Een inbouwkast perfect op maat: hoe begin ik eraan?

Gepubliceerd op 17 December 2018

Meer opbergruimte in je bureau, een kastindeling zoals jij het wil, een ruimte zo efficiënt mogelijke benutten, de perfecte dressing room. Een inbouwkast op maat is staat op het verlanglijstje van velen. Wat zijn de mogelijkheden? Ontdek het hier.

Elke centimeter telt

De gemiddelde mens verzamelt in zijn leven behoorlijk wat spullen. Wil je niet elke dag bergen beklimmen en zoeken naar wat je nodig hebt, dan geef je ze best een vaste plek. Je kunt niet te veel opbergruimte hebben! Met een maatkast tegen de muur bijvoorbeeld, benut je elke centimeter van de beschikbare ruimte. Een dressing room of inloopkast is dan ook een item dat bij velen op het verlanglijstje staat. 

Dressing versus inloopkast

Vrouwen dromen ervan en mannen stiekem ook. Want zeg nu zelf, wie wil er geen inbouwkast waarin je je kleren, schoenen of andere spullen overzichtelijk opgeborgen zijn. De termen ‘dressing’ en ‘inloopkast’ worden door elkaar gebruikt. Toch is er een klein verschil. Terwijl je in een inloopkast je kleren opbergt in je slaapkamer bijvoorbeeld, kun je in je aparte kledingkamer oftewel dressing (room) zitten, kleren passen en zelfs defileren. Je kunt kiezen voor een open of gesloten inloopkast of dressing. Tegenwoordig is er altijd wel een exemplaar beschikbaar in verschillende prijsklassen.

Iedereen een dressing

Voor een inloopkast of dressing hoef je tegenwoordig geen reusachtige villa met vele kamers meer te hebben. Dankzij verschillende modulaire systemen kan iedereen eentje in zijn woning integreren en ervan genieten. Je hoeft ook niet per se een extra kamer te hebben. Zelfs in een grote slaapkamer kun je een inloopkast integreren. 

Moduleerbare dressing: zeer flexibel

Je kunt kiezen voor kleinschalig met een moduleerbare dressing of inloopkast. Deze bestaat bijvoorbeeld in de vorm van steunpalen die je moet vastklemmen tussen het plafond en de vloer. Tussen die pilaren plaats je dan opbergelementen: legplanken, lades, kledingroedes, … het voordeel is dat deze elementen verstelbaar zijn. Je kan dus je dressing volledig indelen zoals jij dat wilt. Een alternatief model is een inloopkast die bestaat uit kant en klare pakketten die met een kliksysteem tegen de muur bevestigd wordt. Handig voor smallere slaapkamers of dressingruimtes.

Dressing met standaardsystemen

Een iets uitgebreidere soort dressing is eentje met standaardsystemen. Deze zijn goedkoper dan maatwerk maar kunnen ook perfect op maat gemaakt worden voor de beschikbare ruimte. Hier kun je dan ook modules voor kopen om bijvoorbeeld je droogkast, strijkplank of wasmachine in te plaatsen. 

Dressing op maat

Zie je het grootser, dan kun je gaan voor een dressing volledig op maat. De prijs van dit type dressing is afhankelijk van de omvang en de materiaalkeuze. Zo is een dressing in massief hout bijvoorbeeld duurder dan eentje in mdf-platen. Kies sowieso voor een stevige omkadering. De tussenwanden kun je eventueel in een iets goedkoper materiaal nemen. Andere materialen die veel gebruikt worden zijn metaal, kunststof en gelakte mdf-platen. 

Tips bij het kiezen van een dressing of inloopkast

1. Vind de ideale plek

Het is gemakkelijker om van bij het begin, wanneer je een woning koopt, verbouwt of bouwt na te denken of je een dressing  room wilt en waar dat die geplaatst mag worden. Vaak staat hij in een aparte ruimte die grenst aan de slaap- en of badkamer maar in een andere ruimte of nachthal kan ook. Wil je een inloopkast, zorg dan dat je een blinde muur zonder raam hebt waar je de kast kunt tegen (laten) bouwen.

2. Kies het type inbouwkast

Ga je voor een open of gesloten inbouwkast? Beide types opbergruimte hebben zo hun voordelen. Zo geraken in een gesloten of halfopen dressing je kleren niet snel bestoft en zijn ze beschermt tegen eventueel zonlicht. Wil je zoveel mogelijk ruimte sparen? Kies dan voor schuifdeuren. 

3. Opbergruimte slim bekeken

Je kunt je dressing indelen per persoon en/of seizoen. Voorzie voldoende hangruimte die genoeg hoog en diep is, best zo’n 65 cm voor je mantels, galajurken). Denk ook aan leggers van minstens 40 cm diep, bij voorkeur in verstelbare hoogtes. En wat dacht je van (afsluitbare) bergplaatsen voor je schoenencollectie, leggers om hoeden of handtassen uit te stallen, vakjes om je riemen en sjaals te leggen, lades voor je sokken en ondergoed enzovoort. 

4. Maak het jezelf gemakkelijk

Voorzie een soort ‘catwalk’ van een meter breed, zodat je voldoende ruimte hebt om je in je dressing om te kleden en een kleine modeshow te houden voor je partner. Plaats ook een bankje om op uit te rusten, je schoenen te passen of te controleren of je zonder kleerscheuren kunt gaan zitten. 

5. Zorg voor licht

Komt er voldoende daglicht in je dressing? Handig! Zo zie je overdag niet alleen je kleren beter, maar krijg je ook een juist beeld van de kleurencombinaties. Extra ledverlichting in je kast zorgt dat je altijd voldoende ziet. Voorzie ook een hoge spiegel om je outfit te bewonderen maar ook om je dressing optisch te vergroten door het licht te reflecteren. 

Elke centimeter benut

Heb je interesse in een inloopkast of dressing op maat, dan kun je terecht bij een gespecialiseerde schrijnwerker. Breng een bezoek aan een toonzaal of laat meteen een adviseur bij je thuis langskomen om je plannen te bespreken. Kijk vooraf ook even na of het bedrijf waarmee je in zee gaat ook een goede service (na verkoop) aanbiedt. Wil je er je inbouwkast laten maken, dan wordt eerst de beschikbare ruimte opgemeten en daarna een offerte met ontwerp gemaakt. Denk goed na welke elementen je nodig hebt: leggers, lades, hangmodules, … Laat het ontwerp aanpassen tot je 100% tevreden bent. 

Goed geplaatst

Als je bestelling geplaatst is, zal je na een tijdje vernemen wanneer je inbouwkast kan geplaatst worden. Bij plaatsing wordt de kast op maat tegen de wand gezet. Check goed de plaatsing en afwerking. Tevreden? Dan rest je nu nog de tijd om je kleding een plaatsje te geven.