SprayTec van Tec7: veilig en efficiënt aan de slag met spuitbare lijm, ook in uitdagende situaties

30/01/2024

Contactlijmen en PU-lijmen zijn krachtige spuitbare lijmen die je breed kan inzetten. Hun gebruik brengt echter gezondheidsrisico's met zich mee. Bovendien zijn er praktische nadelen, zoals beperkte water- en temperatuurbestendigheid en beperkte herpositioneerbaarheid. Ontdek SprayTec van Tec7, een veelbelovend alternatief dat deze problemen aanpakt en een optimale hechting verzekert. De eerste spuitbare MS Hybride polymeerlijm is een feit! 

Traditionele spuitbare lijmen: risico’s en beperkingen

Als vakman streef je bij elke klus naar kwaliteit. Maar je gezondheid, die zet je liever niet op het spel. Helaas brengen traditionele contactlijmen en PU-lijmen risico's met zich mee. Contactlijmen bevatten veel vluchtige organische stoffen (VOS), die je ogen, neus en keel kunnen irriteren. PU-lijmen bevatten zelfs diisocyanaten, wat kankerverwekkende stoffen zijn.

Daarnaast hebben deze spuitbare lijmen praktische beperkingen. Vaak zijn ze niet geschikt voor vochtige omgevingen en harden ze snel uit, waardoor herpositionering lastig is. Hoewel sommige spuitlijmen waterbestendig zijn, kunnen ze tekortschieten bij hoge temperaturen. Deze nadelen gaan ten koste van de kwaliteit van je werk en kunnen tot vertragingen leiden.

Waarom compromissen sluiten, als het perfect anders kan?

SprayTec spuitlijm, de eerste spuitbare MS Hybride polymeerlijm

Tec7, een van de koplopers op het gebied van MS Hybride polymeer technologie, pakt uit met een veilig en praktisch alternatief. Na jaren van uitgebreid onderzoek en testen laten ze SprayTec op de wereld los: de eerste spuitbare MS Hybride polymeerlijm. De gepatenteerde formulering van SprayTec combineert kracht en efficiëntie met veilige en gezonde werkomstandigheden, speciaal voor jou als vakman. Bekijk hier de introductiefilm.

Waarom SprayTec spuitlijm gebruiken? 

SprayTec is niet zomaar een uitbreiding van het productgamma. De nieuwe spuitlijm betekent een enorme stap vooruit in lijmtechnologie. Ontdek wat jij als vakman te winnen hebt.

SprayTec biedt belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele spuitbare lijmen:

  1. Herpositioneerbaarheid: Na het aanbrengen kan je materialen tijdelijk herpositioneren. Omdat je nauwkeurig kan uitlijnen vóór uitharding, daalt de kans op fouten en heb je meer controle over het hechtingsproces.
  2. Enkelzijdige applicatie: Geen gedoe meer met dubbelzijdig aanbrengen. Met SprayTec is enkelzijdige applicatie voldoende, waardoor het hechtingsproces eenvoudiger wordt en je twee keer zoveel oppervlakte verlijmt met dezelfde hoeveelheid product - een aanzienlijke besparing!
  3. Toepasbaar op vochtige oppervlakken: SprayTec onderscheidt zich door effectief te hechten op vochtige oppervlakken. Een gamechanger voor vochtige omstandigheden bij bijvoorbeeld daktoepassingen (ochtenddauw, …).
  4. 100% vastestofgehalte: In tegenstelling tot contactlijmen met 10-30% vastestofgehalte heeft SprayTec een indrukwekkend 100% vastestofgehalte. Concreet: bij contactlijmen verdampt 70-90% van wat je uitspuit, met SprayTec gaat geen product verloren.
  5. Hogere temperatuurbestendigheid: Met een temperatuurbestendigheid tot wel 150°C overtreft SprayTec de gemiddelde contactlijm (75-90°C). Dit zorgt voor duurzame en betrouwbare verlijming, zelfs in omgevingen met hoge temperaturen, zoals bij platte daken.
  6. Gezondheid en milieu: Ontworpen met focus op gezondheid en milieu, bevat SprayTec geen solventen, ftalaten of isocyanaten, wat de VOC-emissie beperkt. Dit leidt tot een gezondere en veiligere omgeving en vermindert het risico op ademhalingsproblemen of overgevoeligheden veroorzaakt door blootstelling aan agressieve chemicaliën. SprayTec stoot bovendien 50 tot 60% minder CO2 uit dan traditionele contactlijmen, wat neerkomt op een besparing van 1,5 tot 2 ton CO2 per ton spuitbare lijm. Met meer dan 1 miljoen ton contactlijm die jaarlijks in Europa wordt gebruikt, kan het gebruik van SprayTec dus een groot positief effect hebben op het milieu.

Toepassingen voor jouw vak

De veelzijdigheid van SprayTec maakt het de ideale oplossing voor een groot aantal toepassingen:

  • Dak: SprayTec vereenvoudigt het verlijmen van diverse dakbedekkingsmaterialen, van isolatie tot EPDM/dakmembranen en onderdakfolie. SprayTec is compatibel met verschillende daklagen voor een breed scala aan toepassingen.
  • Vloer: SprayTec is ideaal voor het verlijmen van diverse vloermaterialen zoals vinyl, linoleum, LVT, parket, tapijt en laminaat. De vochtuithardende eigenschappen en uitstekende hechting zorgen voor veilige en duurzame plaatsing.
  • Algemene bouw: Gebruik SprayTec voor het verlijmen van isolatie, waterdichtingsmembranen (uitgezonderd PE), akoestische panelen en materialen voor winddichting. Dankzij de hoge hechting en duurzaamheid is het een betrouwbare oplossing in veeleisende bouwomgevingen.
  • Hout/lamineren: SprayTec is uitermate geschikt voor het verlijmen van hogedruklaminaat (HPL), fineer en sandwichpanelen. Met zijn gezondere formulering draagt het bij aan een veiligere werkplaats.

Verder kan je SprayTec op tal van oppervlakken gebruiken, waaronder EPS, XPS en Polystyreen. Lees hier meer over het gebruik van SprayTec.

Ga je monteren, lijmen of afdichten? SprayTec is een veilig en praktisch alternatief voor traditionele spuitbare lijmen. Het rekent af met de nadelen en garandeert een optimale hechting. Ervaar de efficiëntie van de allereerste spuitbare MS Hybride polymeerlijm op de markt, ontwikkeld met de vakman in gedachten. Bekijk de specificaties en vind hier een verkooppunt in je buurt.

In samenwerking met Tec7

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.