Hoe plaats ik ingewerkte plinten?

Ga je voor een strak, modern interieur en wil je wat anders dan de klassieke voorzetplint? Dan zijn ingewerkte aluminium plintprofielen een elegant alternatief. Maar hoe ga je hier zelf mee aan de slag? Waar moet je op letten bij de plaatsing?

Ingewerkte plinten

Fan van een strak en minimalistisch interieur? Met ingewerkte aluminium plinten bekom je de eigentijdse look waarvan je droomt. Je kunt de plinten laten plaatsen door een plaatsingsploeg, maar je kunt er ook zelf mee aan de slag. Lees snel hoe! Check zeker ook de technische fiche voor jouw plintprofiel. 

Zelf plinten plaatsen

Aluminium plinten zijn verkrijgbaar in lengtes van 5 en 2,5 meter. Je verlijmt ze met lijmkit op basis van MS-polymeer. Die heeft een hoge aanvangshechting en hecht zelfs op vochtige ondergronden. Ook blijft hij elastisch en kun je erover schilderen. Welk type plintprofiel je kiest, bepaalt de hoogte waarop je het pleisterwerk of de gipskartonplaat boven de vloerpas moet laten stoppen. Voorzie dus voor de plaatsing een uitsparing in het pleisterwerk. Na de plaatsing wordt de plint gedeeltelijk verder ingewerkt. Zo loopt de plint mooi gelijk met het pleisterwerk van de muur.

Soorten plinten

Er zijn verschillende types aluminium plintprofielen die je kunt inwerken. Vlakliggende plinten zijn heel subtiel, er is slechts een schaduwvoegje zichtbaar. Bij de omkeerbare profielen kies je zelf hoeveel van de plint zichtbaar is door te wisselen van kant. Negatieve plintprofielen liggen dan weer dieper dan het pleisterwerk. Alle plintprofielen kunnen vooraf in een kleur naar keuze gelakt of geanodiseerd (zilver of zwart) worden, of voorzien worden van een primer als je ze wil verven. Bekijk uiteenlopende realisaties.

Voor je begint …

Waar moet je op letten vooraleer je je plinten plaatst? Controleer of de vloerbedekking ver genoeg onder of in het vlak van het pleisterwerk ligt, zodat er bij het plaatsen van de plintprofielen geen opening ontstaat tussen vloer en plint. Het pleisterwerk stopt steeds 10 cm boven de vloer, zeker op het gelijkvloers zowel als op de andere verdiepingen. Het plintprofiel verbergt de waterkerende EPDM.

Voorbereiding

Zorg dat je deurkaders vooraf geplaatst en bepleisterd zijn. Snijd eventueel nog uitstekend EPDM weg. Maak de plintzone pleistervrij en verwijder ook mortelbramen. Zorg dus voor een opgeschoonde ondergrond. Zorg ook dat er geen puin, gips of andere stoffen op de vloerbekleding liggen.

Plinten plaatsen

Is je vloerafwerking en schrijnwerk geplaatst, dan kunnen de plintprofielen geplaatst worden op de vloer en onder het pleisterwerk. De profielen worden altijd in een zo groot mogelijke lengte geplaatst. Voor de buitenhoeken zaag je de plinten in verstek (45°) en plaats je ze tegen elkaar. Bij binnenhoeken plaats je vlakke profielen kops tegen elkaar en bij 6/8 profielen zaag je ze in verstek. Breng om de 25 à 30 cm lijmdotten montagekit aan op het plintprofiel en duw het tegen de muur in het vlak van het pleisterwerk. Afhankelijk van het type plint komt het zichtvlak of de stoplijn in lijn met het pleisterwerk. Omdat elk situatie anders is, lees je best de technische fiche voor jouw plintprofiel

Afwerking

Als je dat wil, kun je als afwerking de plinten schilderen in dezelfde kleur als die van de muur. De vloerder kan eventueel als afwerking een elastische dichting spuiten in dezelfde kleur als de vloer. De plintprofielen worden dan 1,5 mm hoger geplaatst, zo kan de dichting onder de plint. Wil je de plinten in de kinderkamer een speciale look geven? Dat kan! Gebruik hiervoor de plintstickers. De kleuren, motieven of logo’s kunnen op maat gemaakt worden.

Plinten bij gietvloer en beton

Gepolierde beton- en gietvloeren zijn zeer populair bij een modern, strak interieur. Bij gietvloer (en tapijt) kan het profiel op de chape geplaatst worden, ze kunnen dan voor de lijm droog is met afstandshouders op de gewenste hoogte gebracht worden. Handig: pleister een (bijgeleverd) touwtje in de voeg in (ganse lengte) om dan bij halfdroge pleister het touwtje eruit te trekken. Op die manier stopt de pleister netjes op het ingebouwde stopprofiel.

Polieren in de hoeken bij een betonvloer is niet eenvoudig, hierdoor is de vloer vaak wat ongelijk. Daarom plaatst men vaak de vloer eerst. Zo kan men de plint wat verder van de naakte muur zetten en iets dikker pleisteren.

Nog vragen over de plaatsing van je ingewerkte plinten? Bekijk de technische fiche of neem contact op met Bminus. Wil je meer weten over de plinten van Bminus? Bezoek de toonzaal of de website/webshop via www.bminus.com.   

 

In samenwerking met Bminus

Meer nieuws van Bminus

Binnendeuren: welk type deur en deurtechniek kiezen?

De keuze van je binnendeuren heeft meer impact dan je zou denken.

Ingewerkte plinten: voor een strak en onderhoudsvriendelijk interieur

 Met goedgekozen plinten komt je interieur pas echt tot zijn recht.

GRATIS Nieuwsbrief