Hoe je plinten en binnendeuren afkitten om je muren te schilderen?

Gepubliceerd op 22 December 2020

Heb je opbouwplinten geplaatst en wil je deze proper afwerken? Dan is een afdichtingskit onmisbaar. Kit in één keer zowel je plinten als binnendeuren af en dan kan het schilderwerk beginnen. Hoe schilder je je muren proper tot op de plinten? Ontdek hoe je met het juiste materiaal en techniek een fraai resultaat verkrijgt.

Waarom je plinten afkitten?

Plinten zorgen voor een mooie overgang tussen de wanden en vloeren in je interieur. Ze vormen de kers op de taart! Heb je gekozen voor opbouwplinten en wil je deze strak afwerken, dan kun je ze afkitten. Zo voorkom je ook dat vocht of vuil zich tussen de voegen kan vastzetten en schade veroorzaakt. Plinten afkitten is niet zo moeilijk en kun je gerust zelf doen. Met een beetje oefening, een vaste hand en het juiste materiaal, verkrijg je een mooie afwerking. Vind de juiste afdichtingsproducten bij een verdeelpunt in je buurt.

Afdichtingskit kiezen

Zowel stenen als houten plinten kun je afkitten. Je kunt kiezen tussen twee soorten afdichtingskitten: een schimmelbestendige kit met superieure hechting die verkrijgbaar is in verschillende kleuren, of een vochtbestendige schilderskit (acrylaat) die je kunt overschilderen met alle soorten verven of lakken. Zo gaat je kit mooi op in de geschilderde wand.

Plinten afkitten: zo ga je te werk

Ontvet eerst de plint met een reiniger en breng, nadat je de plint hebt schoongemaakt, de afdichtingskit of schilderkit met behulp van een kitpistool in een vloeiende beweging, met gelijkmatige druk en snelheid aan op de bovenkant van de plint. Snij hiervoor eerst de kop schuin af en hou het kokerpistool in een hoek van 45 graden. Gebruik hierna een afstrijkspatel om het teveel aan kit in een vloeiende beweging af te wrijven (of doe dit met je vinger gedoopt in water en afwasmiddel). Bekijk de instructievideo’s om stenen plinten of houten plinten af te kitten.

Deuren afkitten: hoe doe je dat?

Voor het afkitten van de deuren geldt hetzelfde principe als voor de plinten. Na het schoonmaken, ontvet je de deurrand eerst met een reiniger. Zo’n vluchtig ontvetmiddel zorgt ervoor dat het zo weer droog is en je meteen aan de slag kan gaan. Breng, net zoals bij de plinten, in een vloeiende beweging met behulp van een kitpistool de schilderskit aan. Ook hier snij je de kop best af in een hoek van 45° voor het beste resultaat. Zorg dat je niet te veel kit aanbrengt, maar wel genoeg om de kier op te vullen. Achteraf kan je aan de binnenkant geen afdichtingskit meer toevoegen. Met een afstrijkspatel verwijder je makkelijk het teveel aan kit. Doe dit in een vloeiende beweging, zodat het een gelijke, rechte lijn wordt.

Plinten op wandpaneel met holle ruimte

Heb je wandpanelen geplaatst en zit er een holle ruimte onderaan? Ook dan kun je plinten plaatsen. Spuit eerst montageschuim in de holte en plaats daarna je plint. Hierna werk je de plint af met een montagekit. Ontdek hoe je deze stappen doet.

Schilderen tot op de plint

Wil je je muren schilderen en hierbij de schilderskit die je op je plinten hebt aangebracht mee schilderen? Dan wordt je geduld op de proef gesteld. Want goed afplakken is een kunst. Gebruik afplaktape van goede kwaliteit en plak die over je plinten. Kleef je tape aan de voorkant en bovenkant van je plint, houd bovenaan op de plint nog een klein randje van 1 à 2 millimeter over. Hierna schilder je de muren met het acrylaat en het randje mee, en dus ook een stukje over de tape. Overschilder de kit natuurlijk pas als hij droog is. Verwijder de tape als de verf nog niet helemaal droog is.

Zoek je producten om te lijmen, afdichten en monteren? Bekijk de instructievideo’s en ga langs bij een verdeelpunt in je buurt voor het juiste product en advies op maat.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan