleurverschillen, lijmresten en vergeling. Tijd voor een grondige opfrisbeurt van je trap! Ontdek 3 manieren om je houten trap op een budgetvriendelijke en duurzame manier te renoveren.

1. Schilderen

Maak van je doffe trap een kleurrijke eyecatcher in je interieur dankzij een laagje verf. Door met kleur op je trap te spelen, kan je heel verschillende effecten creëren.

Is je traphal niet erg groot? Kies dan voor een lichte kleur en schilder de muren mee in dezelfde kleur of een iets lichtere tint. Zo trek je het geheel open en krijg je een verruimend effect. Schilder de muren in een contrasterende kleur om de trap de accentueren. Of schilder de trap in een donkere kleur en de muren licht voor een chique uitstraling.

Gebruik steeds duurzame verf. Je trap krijgt heel wat te verduren. Kies daarom voor een slijtvaste verf, speciaal voor trappen.

Hoe begin je eraan? Een onbehandelde trap schilderen is wel een stevig klusje:

 1. Schuur alles goed op met droog schuurpapier korrel 150-180. Voor oneffen hout gebruik je een grovere korrel. Schuur altijd mee in de richting van de houtvezel.
 2. Neem al het stof weg met een afstuiver en een vochtige doek.
 3. Vul gaatjes en putjes op met sneldrogende houtplamuur. Schuur daarna opnieuw op.
 4. Plak alle te schilderen oppervlakken goed af met de juiste afplaktape. Tip: gebruik de juiste tape voor elk type ondergrond.
 5. Breng een laag primer aan. Je kan kiezen voor een watergedragen houtprimer of een grondlaag op solvent basis.
 6. Laat de verf drogen en dicht daarna kieren en gaatjes met een overschilderbare afdichtingskit voor binnen.
 7. Breng de afwerkingslaag aan.

Ga voor optimaal resultaat en volg dit stappenplan om een houten trap te schilderen.

2. Vernissen

Als je van een natuurlijke uitstraling houdt, dan is vernissen de beste oplossing. Je behoudt de oorspronkelijke kleur en structuur van het hout, maar geeft de trap een laagje bescherming. Zo geniet je langer van een piekfijn uitzicht.

Ga als volgt te werk:

 1. Opschuren.
 • Onbehandeld hout.
  Schuur het hout droog met een fijn schuurpapier (korrel 180-220) in de richting van de houtvezel. Neem daarna al het stof weg.
 • Behandeld hout.
  Reinig en ontvet het oppervlak eerst voor je grondig opschuurt met een fijne korrel. Check of de oude laag nog goed hecht op de ondergrond. Is de oude laag in slechte staat, dan zal je de volledige laag moeten wegschuren. Reeds gevernist hout moet je nat schuren met waterschuurpapier nr 240 en daarna afwassen met Formule Mc Neutral.
 1. Roer de bus grondig door voor gebruik. Bij 2-componenten vernis schud je hars en verharder goed op en voeg je de verharder al roerend bij de hars. Volg de instructies op het etiket voor de juiste verhouding.
 2. Breng de vernis aan met een platte kwast of vernisrol in 2 à 3 lagen.
 3. Wacht enkele uren en breng een tweede laag aan. De wachttijd is afhankelijk van het product dat je kiest. Bekijk de instructies op het etiket goed of vraag advies in de winkel.
 4. Breng na droging nog een derde laag aan.
 5. Na 7 dagen mag je reinigen met een licht vochtige doek.

Gebruik de verfwijzer om de ideale vernis voor jouw schilderklus te vinden.

3. Beitsen

Wil je wat kleur geven aan je trap, maar de houtstructuur behouden? Dat kan! Kies voor een houtbeits en geef je trap wat extra cachet. Beits is een dun kleurmiddel dat in het hout dringt. Je kan dus niet gaan beitsen op een geverniste of geoliede trap.

Beits je trap stap voor stap, trede per trede.

 1. Maak de trap stof- en vetvrij. Ontvet met Formule MC.
 2. Vul gaatjes en putjes op met houtplamuur. Tip: Gebruik plamuur in dezelfde kleur of tint van het hout.
 3. Schuur op met een fijne korrel (180-220) en neem al het stof weg.
 4. Roer de houtbeits goed op en breng aan met een platte verniskwast tot het hout goed verzadigd is. Tip: Strijk in de richting van de houtvezel om het hout goed te verzadigen. Zo wordt de houttekening geaccentueerd.
 5. Neem de natte beits met een vod af in de richting van de vezel.
 6. Doe 1 trede per keer, zodat de beits niet helemaal indroogt. Tip: Laat telkens een trede tussen zodat je de trap nog kan blijven gebruiken.
 7. Laat de beits 24u drogen en schuur daarna op met heel fijn schuurpapier.
 8. Werk af met een slijtvaste vernis.

Ga zeker eens langs in je colora-winkel voor meer advies over hoe je je trap moet schilderen. Een trap schilderen, vernissen of beitsen vraagt wel wat werk, maar geeft een verbluffend resultaat.