Hoe bereid je je voor op het inrichten van je badkamer?

08/04/2024

Denk je erover om je badkamer te vernieuwen, of krijg je binnenkort de sleutels van je nieuwbouwwoning? In dit artikel helpen we je op weg om een goed en doordacht plan te maken voor de inrichting en indeling van je nieuwe badkamer. Want ook voor badkamers geldt: een goed begin is het halve werk!

Wat vind je mooi, en wat zou je graag willen?

Allereerst is het belangrijk om na te denken over wat voor badkamer je zou willen. Sommigen hebben daar al een heel beeld van, terwijl anderen nog geen idee hebben.

Wij raden in dat laatste geval aan om inspirerende websites als Pinterest te bezoeken en te bladeren door interieurmagazines. Zo ontdek je welke mogelijkheden er allemaal zijn. De badkamerinspiratie rubriek van X²O Badkamers kan je ook helpen om ideeën op te doen. Neem verder eens de tijd om gekende merken in de badkamerwereld te ontdekken.

Maak foto's en printscreens van wat je mooi vindt en creëer zo jouw moodboard! Zorg voor een gezonde mix tussen droombeelden en realistische ideeën. Zo voorkom je teleurstelling en houd je het behapbaar voor jezelf.

Hoe groot is de beschikbare ruimte?

Wanneer je weet wat je wel en niet mooi vindt en/of zou willen, is het belangrijk om te kijken naar de beschikbare ruimte voor jouw nieuwe badkamer. Houd je het bij de huidige afmetingen of ga je schuiven met wanden?

Het is belangrijk om na deze stap te werken met de juiste formaten en afmetingen. Meet daarom alles heel zorgvuldig op. Stel jezelf ook volgende essentiële vragen:

 • Hoe lang, breed en hoog is de badkamer?
 • Waar bevinden zich ramen en deuren en in welke richting draaien ze open?
 • Waar zitten stopcontacten en leidingen? Is dit voldoende of moet dit worden uitgebreid?

Voor welke badkamerelementen kies je?

Zodra de formaten bekend zijn en je ongeveer weet welke stijl bij jou past, kun je concreet op zoek. Tijd om keuzes te maken! Wat heb je allemaal nodig om jouw badkamer compleet te maken? Denk aan een badkamermeubel, een lavabo en een spiegel. Denk ook goed na of je gaat voor een bad, een douche of allebei! En, wil je ook een toilet plaatsen in de badkamer en wat dacht je van een radiator? Kortom, veel te kiezen.

Wanneer je hebt gekozen welke badkameronderdelen je allemaal nodig hebt, kun je verder zoeken naar materialen, kleuren en vormen. Veel mensen vinden het prettig om hier hulp bij te krijgen, iets waar ze bij X²O Badkamers heel goed in zijn. Ze luisteren daar goed naar jouw wensen en dromen, en stellen zo samen met jou de nieuwe badkamer samen. Natuurlijk zorgen ze er ook voor dat alle badkamerelementen perfect samen passen!

Stel je badkamer samen en maak een schets

Wanneer je een lijst hebt met alles wat je nodig hebt, kun je een ruwe schets gaan maken. Dat kan gewoon met potlood en papier. Gebruik de afmetingen uit een eerdere stap als basis en voeg dan alle belangrijke dingen toe:

 • Teken de vorm van jouw badkamer (vanaf boven gezien) en noteer de afmetingen die je eerder hebt opgeschreven.
 • Teken ramen en deuren in en zet een boogje om de draairichting aan te geven.
 • Gebruik rondjes en kruisjes om de leidingen en stopcontacten aan te duiden. Je kunt er het best ook bij zetten hoe hoog deze punten zitten op de wand.
 • Tot slot kun je de badkamerelementen intekenen zoals meubels, een douche, een bad, etc.

Handig om aan te denken

 • Houd rekening met de hoogte van de douche(cabine).
 • Plaats je badkamermeubel dicht bij het raam voor zoveel mogelijk natuurlijk licht.
 • Plaats eventueel je douche en/of bad wat verder van het raam voor voldoende privacy.
 • Heb je een schuine wand in de ruimte? Dit kan een goede plek zijn om een bad onder te plaatsen. Ontdek tips om een badkamer met schuine wand in te richten.
 • Heb je een nis in de badkamer? Dit kan een goede plek zijn voor een douche.
 • Plaats je radiator dicht bij je bad of douche. Zo neem je gemakkelijk een warme handdoek van je handdoekradiator.

Liever nog wat advies van badkamerexperts?

Schets en moodboard gemaakt, maar toch wat twijfels? Ga dan zeker eens langs bij een showroom van X²O Badkamers. De badkameradviseurs van X²O zijn goed opgeleid en echte experts op het gebied van indeling en praktische oplossingen. Zij zullen je zo goed als mogelijk helpen om de badkamer van je dromen te realiseren en jou overladen met handige tips & advies. In de 29 showrooms van X²O in België kun je bovendien meer dan 70 badkameropstellingen bekijken ter inspiratie! Ontdek de showroom in jouw buurt.

Ontwerp je badkamer met de badkamerplanner

Een nieuwe badkamer uitzoeken en samenstellen kan best lastig zijn. Daarom introduceerde X²O Badkamers een badkamerplanner waarin je online jouw 3D-tekening kan maken. Zo krijg je een idee hoe de nieuwe ruimte eruit zou kunnen zien. Ga hier aan de slag.

De badkameradviseurs van X2O helpen je graag verder met jouw plan. Bezoek een showroom in je buurt en laat je begeleiden bij je keuzes. 

In samenwerking met X²O Badkamers

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.