‘Hoe groot is een comfortabel bad?’ en andere prangende badkamervragen

Gepubliceerd op 11 May 2020

Wanneer je sanitair gaat kiezen of installeren, is de kans groot dat je op een bepaald moment vragen hebt over afmetingen. Wat zijn goede afmetingen voor een hangtoilet, of voor een inloopdouche? Hoe groot is een comfortabel bad? Wat is de ideale afstand tussen de wastafel en de kraan? De ideale hoogte voor de plaatsing van een douchekop? Tijd voor antwoorden!

De afmetingen van een comfortabel bad

Handig om te weten: een standaardbad is 170 x 70 cm, of 180 x 80 cm. Afhankelijk van jouw badkamer kun je spelen met de grootte van je bad. Meet daarom je badkamer eerst goed op. Hoe groter je badkamer, hoe meer ruimte je aan je bad kunt besteden. Maar ook een kleine badkamer kun je uitrusten met een luxueus bad. Met een hoekbad of inbouwbad maak je er optimaal gebruik van je ruimte. Niet zeker welke afmetingen jij best kiest? Bezoek een showroom voor advies (vanaf 11/5), of stel je vraag online.

Let ook op de diepte van het bad

Niet alleen de lengte van je bad is van tel voor je comfort, ook de diepte is belangrijk. Standaard is een bad 50 cm diep, precies goed om volledig ondergedompeld te kunnen liggen. Telkens weer een moment om naar uit te kijken! Waar moet je nog meer op letten bij de aankoop van een bad? Ontdek hier handige tips voor het kiezen van het juiste bad. Voor meer inspiratie bezoek je een showroom (vanaf 11/5) of vraag je de inspiratiegids baden aan.  

De ideale afstand tussen je wastafel en je kraan

Op welke hoogte moet je de kraan van je wastafel plaatsen? Een goede vuistregel: kijk naar de afstand tussen het kraangat en de start van de wastafel. Voor een praktisch gebruik moet je kraan minstens 10 cm over de lavabo uitmonden. De ideale hoogte van de kranen in je badkamer hangt dus af van de wastafel waar die wordt bijgeplaatst. Een ingewerkte lavabo heeft meestal een lagere kraan om het spatten van water uit de wastafel te beperken. Een wastafel waar een waskom bovenop staat heeft dan weer een verhoogde kraan nodig om er bovenuit te steken. Verken een breed  assortiment waskommen en wastafelkranen in de webshop en ontdek jouw favoriet.

De juiste lengte van je badkamerkraan

En de juiste lengte van je kraanuitloop? Ook die kun je makkelijk zelf achterhalen. De waterstraal landt best net boven de afloop van je lavabo. Is de afloop dicht tegen de rand van je lavabo, dan heb je met een korte kraan voldoende. Bij een lavabo met afloop meer in het midden is een langere kraanuitloop beter. Ontdek tips voor het kiezen van de ideale badkamerkraan en bestel hier jouw wastafelkraan online.

De afmetingen voor een (hang)toilet

Een hangtoilet zorgt ervoor dat je de vloer onder het toilet makkelijk kunt schoonmaken. Het gemiddelde toilet heeft een breedte van ongeveer 40 cm. Voor een comfortabel gebruik houd je aan elke kant van het toilet minstens 20 cm vrij. Een standaard hoogte ligt meestal tussen de 40 en 45 cm. De meeste standaardmaten die je tegenkomt, zijn gemeten vanaf de vloer tot de rand van de toiletpot en niet de rand van de bril. Voor je alles monteert kun je best even voorzichtig testen. Bekijk een uitgebreid assortiment toiletten en ontdek nuttige tips voor het kiezen van je toilet.

De diepte van je toilet

Voor het beste comfort let je ook op de diepte van het toilet. Over het algemeen kies je uit drie globale toiletdieptes: standaard, compact en verlengd. Is je toiletruimte eerder klein, dan is een compact hangtoilet de beste keuze. Wees gerust, ook met dit type toilet zit je nog steeds comfortabel. Graag advies bij je aankoop? Bezoek een showroom (vanaf 11/5), of stel je vraag online.

De minimumafmetingen voor een inloopdouche

Hoeveel plaats heb je nodig voor een inloopdouche? Wil je een open inloopdouche zonder deuren plaatsen, dan moet je al gauw rekenen op een inloop van 140 cm of meer. Bij een glazen deur of douchegordijn volstaat een inloop van 90 cm. Om echt comfortabel te douchen, kies je best voor een minimum van 110 cm. Vraag je gratis inspiratiebrochure aan en stel hier je ideale inloopdouche samen door à la carte profielen, glasafwerking en afmetingen te combineren. Indien gewenst, kun je meteen online bestellen. Ga je je inloopdouche zelf plaatsen? Leer dan hier hoe je te werk gaat.

De ideale hoogte voor de plaatsing van een douchekop

Een regendouchekraan voor inbouw bestaat meestal uit een aantal onderdelen, waaronder de thermostaatkraan, een handdouche en de douchekop. De douchekop plaats je 90 tot 120 cm boven de thermostaatkraan. Die thermostaatkraan plaats je ongeveer 110 cm boven de vloer of de douchebak. De douchekop hangt dan op een hoogte van 200 tot 230 cm. Op die manier is er voldoende ruimte om er zonder problemen onder te gaan staan. Bij een laag badkamerplafond hanteer je best de minimale afstand van 90 cm vanaf de thermostaatkraan. Als je voor een opbouw regendouche kiest, dan is het de moeite waard om voor een grotere afstand (tot 120 cm) te gaan ten opzichte van de thermostaatkraan, zodat je optimaal kunt genieten van jouw zen-moment onder de douche. Ontdek hier een uitgebreid gamma douchekranen.

Toch nog een vraag over de ideale afmetingen van een douche, bad of wastafel? Of benieuwd naar advies op maat voor jouw badkamer? Bezoek een showroom (vanaf 11/5), of stel je vraag online. De badkamerexperts van X2O delen hun vakkennis graag met jou. Succes!

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan