Welke wastafels en kranen kiezen voor je nieuwe badkamer?

Gepubliceerd op

Plannen voor een nieuwe badkamer? Denk dan ook eens na over de wastafels en kranen, want die bepalen mee het totaalplaatje. Hoe vind je jouw match in het brede aanbod aan vormen, stijlen, materialen en afwerkingen? Bouwinfo to the rescue!

Kies je type wastafel

De verleiding is vast groot om meteen diverse stijlen en afwerkingen te gaan ontdekken. Nog even geduld! First things first. Eerst bepaal je welk type wastafel je nodig hebt. Daarvoor leg je jullie ochtendroutine onder de loep. Hoeveel personen zullen de badkamer gebruiken? Willen jullie allemaal op hetzelfde moment tandenpoetsen? Dat is belangrijke info om mee te nemen.

Enkel, dubbel of XL?

Doorgaans is een dubbele wastafel een slimme keuze. Daarmee verlopen drukke ochtenden vlotter, zodat je ontspannen aan je dag kunt beginnen. Ook met één extrabrede wastafel en twee aparte kranen bekom je dit effect. Is het zelden druk in je badkamer, en komt daar in de toekomst waarschijnlijk geen verandering in? Dan heb je normaal gezien genoeg aan een enkele wastafel. Zo bespaar je ruimte en budget. Zin in een originele look voor je privébadkamer? Overweeg dan een asymmetrisch meubel met één opzetwaskom of één inbouwwaskom. Daarmee kun je naast de waskom je veelgebruikte producten uitstallen, handig!

Inbouw, onderbouw of opbouw?

Een klassieke, ingebouwde wastafel hoeft niet saai te zijn. Je kunt immers eindeloos combineren met stijlvolle meubels . Ga je voor een onderbouw wasbak, dan zijn alle randjes volledig weggewerkt. Erg praktisch in onderhoud! Wil je een statement maken, dan verwijzen we je graag door naar de opzetwaskommen. Een opbouw waskom is een echte eyecatcher. Geen wonder dat hij steeds vaker opduikt in de hedendaagse badkamer. Kies het bijhorende wastafeltablet voor je opzetwaskom en trek je badkamerstijl vlotjes door. Gedurfd en op en top strak: een combinatie met de Mitra Elements-meubelset, waarmee je wastafel een zwevend designelement wordt. Klasse!

Kies de vorm van je wastafel

Nu kun je je keuze verder gaan verfijnen. Wastafels zijn er in allerlei vormen en maten. Graag een strakke look? Dan is een rechthoekig of vierkant exemplaar een logische keuze. Met ronde of ovalen wastafels bekom je vooral een elegante uitstraling. Bij de opzetwaskom is de ronde vorm het populairst. Maar ook een ovalen, rechthoekige of vierkante vorm heeft zijn charmes. Bekijk enkele realisaties en je beseft: de vorm van de waskom bepaalt mee de uitstraling van de badkamer. Klassiek, landelijk, strak of tijdloos? Leef je maar uit!

Kies je materiaal

Sta ook eens stil bij het materiaal van je wastafel, want er zijn originele opties te ontdekken. Ga voor duurzaam en naadloos met solid surface, voor de geraffineerde look van natuurlijke blauwsteen of graniet, of voor de onderhoudsvriendelijke klasse van composietmarmer. Toch liever het vertrouwde porselein? Het is maar welke badkamerstijl jij voor ogen hebt. Stem het materiaal van je wastafel af op dat van je badkamermeubel voor een harmonieus geheel.  

Bijpassend kraanwerk

Nu kun je gaan nadenken over het kraanwerk. Je ideale kranen passen bij je wastafel, zijn praktisch voor jou en je gezin, en onderstrepen je badkamerstijl. Een klassieke, inbouw wastafel op het oog? Dan is een standaardkraan een goede match. Je zinnen gezet op opzetwaskommen? Dan combineer je best met een verhoogde wastafelkraan. Een inbouw wastafelkraan geeft een extra strak effect. Een inbouwkraan monteer je op de muur en is enkel geschikt als je wastafelblad géén voorgeboorde gaten heeft. Wat je voorkeur ook is, telkens kies je uit verschillende formaten, vormen en afwerkingen. Bekijk uiteenlopende stijlen.

De juiste look voor je kraan

Hoe kies je de juiste stijl voor je kranen? Kijk eens naar je gekozen badkamermeubel en de handgrepen van dit meubel. Minimalisme vraagt om kraanwerk met strakke lijnen. Een romantische stijl kun je uitdrukken met ronde vormen. Ook mogelijk: mix beide stijlen en ga voor een design dat vloeiende en messcherpe rechte lijnen combineert. Het beste van twee werelden! Sta je open voor een pittig accent? Zwart kraanwerk is een gedurfd en eigentijds alternatief voor de klassieke look in chroom. Bekijk badkamerkranen met uiteenlopende vormen en afwerkingen.

Handige snufjes

Last but not least: tegenwoordig zijn er handige functies waarmee je bijvoorbeeld geniet van een besparing op je waterfactuur, of van extra onderhoudsgemak. Met een waterspaarfunctie daalt je verbruik, maar bekom je toch een krachtige waterstraal. En dankzij de easy-clean functie verwijder je kalkaanslag met een simpele wrijfbeweging over de siliconen aan de kraanuitloop. Makkelijk en snel!

Laat je inspireren

Graag meer inspiratie voor je de knoop doorhakt? Ga dan looks en badkamerstijlen spotten op Instagram, Pinterest, in de X2O showrooms en op de website. Zo leer je meer over de mogelijkheden, maar ook over je eigen smaak en voorkeuren.

Hulp nodig bij de keuze van je wastafels en kranen? Bezoek X2O, dé badkamerspecialist in je buurt. Da’s meteen de kortste weg naar professioneel advies op maat. Doen!