Waterbesparende badkamerkranen: bespaar energie en water zonder comfortverlies

Gepubliceerd op 10 Februari 2023

Duizenden liters warm water per jaar besparen? Het kan ook bij jou thuis! Dat hoeft je zelfs geen comfort te kosten. Je hebt er enkel waterbesparende kranen voor nodig. Daarmee bespaar je niet alleen op water, maar ook op energie. Vandaag ontdek je hoe je de switch maakt in je badkamer. Kiezen doe je uit een indrukwekkend assortiment stijlvolle wastafel-, douche- en badkranen met waterbesparende functies. Easy!

Energie besparen met waterbesparende kranen: hoe werkt het?

De productie en het verbruik van warm water is de tweede grootste energieverbruiker in huis (na verwarming). Koud water opwarmen kost namelijk enorm veel energie. Door minder warm water te verbruiken, kan je dan ook stevig besparen. Waterbesparende kranen helpen je daarbij.

Hoe werkt het? Zet je een gewone kraan op warm water, dan moet er constant koud water opgewarmd worden. Maar gebruik je een kraan met waterbesparingstechnologie, dan komt er – zonder dat je het merkt - standaard minder water uit de kraan. Zet je de kraan dan op warm water, dan moet er minder water opgewarmd worden dan bij een gewone kraan. Hierdoor daalt je elektriciteits- of gasverbruik, en dat merk je op je energiefactuur. Katsjing!

Moeiteloos water besparen in de badkamer

Maar liefst 40% van ons dagelijks waterverbruik heeft te maken met sanitair. Of concreter: het water dat je gebruikt onder de douche, in bad, aan de spoelbak(ken) en de wastafel(s). In de badkamer kan je met waterbesparende kranen dus quick wins scoren. Tot 60% water besparen aan je wastafel, en tot 40% water besparen onder je douche? Dankzij kranen met waterbesparende functies lukt het zonder comfortverlies. Ontdek snel hoe.

Waterbesparende wastafelkranen: verbruik tot 60% minder water

Bekende kraanmerken als Blaufoss, Hansgrohe, Grohe, Linie en SanyOne zetten zwaar in op waterbesparende kranen. Neem nu Blaufoss. Water besparen is al van bij hun start een topprioriteit. Maar liefst 80% van de wastafelkranen uit hun assortiment is tegenwoordig waterbesparend. Met zo’n Blaufoss wastafelkraan in je badkamer verbruik je tot 60% minder water aan je wastafel. Kies hier uit waterbesparende wastafelkranen van topmerken

Waterbesparende douchekranen: verbruik tot 40% minder water

Ook voor je douche zijn er waterbesparende kranen. Het meeste water dat je in huis verbruikt, komt uit je douchekraan. Dus wil je écht impact maken, ga dan zeker hier voor een duurzame variant. Met zowel een hoofddouche als een handdouche van bijvoorbeeld Blaufoss of Grohe, verbruik je tot 40% minder water onder de douche. Hoppa!

Hoe werkt het? Dankzij innovatieve technologie loopt er minder water per minuut door de kraan. Met behulp van een doorstroombegrenzer, een ring in het binnenwerk, wordt het vermogen van de waterbesparende kraan begrensd. Je blijft genieten van een ontspannen douchemoment en een volle, krachtige straal. Toch bespaar je volop water. Ontdek waterbesparende douchekranen van topmerken.

Goed om te weten: Ieder kraanmerk gebruikt dezelfde technologie om water te besparen, maar onder een andere naam. Hansgrohe heeft de Ecosmart technologie, bij Grohe heet dit EcoJoy en Blaufoss spreekt over Ecowise.

Tip: Download je gratis inspiratiegidsen en doe frisse ideeën op.

Hoeveel water kan je besparen per type kraan?

Gemiddeld verbruik je tot 60% minder water met een waterbesparende kraan. Voor een wastafelkraan bedraagt het verschil met een gewone kraan 8 liter per minuut, voor een handdouche is het verschil 7,5 liter en voor een hoofddouche 8 liter. Waterbesparende functies zijn dus een plus, of het nu gaat over een douchekraan of een wastafelkraan.

10 extra bespaartips voor de badkamer

Graag meer tips om energie en water te besparen in de badkamer? We zetten er 10 voor je op een rij:

  1. Neem een korte douche in plaats van een bad.
  2. Een douchetimer helpt om korter te douchen. Eén minuut korter douchen scheelt 10 tot 15 liter water.
  3. Met een waterbesparende douchekop gebruik je 20% minder water en energie dan met een standaard douchekop.
  4. Neem je graag je tijd om je in te zepen? Zet dan ondertussen de kraan uit. 
  5. Ook tijdens het tandenpoetsen en het shampooën kan de kraan gerust uit.
  6. Probeer lekkages zo snel mogelijk te verhelpen.
  7. Stel de thermostaat zo in dat je badkamer een uur voordat je gaat douchen verwarmd wordt, en dat die wordt uitgeschakeld als je klaar bent.
  8. Een zonneboiler is een energiezuinige manier om je sanitair water op te warmen.
  9. Beperk kalkaanslag door regelmatig je kranen schoon te maken.
  10. Isoleer je waterleidingen.

Ook water en energie besparen dankzij waterbesparende badkamerkranen? Bij X2O vind je een enorm aanbod waterbesparende (douche)kranen voor je badkamer. Ontdek het online, of in een showroom in je buurt.

Lees ook:
Hoe kies ik een douchekraan?
Hoe kies ik een badkraan?
6 tips bij het kopen van een zwarte kraan