Hoe je wc- of toiletruimte renoveren?

Gepubliceerd op

Past de toiletruimte in je woning niet bij de interieurstijl die je wil? Is je toilet stuk, of aan vernieuwing toe? Dan kun je uitkijken naar een nieuw eigentijds toilet, al dan niet met handige snufjes. Ontdek hoe je je toiletruimte een make-over geeft, toilet inbegrepen, en laat je inspireren voor je aankoop.

Je toiletruimte aanpakken? Dat kun je ook zelf!

Zie je het zitten om te klussen en wil je je wc vernieuwen? Je toilet renoveren kun je gerust zelf, zolang je maar weet hoe. Daarna is het profiteren van de voordelen. Door je oude toilet te vervangen, beperk je de kans op defecten en lekkages. In één moeite kies je voor een exemplaar met de functies en de stijl die je wil. Laat je alvast inspireren en bekijk hangtoiletten, staande toiletten en luxueuze douchetoiletten. Gemotiveerd om aan de slag te gaan? Wij zetten je op weg met een handig stappenplan.  

Wat houdt een toiletrenovatie in?

Als je je toilet vervangt, mag de rest van je toiletruimte niet uit de toon vallen. Door je volledige toiletruimte aan te pakken, bekom je een mooi totaalplaatje. Welke stappen daarvoor nodig zijn? Dat hangt vooral af van de staat van je huidige toiletruimte. Misschien hoef je enkel de muren te verven en je toilet te vervangen om een geslaagd resultaat te krijgen. Maar vaak is er een grondige renovatie nodig, die meer tijd vraagt. Daarvoor vind je hieronder een stappenplan. Wat je plan ook is, we’ve got you covered!

Graag hulp bij je keuzes? Ga eens langs bij een X2O-showroom in je buurt. Daar bekijk je toiletten, toiletmeubels en handwassers in diverse stijlen en krijg je advies van experten.

Stap 1: bekijk je huidige toiletruimte en meet op

Om te weten welke werken en aanpassingen er nodig zijn, kijk je eerst naar de huidige staat van je toiletruimte. Hoe zijn de muren, vloer en het plafond eraan toe? Moeten ze vervangen worden? Misschien zie je ertegen op om een nieuwe vloer te leggen. Besef dan: dit is jouw kans om je staand toilet te vervangen door een modern, onderhoudsvriendelijk hangend toilet. Misschien ga je wel voor een fancy douchetoilet met aanpasbare waterstraal? Hou het idee vast terwijl je je toiletruimte, de deur en hoogte van de verschillende muren opmeet. Met die info kun je alvast vloer- en eventueel wandtegels gaan kiezen.

Stap 2: start de afbraakwerken

Zie je het groots en ben je klaar om je bestaande toiletruimte uit te breken? Schakel dan eerst je water- en elektriciteitsvoorzieningen uit. Zo werk je veilig en hygiënisch. Begin bovenaan en werk zo verder tot de vloer. Bepaal meteen ook waar de leidingen en de verlichting zullen komen.

Stap 3: bouw je nieuwe toiletruimte op

Eens alles afgebroken is, kun je van start met de opbouw van je nieuwe toiletruimte. Ook daarbij werk je van boven naar beneden. Plaats je nieuwe voorzetpanelen? Overweeg dan om vochtbestendige mdf te gebruiken. Dit soort mdf kan een stuk beter tegen vocht dan gewoon mdf.

Stap 4: laat je adviseren en kies je nieuwe toilet

De blikvanger in je opgefriste toiletruimte? Je gloednieuwe toilet natuurlijk! Welk toilet jij best kiest, hangt onder meer af van de afvoeraansluiting die voorzien is. Heb je een muurafvoer? Lucky you, want jij gaat probleemloos voor een hangend toilet met inbouwreservoir. De vloer onder zo'n hangtoilet maak je schoon in één vlotte beweging. Ontdek hier een handig stappenplan voor het kiezen van een toilet en bezoek een X2O showroom voor advies op maat.

Mag het iets meer zijn? Overweeg dan een luxueus douchetoilet. Daarmee spoelt een uitschuifbare waterstraal je billen schoon. Ook kun je je toilet dan vanop afstand bedienen, via een app. In Japan zijn ze al jaren fan.

Stap 5: installeer het nieuwe toilet

Je nieuwe toilet plaatsen, hoe pak je dat aan? Dat hangt ervan af. Ga je (opnieuw) voor een staand toilet? Dan kun je dit makkelijk aansluiten op een vloerafvoer. Vervang je een staand toilet door een hangtoilet? Dan heb je een muurafvoer en is de verbouwing vrij grondig. Je afvoer moet dan immers vanuit de muur komen. Het inbouwreservoir monteer je tegen de wand. Stel je inbouwsysteem af op de gewenste hoogte voor de zitting van je toilet. Na het afwerken van de wand voor het inbouwsysteem kun je het toilet plaatsen. Een staand toilet plaatst men doorgaans op 40 centimeter hoogte. Bij een hangend wc gaat men meestal voor 37 cm hoog, maar je kunt gaan tot zo’n 48 cm. Afhankelijk van het type toilet kan de bevestiging zichtbaar of onzichtbaar zijn. Plaats tenslotte de duwplaat of het bedieningspaneel en sluit de waterleiding opnieuw aan. Klaar!

Stap 6: voorzie een wastafel met toiletkastje of handwasser

Een toiletruimte is niet af zonder een fonteintje of handwasser om je handen te wassen. Dat zullen ook je bezoekers waarderen. Een wastafel met toiletkastje is handig als je extra opbergruimte wil. Bekijk hier diverse toiletmeubelsets en vind je favoriet.

Stap 7: personaliseer en creëer sfeer

Denk ook aan praktische sfeerbrengers: een stijlvolle spiegel en aangepaste verlichting bijvoorbeeld.  Wees niet bang om wat decoratie te voorzien. Op Pinterest vind je heel wat leuke ideeën. Dit is jouw kans om je persoonlijke stijl te integreren, dus leef je uit!  

Op zoek naar eigentijds sanitair voor je toilet of badkamer? Neem een kijkje in de X2O webshop of bezoek een X2O-showroom in de buurt. Hun showroomadviseurs geven je met plezier gespecialiseerd advies. Succes!