Combineer stalen binnendeuren met schilderdeuren voor een industrieel en strak resultaat

Gepubliceerd op 11 Oktober 2021

Nieuwe binnendeuren plaatsen? Welk type binnendeur geschikt is voor jouw woning beslis je niet op 1, 2, 3. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden, denk maar aan glazen deuren, houten deuren, stalen deuren of schilderbare deuren. Over de laatste twee geven we je graag wat meer informatie zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Stalen deuren voor een industriële look

De laatste jaren zijn stalen deuren steeds meer in trek. In je interieur zijn ze een echte eyecatcher en mogen ze zeker en vast gezien worden. Doordat er verschillende types bestaan bieden ze heel wat mogelijkheden voor je interieur. Zowel de afwerking als het systeem om ze te openen kan je aanpassen aan je woning. We zetten alles even voor je op een rijtje, zo vind je makkelijk de ideale stalen deur voor jouw interieur.

Welk type deur is geschikt?

De eerste keuze die je moet maken is of je een volledige stalen deur wilt plaatsen of een glazen met stalen omkadering. Volledige stalen deuren vind je zelden binnenshuis. Tenzij het gaat om gebouwen waar ze kunnen dienen als veiligheid. Denk maar aan ziekenhuizen of concertgebouwen. Staal is ook een brandveilig en sterk materiaal en zorgt bovendien voor een goede isolatie. Stalen binnendeuren met glas komen steeds vaker voor in hedendaagse interieurs. Bovendien kan je bij de combinatie van glas met stalen profielen kiezen uit verschillende uitvoeringen. Ook de aluminium uitvoeringen, die bovendien lichter in gewicht zijn, doen het goed.

Stalen draaideuren of scharnierdeuren

Een eerste mogelijkheid zijn stalen draaideuren of scharnierdeuren. Net zoals andere draaideuren draaien stalen draai- of scharnierdeuren in het profiel. Je kan hierbij wel kiezen uit geijkte of verdekte (niet-zichtbare) scharnieren. Het verschil met andere deuren zit hem voornamelijk in de look. Denk maar aan de combinatie van glas en staal en de verschillende mogelijkheden op vlak van vorm en formaat.

Stalen schuifdeuren

Met stalen schuifdeuren kun je ruimtes van elkaar scheiden én plaats besparen. Een railsysteem met wielen zorgt ervoor dat de schuifdeur goed functioneert. Dit mechanisme kan weggewerkt worden, zodat je een strak resultaat verkrijgt. Maar je kan er ook voor kiezen om het systeem wel zichtbaar te laten om meer authenticiteit en een industriële uitstraling te creëren.

Taatsdeuren

Nog een mogelijkheid zijn taatsdeuren of pivotdeuren. Deze deuren draaien om hun eigen verticale as, waarbij de draaipunten zich aan de boven- en onderkant van de deur bevinden. Bovendien hebben deze deuren enkele voordelen. Eerst en vooral, en zeker niet onbelangrijk, zijn er geen zware stalen deurstijlen nodig om ze aan te bevestigen. De deur valt automatisch dicht wanneer dit goed is afgesteld. Zowel naar binnen als naar buiten is een taatsdeur makkelijk te openen. Tot slot is ook de lange levensduur een pluspunt, wat zeker niet onbelangrijk is.

Schilderdeuren met onzichtbaar frame: een strak geheel

Naast de stalen deuren zijn ook de schilderdeuren met een onzichtbaar frame meer gewild. Hierbij worden de deurlijsten in het pleisterwerk weggewerkt en voor onzichtbare scharnieren gekozen. Schilderdeuren zijn deuren die nog niet volledig afgewerkt zijn en waar je zelf nog mee aan de slag kan gaan. Zo krijgt de deur jouw favoriete kleur, die past bij je interieur. Net zoals bij de stalen deuren zijn er ook voor schilderdeuren een aantal voordelen.

Eerst en vooral zijn ze goedkoper dan volledig afgewerkte deuren. Logisch wel, want je gaat nog een aantal dingen zelf doen. Bovendien zijn ze ook makkelijk te plaatsen en kan je ze aan de boven- en onderkant eenvoudig inkorten. Wil je zeker zijn dat de kleur van je muur perfect matcht met die van je deur? Dan zijn schilderdeuren dé oplossing voor jou. De kleur bepaal je zelf en bovendien vraagt dit type deur weinig tot geen onderhoud.

Kies je voor een standaard schilderdeur met een honinggraat of tubespaan? Dan is er wel een klein nadeel aan verbonden. De akoestische en thermische isolatie is bij deze deuren minder goed dan bij massieve deuren of schilderdeuren in een volspaanuitvoering. De volspaandeuren zijn bovendien ook beter bestand tegen schade en brand dan de andere verfdeuren.

Tegenwoordig kiezen veel mensen voor frameloze deuren. De strakheid en soberheid worden op die manier geaccentueerd door de deuren naadloos in de muren te verwerken. Je deur en de muren vormen zo een geheel en met dezelfde kleur voor beiden wordt het bovendien ook nog harmonieus.

Overweeg je het ook om voor stalen binnendeuren te kiezen? Of gaat je voorkeur eerder naar schilderdeuren? Combineer ze door stalen deuren te gebruiken voor de woonkamer en schilderdeuren voor de slaapkamers bijvoorbeeld. Ontdek het aanbod van een online bouwhandel en neem contact op met een expert voor extra advies.