Plinten verlijmen: een mooi resultaat in 4 stappen

Gepubliceerd op
plinten verlijmen stappen
plinten verlijmen stappen

Je vloer is gelegd en de muren behangen of geschilderd, dan is het nu tijd voor de plaatsing van je plinten. Of je nu mdf-plinten of keramische plinten plaatst, beiden kunnen tegenwoordig verlijmd worden. Mooi meegenomen voor jou, want dit gaat veel sneller dan de andere plaatsingsmogelijkheden. Ontdek hoe je je plinten eenvoudig verlijmt in 4 stappen. 

Hoe bereid je je goed voor?

De voorbereiding van het plaatsen van je plinten bestaat uit twee delen. Enerzijds, en dit geldt voor iedereen, meet je de lengte van je muur en de plinten nauwkeurig op. Hou in je achterhoofd dat wanneer je de plinten gaat zagen, je de lengte van de muur eerst moet optellen met de dikte van de plint. Dan ben je zeker van de juiste afmeting.

Anderzijds moet je je plinten verven, schuren en lakken indien je geen kant-en-klare plinten hebt gekocht. Je kan de kleur van je plinten perfect matchen met je interieur. Breng eerst een laag grondverf aan en wacht tot deze droog is. Vervolgens schuur je je plint best lichtjes op. Dan is de laklaag aan de beurt. Deze breng je aan om te voorkomen dat je de verf wegveegt wanneer je gaat poetsen. Voorkom het kromtrekken van je plinten door ze ook aan de achterkant te lakken.

In verstek zagen

Nu is het tijd voor het zagen. Je wil niet alleen dat je plinten de juiste afmetingen hebben, maar ook dat ze perfect in elkaar passen. In verstek zagen geeft het mooiste resultaat. Maar, hoe doe je dit? Doe altijd het tegenovergestelde van de hoek. Wanneer je plinten voor een binnenhoek zaagt, doe je dit in een hoek van 45° naar buiten. Bij een buitenhoek net het omgekeerde, dan zaag je in een hoek van 45° naar binnen. Dit geldt wel enkel voor rechte hoeken. Is de hoek van je muur niet helemaal recht? Meet deze dan met veel precisie op voor het beste resultaat.

Verlijm de plinten

Al het voorbereidend werk is achter de rug. Tijd om erin te vliegen! Om de plinten vast te lijmen ga je aan de slag met een montagekit. Breng de lijm met een kitspuit aan in dotten of rillen. Kies je ervoor om het in dotten aan te brengen? Dan spuit je om de 10 cm een nieuw hoopje lijm. Bij rillen respecteer je dezelfde tussenruimte, alleen plaats je dan golfjes in plaats van hoopjes.

Vervolgens plaats je de plint tegen de muur. Wil je extra stevigheid? Pas dan de vast-los-vast methode toe. Plaats de plint eerst tegen de muur, maak deze daarna weer van de muur los en laat 5 minuten rusten. Daarna bevestig je hem weer tegen de muur. Maar, dit is niet altijd nodig. Sommige lijmen zijn zo sterk dat ze dit systeem niet nodig hebben om levenslang te blijven plakken. Werk je zonder het vast-los-vast systeem, klem dan je plinten goed vast tijdens het drogen tegen de muur. Je wil natuurlijk het risico niet lopen dat je plint niet volledig tegen de muur kleeft.

De hoeveelheid lijm die je nodig hebt, hangt voor een groot stuk af van de structuur van je muur. Wanneer deze ruw is en niet helemaal recht, heb je veel meer nodig dan bij een gladde, vlakke muur. Doorgaans kleef je met 300 ml 10 meter aan plinten. Heb je na het verlijmen nog wat over? Dan kan je dit gerust nog twee jaar bewaren indien je dit koel, droog en goed afgesloten doet.

Check, check, dubbelcheck

Zeker wanneer je de vast-los-vast methode toepaste, is deze stap van groot belang. Na de rustperiode van vijf minuten plaats je de plint terug tegen de muur en klop je deze goed vast. Let op: gebruik een houten latje om tussen je plint en de hamer te plaatsen, zodat je de plint niet beschadigt. Ziezo, nu hangen je plinten allemaal mooi op hun plek.

Meer weten? Lees hier meer tips om je plinten te verlijmen.