Maak je badkamer lenteklaar: onderhoudstips van badkamerexperts!

Gepubliceerd op 24 March 2021

Spring is in the air! Dan denk je aan bloesems, mooi weer en … de lenteschoonmaak. Hoe pak je die het beste aan als het over je badkamer gaat? Laat je badkamer weer blinken als een spiegel met deze tips. 

Geef je wastafels van natuursteen een onderhoudsbeurt

Niet zeker hoe je je waskommen en -tafel van natuursteen best onderhoudt? Graniet is een harde natuursteen en weinig poreus. Dat maakt het een kras- en slijtvast, maar ook onderhoudsvriendelijk materiaal. Als je na elk gebruik je natuurstenen waskommen en wastafels schoonveegt met een licht vochtige doek en ze nadien droogwrijft, zal je niet veel werk hebben tijdens de lenteschoonmaak. Belangrijk is wel dat je minimum twee keer per jaar een vlekstopbehandeling doet, zodat de steen waterafstotend blijft en bestand tegen vlekken van bijvoorbeeld zeep.

Hoe weet je of het tijd is voor een nieuwe vlekstopbehandeling? Breng een beetje zuiver water aan op je natuursteen en wacht 30 seconden. Veeg de natuursteen droog en kijk of je een klein kleurverschil ziet. Is dat het geval, dan is het tijd voor een nieuwe behandeling. Bestel hier het juiste product voor deze vlekstopbehandeling.

Goed om te weten: gebruik absoluut geen azijn, zuren, ammoniak, bleekmiddel, olie- of chloorbevattende producten om je granieten waskommen en wastafels schoon te maken. Ook schuurmiddelen en schuursponsen zijn geen goed idee. Je wil immers geen tablet dat vol krassen zit. Toch vlekken op je natuursteen? Gebruik dan een vuiloplosser om te reinigen en te ontvetten. Shop je vuiloplosser makkelijk online.

Laat je kranen weer blinken

Bij kranen is kalkaanslag de grote boosdoener. Hou je kraan spik en span door hem na elk gebruik af te spoelen met zuiver water en meteen droog te wrijven met een zachte doek. Je mag je kranen wekelijks een korte poetsbeurt geven met een milde zeep, of een reinigingsmiddel op basis van citroenzuur. Gebruik je een spray om je kraan schoon te maken? Spray dan eerst op een zachte doek en nooit rechtstreeks op je kraan. Zo verdeel je het product geleidelijk over de hele kraan en zijn alle plekjes goed gepoetst. Spoel na het reinigen goed af met zuiver water en droog af met een zachte doek. Bestel hier een geschikte chroom- en inoxreiniger voor je klus.

Toch hardnekkige kalkaanslag op je kraan? Reinig je kraan dan meerdere keren na elkaar. Daarvoor gebruik je een product op basis van citroenzuur dat je wat verdunt. Laat dit reinigingsmiddel nooit langer inwerken dan aangegeven op de verpakking, want dit kan je kraan beschadigen. Er zijn trouwens nog meer no-go’s. Reinigingsmiddelen die zoutzuur, azijnzuur, chloor of een ander agressief middel bevatten, laat je best achterwege wanneer je je kraan poetst. Verder maken schuursponsen en ruwe doeken enkel krassen op je kraan. En laat dat nu net hetgeen zijn wat je wil vermijden.

Geef je douche in solid surface een grondige poetsbeurt

Ben jij trotse eigenaar van een douche in solid surface, een hoogwaardig acrylgebonden kunstcomposiet? Lucky you, want solid surface is makkelijk te onderhouden doordat het een niet-poreus materiaal is. Reinig je douchebak regelmatig met een vochtige doek of spons en een zacht reinigingsmiddel. Door in cirkelbewegingen te poetsen, behoud je de oorspronkelijke staat van het materiaal en voorkom je slijtage. Ontdek hier een geschikt onderhoudsproduct voor composiet en natuursteen.

Zitten er hardnekkige kalkvlekken of zeepresten op je douche? Die kan je het eenvoudigst aanpakken met een speciale reiniger voor solid surface, of met een schuurcrème zoals Cif. Een vlek verwijder je best door er met een zachte doek en warm water over te wrijven. Vervolgens gebruik je het onderhoudsproduct en daarna spoel je goed na met een zachte doek en warm water. Agressieve zuren en producten op basis van chloor, azijn of aceton zijn absoluut niet geschikt voor een douchebak in solid surface. Ze zorgen immers voor verkleuring.

Verwijder kalkaanslag van je glazen douchewand

Ook je doucheglas is gevoelig aan kalkaanslag door waterspatten. Wil je kalkaanslag op je doucheglas zoveel mogelijk vermijden? Spoel het glas dan na elk gebruik af met koud water en wrijf droog met een zachte doek of een douchewisser. Zo voorkom je kalkaanslag en blijft je glas mooi. Toch kalkresten op het glas? Dan gebruik je best een kalkverwijderaar om dit weer schoon te krijgen. Bestel je kalkverwijderaar makkelijk online.

Maak je doucheglas waterafstotend en voorkom vlekken

Wist je dat je de gebruikszijde van het doucheglas waterafstotend kan maken? Als je het glas behandelt met een nano-protector, kunnen kalk en vuil zich er niet op vastzetten. Bijgevolg zal je minder moeten poetsen. Volg nauwkeurig de gebruiksaanwijzing om van een schitterend resultaat te genieten. Ontdek een efficiënt product om glazen douchewanden waterafstotend te maken.

De smaak te pakken? Ontdek meer onderhoudstips voor je badkamer waar je meteen mee aan de slag kan. De juiste onderhoudsproducten voor je klus vind je in de webshop van X2O. Nog vragen over het onderhoud van je badkamer? Neem contact op met je badkamerspecialist of vraag advies in je dichtstbijzijnde winkelpunt.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan