Hoe een binnendeur schilderen? Ontdek onze beste tips!

24/03/2021

Heb je nieuwe binnendeuren die geschilderd moeten worden, of kunnen je deuren een make-over gebruiken? Haal de nodige verf en schilderbenodigdheden in huis, check onze handige tips en ga aan de slag! Je wordt beloond met een egaal en onberispelijk resultaat. 

Is je houten deur droog genoeg?

Zorg ervoor dat de nieuwe houten deur die je wil schilderen genoeg is uitgedroogd, voor je van start gaat. De vochtigheid van je deur controleren kan met een vochtmeter. De vochtigheid van je houten deur moet minder dan 20% bedragen, opdat de verf niet afbladdert. Zie je harsuitbloedingen op je houten deur? Met white spirit kan je de hars weghalen.

Haal je deur uit het kader en maak alles los

Nog een goede tip voor je begint met schilderen: haal je binnendeur uit het kader en maak alles los.  De klinken, de scharnieren en het ander beslag. Zo maak je het jezelf makkelijk. Je moet immers geen kleine dingen afplakken en kan de boven- en onderkant makkelijk schilderen, waardoor je vochtaantasting vermijdt tijdens het dweilen. Goed om te weten: je legt een deur tijdens het schilderen beter niet plat, want stof dwarrelt er zo gemakkelijker op neer.

Maak je deur verfklaar

Je deur is uit het kader en je hebt alles losgemaakt. Tijd voor de volgende stap! Ga je een oude deur verven? Ontvet deze dan eerst met Formule MC. Spoel je deur vervolgens af en laat ze goed drogen. Daarna schuur je je deur even op en stof je ze af met een natte doek. Wil je een oude eiken deur schilderen die met boenwas behandeld is? Met aceton en veel geduld kan je boenwas verwijderen zodat de verf beter hecht. Ook een nieuwe deur ontvet je best. Schuur je nieuwe deur even op en stof ze goed af. Zo schilder je je nieuwe deur des te makkelijker en bekom je een prachtig resultaat.

Kijk uit naar de juiste primer en verf

Je kan alle deuren schilderen, zolang je maar de juiste grondlaag aanbrengt. Die verschilt naargelang het materiaal. Of je nu een houten, aluminium of glazen deur wilt schilderen: de juiste primer is superbelangrijk. Voor de afwerkingslaag heb je de keuze uit solventlakken en watergedragen verf. Benieuwd welke afwerking jij best kiest? Hieronder vind je alvast enkele tips, maar ook in je dichtstbijzijnde colora winkel kan je terecht voor advies. Ontdek hier welke mogelijkheden er zijn voor technisch advies en kleuradvies.

Een afwerking met watergedragen verf: snel droog en weinig geurhinder

Een afwerking met watergedragen verf ruikt minder sterk dan solventlak. Je verfmateriaal en eventueel gemaakte vlekken was je veel makkelijker uit. Snel doorwerken is de boodschap, want watergedragen verf droogt vrij snel. De meeste soorten watergedragen verf zijn gevoelig aan vettige handen. Maar dat hoeft niet. Met Persisto Satin verf je je deur makkelijk met een watergedragen verf, zonder dat er vette vingerafdrukken op te zien zijn.

Een afwerking met solventlak: sterk- en krasvast, maar een langere droogtijd

Sterk en krasvast, zo kan je solventlak omschrijven. Solventlakken zijn resistent tegen vet, maar drogen trager dan watergedragen verf. Het voordeel hiervan is dat je rustiger kan werken en je kleine foutjes in een mum van tijd kan verhelpen. Let wel op: solventlakken ruiken sterker tijdens het drogen.

Het schilderen van deuren kan je vergelijken met het schilderen van een muur. Doe het gestructureerd en zeker niet even snel tussendoor. Ga je een houten binnendeur schilderen? Ontdek hier wat je allemaal nodig hebt voor je klus en download je gratis stappenplan.

Graag advies voor jouw specifieke situatie? Laat je verder adviseren in je dichtstbijzijnde colora winkel.

In samenwerking met colora de verfwinkel

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.