Tips voor het kiezen van het juiste toilet

Gepubliceerd op 03 April 2020

We gebruiken meermaals per dag het toilet. En als je weet dat we er gemiddeld zo’n 43 uur per jaar op onze porseleinen troon doorbrengen, dan mag die best comfortabel en functioneel zijn. Aan welke eisen moet jouw toilet voldoen zodat je helemaal op je gemak bent? Ontdek enkel tips en eigenschappen om gemakkelijker jouw perfecte toilet te vinden.

Staand of hangend toilet

Er zijn verschillende soorten toiletten. Het staand toilet en het hangend toilet komen het meeste voor. Daarnaast heb je ook nog urinoirs, bidets en douchewc’s. Tegenwoordig kiest men meer en meer voor een hangtoilet omdat dit een minimalistische uitstraling heeft en je gemakkelijker de vloer onder het toilet kunt schoonmaken. Een staand toilet, staat op de grond en heeft een al dan wel of niet zichtbaar waterreservoir. Bij een hangtoilet wordt een duwplaat om mee door te spoelen en het reservoir ingebouwd in een (vals) muurtje. Vaak zijn hangende wc’s ook als set verkrijgbaar.

Toiletdiepte

Afhankelijk van de ruimte die beschikbaar is op je kleinste kamertje, kun je kiezen voor een toiletdiepte: compact, standaard en verlengd. In een kleine ruimte plaats je een compacte versie, in een grotere wc-ruimte plaats je een standaardversie. Voor mindervalide personen is een verlengd toilet aangeraden zodat dit goed toegankelijk en onderhoudsvriendelijk is.

Diepspoel of vlakspoel toilet

Bij een vlakspoel wc blijft ‘de boodschap’ liggen voordat je doorspoelt. Dit heeft echter het nadeel dat het sporen achterlaat en nare geurtjes verspreid. Tegenwoordig zijn vooral de diepspoel toiletten verkrijgbaar. Hierbij valt ‘de boodschap’ meteen in het water.

Aansluiting van het wc

Je diepspoel toilet kan aangesloten worden in de vloer of in de muur. Dit is afhankelijk van de manier waarop je afvoer van het ‘zwart water’ is voorzien. Kijk goed na welk type afvoer je wc moet hebben zodat je hem correct kunt aansluiten.

Hoogte van het toilet

Bij een staand toilet is de standaardhoogte zo’n 40 centimeter. Bij een hangend wc hangt de wc aan een speciaal frame en kun je de hoogte in principe zelf regelen. Standaard kiest men voor 37 cm hoog maar je kunt gaan tot zo’n 48 cm.

Spoelrandsysteem

Een wc met randspoelsysteem, ook wel rimless of smartflush toilet genoemd is ook een van de hedendaagse wc-trends. Deze heeft een smallere of ontbrekende toiletrand waarlangs
loopt het water stroomt grondig mee gespoeld wordt bij het doorspoelen. Bovendien is hij hygiënischer, want er blijven geen restjes achter hangen, én is hij gemakkelijker schoon te maken dan met een standaard spoelrand.

Softclose en easyclean wc-bril

Het kletteren van de wc-bril wanneer hij dichtgegooid wordt is verleden tijd. Dankzij een sofclose-systeem sluit hij zachtjes wanneer je hem dicht doet. Een easyclean wc-bril is ook een gemak. Je klikt de zitting eenvoudig los en kunt zo je toilet gemakkelijker schoonmaken.

De look van het toilet

Meestal is een toilet wit en glanzend. Je kunt ook kiezen voor een matte afwerking. Tegenwoordig wordt ook wel eens voor een zwarte wc gekozen. Die gaat dan mooi mee met de trend van zwarte kranen en steelframe doucheschermen. Met je toiletzitting en accessoires kun je een persoonlijke toets toevoegen aan je kleinste kamertje. Trouwens wie zegt dat het er saai en klinisch moet zijn? Maak van je toilet iets leuk en tover een glimlach op het gezicht van je bezoekers.

Zuinig waterverbruik

Ook op het wc kun je besparen op water en geld. Wist je dat je bij een toiletbezoek gemiddeld zo’n 5 liter doorspoelt? Kies daarom voor een wc waarbij je kunt kiezen voor een kleine of grote spoeling of eentje met een stopfunctie waarbij je het spoelen kunt onderbreken. Ook kun je extra stuwkracht toevoegen aan de hand van een booster zodat er minder water nodig is om te spoelen. Ten slotte kun je ook drinkwater besparen door je wc’s aan te sluiten op een regenwatersysteem.

Op zoek naar het juiste sanitair voor je toilet of badkamer? Bezoek de webshop of een van de showrooms van je badkamerspecialist in de buurt of maak een afspraak.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan