Ingewerkte plinten: voor een strak en onderhoudsvriendelijk interieur

 Met goedgekozen plinten komt je interieur pas echt tot zijn recht. Kijk zeker eens verder dan de klassieke opbouwplint. Er zijn diverse hedendaagse alternatieven die mooi opgaan in je interieur.

The finishing touch

Plinten staan misschien niet bovenaan je prioriteitenlijst, maar ze beïnvloeden zeker de uitstraling van je interieur. Ze vormen de overgang tussen vloer en wand. Ken je alleen de klassieke, dikke opbouwplint? Ontdek dan eigentijdse alternatieven waarmee je interieur optimaal tot zijn recht komt. Doe hier inspiratie op.  

Plinten voor hedendaagse interieurs

Op zoek naar passende plinten voor je interieur? Vandaag de dag kun je alle kanten uit. De klassieke opbouwplint van zo’n centimeter dik is uit de mode. We vallen massaal voor uitgepuurde interieurs en het bijhorende ruimtelijke gevoel.

Zuiver interieur

Plafondhoge schuivende en pivoterende deuren bijvoorbeeld, zijn erg in trek. Ze dragen bij tot een zuivere architectuur, zonder deurlijsten, lintelen, penanten en andere klassieke oplossingen. Plafondhoge deuren vormen een knap designonderdeel van je interieur. Dikke opbouwplinten zouden de aandacht alleen maar afleiden. Gelukkig zijn er alternatieven die beter matchen ...

Vlakliggende plinten

Wanneer je kiest voor strakke, plafondhoge deuren, dan is het logisch om uit te kijken naar bijpassende, verfijnde plinten. Met vlakliggende plinten bekom je een ‘zuiver’ interieur. Dergelijke ingewerkte plinten zijn slechts subtiel aanwezig. Zo komen de designelementen in je interieur extra goed tot hun recht. Bekijk inspirerende voorbeelden.

Juiste klemtoon

Gregory Chapelle van architectenbureau francoischapelle verwoordt het zo: “Wij ontwerpen onze interieurs tot in de kleinste details. Kwalitatieve materialen spelen daarbij een belangrijke rol. Stel, we kiezen voor een vloer uit natuursteen. Ik weet dat een dergelijke vloer nog beter tot zijn recht komt als de plint geen aandacht vraagt. Want dan kun je de belangrijke elementen van het ontwerp optimaal naar voor laten komen. Beklemtonen wat je wil beklemtonen, zonder dat er andere elementen op het voorplan treden. Bijkomend voordeel: omdat ingewerkte plinten gelijkliggen met de muur, kan er geen stof op vallen. Hygiënisch en onderhoudsvriendelijk.”

Esthetische aansluiting

Bij vlakliggende plinten is er slechts een schaduwvoegje te zien, een belangrijke troef. Waarom een schaduwvoeg? Er is altijd een verschil qua uitzicht tussen je geschilderde muur, behang of muurafwerking en de plint. Ook al zijn beide bijvoorbeeld wit, ze verschillen steeds in glans of textuur. Dankzij het subtiele schaduwvoegje worden beide netjes van elkaar gescheiden. Ontdek realisaties.

Omkeerbaar plintprofiel

Mag het nog strakker? Bij plinten met een negatief profiel zie je enkel de schaduwvoeg. Let wel, bij het dweilen of stofzuigen van de vloer bestaat de kans dat je de muur raakt en deze vuil maakt of beschadigt. Dit kan je voorkomen door te kiezen voor een omkeerbaar plintprofiel. Bij het poetsen raak je hoogstens de aluminium plint en niet de muur. Je muur blijft dus langer mooi.

Ruimtelijk effect

Omkeerbare plintprofielen hebben nog meer voordelen. Heeft je woning een hoog plafond, dan kun je het plintprofiel tot 40 mm zichtbaar maken. Keer je het profiel om, dan is de zichtbare hoogte slechts 25 mm en oogt de plint veel fijner. Bij ruimtes met een laag plafond (met een hoogte van bijvoorbeeld 2m40 of minder) kun je de minder hoge kant gebruiken. Op die manier lijkt je muur hoger, wat bijdraagt tot het ruimtelijk gevoel.

Aluminium met diverse afwerkingen

Waarom plinten uit aluminium? Aluminium is vormvast, dun, neemt geen vocht op en kan op verschillende manieren duurzaam afgewerkt worden. De profielen van Bminus kun je vooraf laten lakken of anodiseren. Vaak worden de plinten ook geschilderd in de kleur van de muur, dan worden ze voorzien van een laagje grondverf op de gewenste zichtzijde.

Plinten van 5 m lang

En de lengte? Plintprofielen zijn doorgaans tussen de twee en de drie meter lang. Je hebt er dan meerdere nodig voor één wand. Dat betekent dat er verticale voegen te zien zullen zijn. Bij Bminus vind je ook plintprofielen met een lengte van vijf meter, een belangrijke plus. Daarmee volstaat bij kleinere ruimtes één profiel per wand. Bminus heeft ook een breed gamma aan deurgrepen, die zowel op glazen als op houten deuren passen. Ontdek het aanbod.

Op zoek naar passende deuren, grepen en plinten voor je eigentijdse interieur? Ontdek het brede gamma van Bminus. Hulp nodig bij je keuze? Neem contact op voor advies op maat. Vraag zeker ook je gratis inspiratiebrochure aan.

 

 

In samenwerking met Bminus

Meer nieuws van Bminus

Binnendeuren: welk type deur en deurtechniek kiezen?

De keuze van je binnendeuren heeft meer impact dan je zou denken.

Hoe plaats ik ingewerkte plinten?

Ga je voor een strak, modern interieur en wil je wat anders dan de klassieke voorzetplint?

GRATIS Nieuwsbrief