Taakomschrijving
Voor de hand liggend is dat een deur een ruimte afsluit. Of je keuken nu al dan niet een deur heeft, is minder belangrijk. Een toilet en badkamer daarentegen vragen toch om wat privacy verleend door een deur. Daarnaast zorgen deuren ook voor isolatie. Enerzijds is thermische isolatie belangrijk wanneer je een overgang hebt van een warme naar een koude ruimte, zoals tussen de woonkamer en de gang. Anderzijds mag je ook akoestische isolatie niet onderschatten. Je wilt nog rustig wat tv kunnen kijken, zonder de kinderen wakker te houden.
Het oog wil ook wat
Aangezien deuren prominent in je interieur aanwezig zijn, wil je ook hier de juiste look, passend bij jouw bouwstijl, vinden. Hierbij is de materiaalkeuze belangrijk. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor hout, lichtdoorlatend glas of een combinatie van glas en metaal. Een goedkopere oplossing bestaat er in de vorm van verf – en lakdeuren. Deze kan je verven in een kleur naar keuze of afwerken met laminaat, zodat ze toch een extra toets aan je interieur geven. Naast het materiaal speelt ook de afwerking een grote esthetische rol. Je hebt enerzijds de klassieke stompe deuropbouw bestaande uit een kader met lijsten. Anderzijds heb je de inbouwomlijsting waarbij eerst de omlijsting geplaatst wordt om vervolgens volledig weggewerkt te worden door het pleisterwerk. Voor dit minimalistisch effect is precisiewerk een must. Een budgetvriendelijker alternatief is de blokomlijsting. Hier wordt een aluminium blokkader geplaatst op het pleisterwerk, waardoor de deur evenmin zichtbare kozijnen heeft.
Deurtypes
Er bestaan uiteraard nog andere (duurdere) types deuren dan de klassieke draaideur. Zo heb je bijvoorbeeld de plaatsbesparende schuifdeur, waarbij je de keuze hebt tussen inbouw tussen twee wanden of opbouw aan de hand van rails tegen de muur. Een speciaal type is de zwevende deur, een schuifdeur waarbij de rail is weggewerkt in de deur. Als je deze deur met de muren mee verft, is ze als het ware onzichtbaar. Je kunt ook voor het omgekeerde effect gaan en van je deur een eyecatcher maken met een speciale afwerking in hout, laminaat of leer. Daarnaast heb je nog de pivoterende deur. Dit breder type gaat open en dicht met behulp van onzichtbare scharnieren boven en onderaan de deur, zodat deze, indien gewenst, in twee richtingen draait. Ten slotte heb je nog de plafondhoge deuren. Deze werken meestal met behulp van een rail. Deze statige deuren zorgen voor een ruimtelijk gevoel.
Vooraleer je de knoop doorhakt, moet je zeker eens op verkenning gaan in een aantal showrooms om de verschillende deurtypes in diverse materialen en afwerkingen te vergelijken