Hoe een hangkast bevestigen aan een gipsplaatwand?

26/02/2024

Wil je een hangkast stevig aan je gipsplaatwand bevestigen, maar weet je niet waar te beginnen? Geen zorgen! In dit artikel delen we een praktisch stappenplan van Atelier Knauf dat je door het hele proces leidt. Van het selecteren van de juiste materialen tot het veilig monteren van de kast, we nemen je stap voor stap mee. Je zal zien: een kast aan je gipsplaatwand ophangen, kan je makkelijk zelf. Dankzij de heldere instructies lukt het in no time. 

Stap 1: verzamel je materialen en gereedschappen

Een goede start is het halve werk. Begin daarom met het verzamelen van de juiste materialen en tools. Maak het jezelf makkelijk en download hier een handige lijst met benodigdheden voor het monteren van een hangkast aan je gipsplaatwand. Zo weet je zeker dat je niets vergeet.

Naast gereedschappen zoals een schroefmachine en een houtboor, heb je onder meer Knauf Hollewandpluggen nodig. Deze pluggen zijn perfect geschikt voor holle wanden zoals gipsplaten en zorgen voor een stevige bevestiging. Je vindt ze bij een lokale doe-het-zelfzaakVind hier een verkooppunt in je buurt. Alles bij de hand? Dan kan je van start!

Stap 2: markeer de positie van de boorgaten

Raadpleeg de montagehandleiding van je hangkast om de juiste hoogte voor de ophangbeugels te bepalen. Dit is cruciaal om ervoor te zorgen dat de kast op de gewenste hoogte wordt gemonteerd. Gebruik een potlood om een lijn te trekken op deze hoogte en zorg ervoor dat deze horizontaal is met behulp van een waterpas. Teken vervolgens de positie van de boorgaten voor de ophangbeugels op deze lijn. Zorg ervoor dat de afstand tussen de gaten overeenkomt met de bevestigingspunten op de kast. Bekijk het instructiefilmpje.

Stap 3: plaats de Knauf Hollewandpluggen

Gebruik een houtboor van 13 mm om gaten te boren in de gipsplaatwand op de gemarkeerde posities. Let op dat je niet te veel druk uitoefent om schade aan de gipsplaat te voorkomen. Plaats de Knauf Hollewandpluggen in de geboorde gaten, met de metalen plaat met schroefdraad in een horizontale positie. Zorg ervoor dat de pluggen stevig vastzitten en geen speling hebben. 

Plaats de metalen beugel met schroefdraad verticaal met behulp van de twee blauwe beugels. Zorg ervoor dat de beugel contact maakt met de achterkant van de gipsplaat voor maximale stevigheid. Schuif de witte plastic ring helemaal tegen de gipsplaat en breek de blauwe beugels door ze uit elkaar te trekken. Dit zorgt ervoor dat de beugel stevig op zijn plaats blijft zitten tijdens het monteren van de kast. Bekijk hier de klusvideo.

Stap 4: hang de hangkast op aan de wand

Volg de montage-instructies van de fabrikant om de hangkast veilig aan de wand te bevestigen. Zorg ervoor dat alle bevestigingspunten goed zijn vastgedraaid en controleer of de kast stevig aan de wand hangt voordat je die belast met spullen. Voilà, missie geslaagd! 

Benieuwd naar meer handig klusadvies? Op het online platform Atelier Knauf vind je een schat aan tutorials voor diverse projecten, inclusief handige tips en instructievideo’s. Alle inhoud is uitgewerkt en goedgekeurd door de technische dienst van Knauf. Hierdoor ben je zeker van de beste aanpak voor je klus. Neem snel een kijkjeen ga zelfverzekerd aan de slag. Extra materiaal nodig? Ontdek dan hier een Knauf-verkooppunt in je buurt.

Lees ook: har
Hoe voegen tussen gipsplaten afwerken?
Hoe een stopcontact in een gipsplaat installeren? 
Hoe gipsplaten schilderen? 

In samenwerking met Knauf

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.