Kies de juiste binnendeuren aan de hand van deze tips

25/01/2024

Je binnendeuren zijn een onmisbaar element in je interieur: ze houden de warmte binnen en ongewenste geluiden buiten. Los van de puur esthetische keuze tussen houten deuren, stalen binnendeuren, glazen deuren of verfdeuren zijn er een aantal andere zaken waar je best rekening mee houdt bij je keuze voor de juiste binnendeur. De locatie in je woning en de maten van de deuropening om er maar enkele te noemen. Toch is het best om van deze specificaties te vertrekken bij je keuze. Lees er hier meer over.

Soorten binnendeuren

Schilderdeuren en fineerdeuren zijn beschikbaar met verschillende kernen. Vaak bepaalt die kern ook de technische specificaties van je deur, zoals de stabiliteit (vormvastheid), brandwerendheid of het akoestisch isolatievermogen. Welke kernen zijn er zoal?

Celrooster

Binnendeuren met een celroosterkern zijn licht en voordelig, helaas vertaalt dat zich ook in de isolerende vermogens van deze binnendeuren. Van alle kernen, zijn deuren met een celrooster (of honingraatkern) in hun geheel het minst isolerend, zowel op thermisch als op akoestisch vlak.

Tubespaan

Tubespaan binnendeuren hebben een kern die is gemaakt van een spaanderplaat die voorzien is van luchtkanalen. Een heel pak steviger dus dan een honingraat uit karton of hardboard, maar eveneens heel wat meer thermisch en akoestisch isolerend. Tubespaan deuren zijn duurder dan celrooster binnendeuren, maar vormen qua prijs/kwaliteitsverhouding zeker een goede keuze.

Volspaan

Volspaan binnendeuren zijn duurder in aankoop dan tubespaan binnendeuren en celrooster deuren, maar zijn wel de beste keuze op vlak van isolatie en brandwerendheid. Binnen het assortiment volspaan deuren kan je kiezen voor deuren met een brandwerend vermogen van 30 minuten of van 60 minuten. Bovendien zijn ze degelijk, sterk en hebben ze het beste isolerende vermogen van de drie deurkernen.

Tip: Een massieve houten deur is niet voor ieders budget, maar wel een uitstekende keuze op vlak van akoestische en thermische isolatie.

De juiste deur op de juiste locatie

Een geluidwerende binnendeur voor de slaapkamer en een vochtwerende binnendeur voor de badkamer? De locatie in je woning bepaalt vaak welke binnendeur best geschikt is. Welke binnendeur komt waar van pas?

Geluidsisolerende binnendeur voor de slaapkamer

Stilte in de slaapkamer is geen overbodige luxe. Met geluiddempende deuren hou je ongewenste geluiden buiten en kan je genieten van de rust die je slaapkamer hoort te bieden. Van de verschillende deurkernen, biedt een deur met volspaankern de beste geluidsisolerende eigenschappen. Volspaan binnendeuren zijn niet de goedkoopste keuze, maar anderzijds is die goede nachtrust onbetaalbaar. Toch?  

Vochtwerende binnendeuren voor de badkamer

De badkamer en keuken zijn vochtige ruimtes. Je binnendeuren komen misschien niet direct in contact met water, maar damp en vocht kunnen ook voor problemen zorgen. Op zich zijn de meeste fineerdeurbladen en schilderdeurbladen geschikt voor gebruik in de badkamer of keuken. Schilderdeurbladen zijn gelakt en geseald, bij fineerdeuren is de toplaag in hout zo dun dat ze ook niet kan krimpen of uitzetten. In beide gevallen moeten de deurgehelen nog worden afgewerkt met een toplaag. Wat wel belangrijk is, is dat je rekening moet houden met het materiaal van je deuromlijsting en kozijn. Daar kies je best voor een variant in vochtwerende MDF zodat je lijsten niet kunnen gaan krom trekken.

Thermisch isolerende binnendeuren voor de garage

Heb je een inpandige garage, dan kan het nodig zijn om de deur van de garage naar de aanpalende ruimte goed af te sluiten. Een garage is immers nooit zo goed geïsoleerd als een volledig afgesloten ruimte. Ook voor deze locatie kies je best voor een volspaan binnendeur die niet alleen sterkst is op vlak van thermisch isolatievermogen, maar ook geluidsisolerend om het geluid van eventuele technische installaties zoals boilers of pompen tegen te houden.

Veiligheidsdeuren en kelderdeuren

Voor bepaalde locaties en toepassingen zijn er ook andere mogelijkheden zoals metalen kelderdeuren of veiligheidsdeuren. Een optimaal gevoel van veiligheid en betrouwbaarheid!

Tip: Een deurblad is maar zo 'veilig' of 'isolerend' als zijn kader. Kortom: zonder het juiste kader, de juiste omlijsting en toebehoren (sloten bijvoorbeeld) is een veiligheidsdeurblad niet veel waard.

Standaard binnendeuren of maatwerk

Bij nieuwbouw heb je doorgaans zelf de volledige keuze om de afmetingen van je deuropeningen te bepalen. Dat wil zeggen dat je kan werken naar binnendeuren in standaardafmetingen. Dat raden we  je ook aan zodat je de kosten - die je anders aan maatwerk spendeert - al kan drukken.

Op houtshop.be vind je volledige kitdeuren terug in de meest courante standaard deurmaten voor binnendeuren. Een kit stel je samen aan de hand van een deurblad, een deurkozijn in multiplex of (vochtwerende) MDF en een omlijsting (of chambrant). Deze kitdeuren zijn al voorzien van een ingefreesd slot en scharnieren, de deurkruk kan je zelf nog gaan kiezen.

Daarnaast kan je ook je binnendeuren op maat laten maken. Een maatwerk binnendeur wordt bij Houtshop ingekast zodat ze net zo eenvoudig te plaatsen is als een kitdeur. Je kan daarbij opteren voor elke mogelijke maatvoering.

Een laatste optie is de keuze voor herformatteerbare deurbladen. Dit soort deurbladen kan je zelf afkorten tot een bepaalde hoogte of breedte, een secuur en nauwkeurig werk, maar wie zich hier baas over ziet is sneller gesteld dan bij het bestellen van een volledige deur op maat.

Op zoek naar de ideale binnendeuren voor jouw project? Maak een afspraak voor een adviesgesprek. Of vraag een offerte voor maatwerk aan.

In samenwerking met Houtshop Van der Gucht

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.