Ingewerkte plinten: voor een strak en onderhoudsvriendelijk interieur

Ingebouwde plint

Goedgekozen plinten maken je interieur helemaal af. Buiten de klassieke opbouwplint bestaan er nog andere alternatieven. Zoals een mooie ingewerkte plint bijvoorbeeld. Ontdek de verschillende alternatieve plinten die opgaan in je interieur.

De kers op de taart

Het plaatsen van plinten staat vaak onderaan aan het to-do-lijstje. Toch is het verstandig om er al eerder rekening mee te houden. Plinten vormen de overgang tussen de vloer en wand en bepalen mee de uitstraling van je interieur. Ben je op zoek naar een alternatief voor de klassieke, dikke opbouwplint? Je vindt tegenwoordig een ruim aanbod aan eigentijdse, strakke alternatieven die je interieur mooi inlijsten.

Plinten voor het interieur van nu

De klassieke opbouwplint van zo’n centimeter dik past niet altijd in een modern interieur. De plint voor het hedendaagse interieur is strak en zorgt voor een uitgepuurde uitstraling en bijhorend ruimtelijk gevoel.

Less is more

Plafondhoge pivoterende en schuivende deuren zijn erg gewild. Ze dragen bij tot een zuivere architectuur zonder versieringen met deurlijsten, lintelen, penanten en andere klassieke oplossingen. Binnendeuren vormen een designonderdeel van het interieur. De plinten trekken dan best niet te veel aandacht. Ga daarom voor een moderne match.

Vlakliggende plinten

Verfijnde, vlakliggende plinten passen perfect bij strakke, plafondhoge deuren. Hiermee creëer je een ‘zuiver’ interieur. De plinten worden ingewerkt in de muur en zijn slechts subtiel aanwezig. Zo komen de designelementen in je huisinrichting extra goed tot hun recht.

In the spotlight

In een strak interieurontwerp zijn er elementen die je graag naar voor wilt laten komen, zonder dat de plinten hierbij naar het voorplan treden. Zo komt een vloer in natuursteen beter tot zijn recht als de plint geen aandacht vraagt. Bovendien kan er op gelijkliggende plinten geen stof blijven liggen. Handig!

Schaduwvoegje

Bij vlakliggende plinten zie je enkel een schaduwvoegje. Dit subtiele voegje scheidt de muur en de plint netjes van elkaar. Het verschil tussen de glans en textuur van het materiaal van de muur en de plint wordt zo mooi opgevangen.

Omkeerbaar plintprofiel

Mag het nog strakker? Bij plinten met een negatief profiel zie je enkel het schaduwvoegje. Let wel op, bij het dweilen of stofzuigen van de vloer bestaat de kans dat je de muur raakt en hem vuil maakt of beschadigt. Dit kun je voorkomen door te kiezen voor een omkeerbaar plintprofiel. Bij het poetsen raak je dan hoogstens de aluminium plint en niet de muur. Je muur blijft dus langer mooi.

Ruimtelijk gevoel

Omkeerbare plintprofielen hebben nog meer voordelen. Heeft je woning een hoog plafond, dan kun je het plintprofiel tot 40 mm zichtbaar maken. Keer je het profiel om, dan is de zichtbare deel slechts 25 mm hoog en oogt de plint veel fijner. Bij ruimtes met een laag plafond (met een hoogte van bijvoorbeeld 2m 40 of minder), kun je de minder hoge kant gebruiken. Zo lijkt je muur hoger, wat bijdraagt tot het ruimtelijk gevoel.

Zeer lange plinten

Plintprofielen zijn doorgaans tussen de twee en de drie meter lang. Je hebt er dan meerdere nodig voor één wand. Dat betekent dat er verticale voegen te zien zullen zijn. Sommige fabrikanten hebben ook plinten met een lengte van 5 meter. In kleinere ruimtes heb je dan maar één profiel per wand nodig.

In samenwerking met Bouwinfo.be

ONTVANG GRATIS DOCUMENTATIE

GRATIS Nieuwsbrief