Binnendeuren met standaardmaten plaatsen? Dit zijn de mogelijkheden.

Gepubliceerd op 22 November 2021

Ben je op zoek naar nieuwe binnendeuren? Dan is dit vaak geen gemakkelijke opgave. Je deuren moeten immers passen binnen je levensstijl, smaak én budget. Ga je voor binnendeuren met standaardmaten, dan vind je makkelijk en snel een gepaste, voordelige binnendeur. Welke mogelijke binnendeuren met standaardmaten zijn er zoal? Ontdek het hier.

Binnendeuren in standaardmaten en budget

De binnendeuren plaatsen is voor veel (ver)bouwers een van de laatste taken op het to-dolijstje. Vaak is het beschikbare budget dan ook al aardig geslonken. Nieuwe binnendeuren nemen al gauw een grote hap uit het interieurbudget. Kan je je geen luxe deuren permitteren? Dan komen binnendeuren in standaardmaten als geroepen. Monteer je ze bovendien zelf, dan bespaar je op plaatsingskosten. Met standaard binnendeuren in kun je zo’n 40 tot 70 % op je aankoop besparen. Bovendien heb je een ruime keuze uit binnendeuren in verschillende materialen, stijlen en kleuren.

Binnendeuren standaardmaten

Wat zijn de mogelijke afmetingen voor een binnendeur? De meest voorkomende maten gaan van 63 cm tot 93 cm in de breedte en van 201 cm tot 231,50 cm in de hoogte. Bovendien hebben ze een dikte van 38 tot 40 mm. Check hier of je een deur met standaardmaat kunt gebruiken en ontdek de voordelen.

Welke afmetingen jouw deuren moeten hebben, is afhankelijk van de breedte en hoogte van de muuropening waar ze komen te staan en het type scharnieren die gebruikt worden. Om te weten welke maat je nodig hebt, meet je de hoogte en de breedte van de deuropening tussen de muren. Kies een deur waarvan het deurblad enkele centimeters kleiner is dan deze opening. Voor een deur met zichtbare scharnieren, trek voor de hoogte zo’n 5 tot 7 centimeters van de muuropening af, en voor de breedte zo’n 8 centimeter. Leer in deze video hoe je een binnendeur opmeet.

Ontdek een ruim aanbod binnendeuren met standaardmaten.

Materialen standaard binnendeuren

Het volledige aanbod binnendeuren is enorm. Binnen dit aanbod heb je binnendeuren in standaardmaten waarbij je meestal kunt kiezen uit een volledig afgewerkte deur of een zelf te personaliseren verfdeur.

Kern deurblad

Er zijn verschillende materialen waaruit de kern van een deur in standaardmaten kan gemaakt zijn. We overlopen er enkele.  

Honingraat is een stevige kern gemaakt van karton of hardboard. Het is een roostervulling met open cellen in een zeshoekige structuur, waarin lucht zit. De kartonnen kern is aan beide kanten bekleed met een HDF-plaat. Het resultaat is een lichte, budgetvriendelijke binnendeur.

Tubespaan is een stevige kern gemaakt uit spaanplaat met luchtkanalen. Hierdoor isoleren de deuren die hiermee gemaakt zijn goed. Een binnendeur met tubespaan heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. 

Een binnendeur in volspaan bestaat uit een volledige spaanplaat. Dit is een stevige plaat gemaakt uit bijeen geperste houtspaanders en bindmiddel. Deze brandwerende deuren zijn goed bestand tegen schade en vuur maar zijn ook vrij zwaar, stevige scharnieren zijn daarom aangeraden.

Een binnendeur in massief hout is een luxe binnendeur en is eerder een nicheproduct. Dit type deur bestaat uit stukken samengestelde massieve onderdelen.

Afwerking deurblad

De buitenste laag waarmee het deurblad van een binnendeur is afgewerkt kan ook verschillen. We verduidelijken er enkele.

Een binnendeur kan afgewerkt zijn met verf of lak. Een verfdeur is budgetvriendelijk en bestaat meestal uit een kern van honingraat. Iets duurzamer en duurder is een gelakte deur. Die is krasbestendig en naar smaak te bepalen.

Een deur in melamine heeft een kunststof papierfolie afwerking. Zo’n deur is vrij budgetvriendelijk maar minder krasbestendig.

Laminaat is ook een kunststof papierfolie afwerking maar is dikker dan melamine. Bovendien is het duurzamer en krasvaster waardoor een deur met laminaat ook duurder is.

Een deur met fineer is een waardig alternatief voor een massieve houten deur. Fineer is een laagje hout dat op een kernplaat geplaatst wordt. Zo heeft je deur toch nog de echte houtlook. 

Binnendeuren zelf plaatsen

Ben je een ervaren doe-het-zelver, dan is het plaatsen van je binnendeuren met standaardmaten niet zo moeilijk. Eerst en vooral is het belangrijk te starten met een goede basis: de deuromlijsting. Voordat je die kunt plaatsen moet je natuurlijk meten: de deuropening waarvan de lengte, breedte en diepte. Meet op verschillende plekken, de kortste maat ga je aanhouden, de rest pas je bij. Bekijk deze video en ontdek hoe je een binnendeur opmeet. Naast de deurlijsten moet je ook de scharnieren plaatsen. Bepaal de draairichting van je deur, kies de juiste scharnieren of paumellen en plaats ze op de juiste positie in de deurlijst. Hierna plaats je je deur op zijn plek en werk je bij waar nodig. Afwerken doe je met afwerkingslijsten en gepast beslag voor binnendeuren. Lees de leidraad over het plaatsen van een binnendeur. En bekijk de video ‘Hoe een binnendeur plaatsen.’

Een binnendeur in standaardmaat wordt meestal als geheel verkocht. Dit wil zeggen dat ook de deurlijsten, het deurkassement, de scharnieren en het slot al inbegrepen zijn. Hierdoor is zo’n deur over het algemeen gemakkelijker zelf te plaatsen.

Wil je graag binnendeuren met standaardmaten plaatsen? Vind je favorieten online bij Zelfbouwmarkt en vind er ook bijhorend beslag voor binnendeuren. Liever een binnendeur op maat? Ook hiervoor kun je in de online shop terecht. Bekijk het volledige aanbod binnendeuren.