Hoe plaats ik ingewerkte plinten?

Ingewerkte aluminium plintprofielen zijn een elegant alternatief voor de klassieke voorzetplinten. Waar moet je op letten als je deze plaatst? Kom het nu te weten.

Plinten in het stucwerk

Fan van een strak en minimalistisch interieur? Met ingewerkte aluminium plinten, geplaatst in het pleisterwerk, verkrijg je een eigentijdse, strakke look. Je kunt de plinten laten plaatsen door een expert, maar je kunt er ook zelf mee aan de slag. Bestudeer eerst de technische fiche van je plintprofiel vooraleer je aan de slag gaat.

Verschillende soorten plinten

Er bestaan verschillende types aluminium plintprofielen die kunt (laten) inwerken. Vlakliggende plinten bijvoorbeeld, zijn heel subtiel, hier is alleen een schaduwvoegje zichtbaar. Bij omkeerbare plinten kun je kiezen hoeveel van de plint zichtbaar is, door de gewenste kant te gebruiken. En negatieve plintprofielen liggen dieper in het pleisterwerk.

Zelf plintprofielen plaatsen

Aluminium plinten zijn in bepaalde lengtes verkrijgbaar (bijvoorbeeld 2,5 en 5 meter). Je verlijmt ze met een lijmkit op basis van MS-polymeer. Die hecht snel en gemakkelijk, zelfs op vochtige ondergronden. De lijm blijft elastisch en je kunt erover schilderen. De hoogte van het plintprofiel bepaalt de hoogte van het pleisterwerk of de gipskartonplaat. Voorzie dus een uitsparing in het pleisterwerk vóór de plaatsing van je plinten. Zijn ze geplaatst, dan worden ze gedeeltelijk verder ingewerkt zodat de plint mooi gelijk loopt met het pleisterwerk op de muur.

Check-up vooraf

Voor je je plintprofielen gaat plaatsen controleer je of de vloer ver genoeg onder of in het vlak van het pleisterwerk ligt, zodat er bij de plaatsing geen opening ontstaat tussen de vloer en de plint. Het pleisterwerk stopt altijd 10 cm boven de vloer. Achter het plintprofiel wordt de waterkerende EPDM verborgen. 

Voorbereiding

Zorg ervoor dat je deurkaders vooraf geplaatst en bepleisterd zijn. Snijd eventueel nog de uitstekende EPDM weg. Zorg voor een schone ondergrond. Maak de plintzone pleistervrij en verwijder ook de mortelbramen. Verwijder ook puin, gips of andere stoffen die op de vloerbekleding liggen.

Plinten aanbrengen

Je plintprofielen kunnen op de vloer en onder het pleisterwerk geplaatst worden wanneer je vloerafwerking en schrijnwerk geplaatst is. Plaats profielen van een zo groot mogelijke lengte. In de buitenhoeken zaag je de plinten in verstek en plaats je ze tegen elkaar. Bij binnenhoeken de vlakke profielen kops tegen elkaar en bij 6/8 profielen zaag je zin in verstek. Om de 25 à 30 cm breng je lijmdotten montagekit aan en druk je het plintprofiel tegen de muur in het vlak onder het pleisterwerk. Afhankelijk van het type plint komt het zichtvlak of de stoplijn gelijk met het pleisterwerk. Lees telkens goed de technische fiche van je plintprofiel als je ermee aan de slag gaat.

Afgewerkte plinten

Je kan de plinten eventueel schilderen in dezelfde kleur als de muur. De vloerder kan dit mooi afwerken met een elastische dichting die dezelfde kleur heeft als de vloer. De plintprofielen worden dan 1,5 mm hoger geplaats zodat de dichting ook onder de plint hecht. Wil je graag je plinten opvrolijken, in bijvoorbeeld de kinderkamers, dan kan dit met plintstickers.

Plinten bij beton- en gietvloer

Kies je voor een modern, strak interieur met een gepolierde beton- of gietvloer? Dan kan het plintprofiel op de vloer geplaatst worden. Met afstandshouders kunnen ze tijdens het drogen van de lijm, op de gewenste hoogte gebracht worden. Tip: pleister een (bijgeleverd) touwtje in de voeg en trek die uit de halfdroge pleister. Zo stopt de pleister netjes op het ingebouwde stopprofiel. Vaak plaatst men de gepolierde beton eerst, zo wordt er tijdens het polieren in de hoeken geen pleisterwerk geraakt. Hierbij kan men ook de plint wat verder van de naakte vloer zetten en iets dikker pleisteren.

In samenwerking met Bouwinfo.be

ONTVANG GRATIS DOCUMENTATIE

GRATIS Nieuwsbrief