Wat zijn de afmetingen voor een toilet?

Gepubliceerd op 15 October 2020

Het toilet, misschien wel het kleinste kamertje, maar daarom niet onbelangrijk. Met welke afmetingen houd je best rekening bij het installeren van je toilet? Krijg een antwoord op je vragen zoals: ‘Hoe groot maak je de toiletruimte, wat zijn de afmetingen voor het wc zelf, op welke hoogte plaats je hem?’

De kleinste kamer (ver)bouwen

Op het toilet is het belangrijk dat je voldoende bewegingsruimte hebt. De afmetingen van de toiletruimte bepalen welk type wc of lavabo er geplaatst kan worden. Ga je een bestaande ruimte inrichten, dan ben je gebonden aan de grootte en de mogelijkheden van die ruimte. Moet je je toiletruimte nog voorzien? Dan kun je de grootte van de toiletruimte en het toilet kiezen. Welke standaardafmetingen kun je aanhouden? We zetten ze even voor je op een rijtje.

Standaardafmetingen toiletruimte

Reken minimaal zo’n 20 centimeter aan beide kanten van de wc-pot en vooraan een beenruimte van zo’n 30 tot 60 centimeter. Deze minimale afmetingen zijn oké voor een wc in de badkamer. Reken voor een apart wc liever wat meer ruimte. Vroeger hield men zo’n 90 x 120 centimeter aan, tegenwoordig houdt men voor nieuwbouw zo’n 100 x 140 centimeter aan. Het plafond is gemiddeld zo’n 2,30 meter hoog. Mensen worden steeds groter en ook op het toilet is alle comfort welkom. Wil je een claustrofobisch gevoel in het kleinste kamertje vermijden of wil je je alvast voorzien voor je oude dag? Dan kun je je toiletruimte nog groter maken.

Afmetingen types toiletten

We onderscheiden twee soorten toiletten: een staand en hangtoilet. Belangrijk is dat je rekening houdt met het type afvoeraansluiting. Is er een muurafvoer, dan kies je best voor een hangtoilet. Is er een vloerafvoer aanwezig en wil je geen ingrijpende verbouwingen doen, dan is een staand toilet de beste keuze. Staande toiletten worden nog gekozen maar steeds meer mensen kiezen voor een hangtoilet omwille van het onderhoudsgemak. Er bestaan verschillende afmetingen voor hangende en staande wc’s.

Staand toilet
Een standaard staand toilet is 36 centimeter breed. De lengte van de wc-pot met het reservoir bepaalt de diepte ven het wc. Gemeten van de muur tot de rand van de pot, varieert de diepte van het toilet van 48 tot 74 centimeter, waarvan 12 cm voor het reservoir. Een standaard staand toilet heeft meestal een diepte van 53 centimeter.

Hangend toilet
Een hangend toilet heeft een gemiddelde breedte van 36 centimeter en kan een diepte hebben van 48 centimeter bij een compacte wc, tot 53 centimeter bij een standaard toilet en bij een verlengd toilet 70 centimeter. Het reservoir van een hangend wc wordt ingebouwd in de muur, dit zorgt voor een minimalistische uitstraling.

Afmetingen toiletpot

Er zijn drie formaten toiletpotten: compact, standaard en verlengd. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en de gebruikers, kun je de geschikte wc-pot kiezen. De verschillende dieptes worden gemeten van de afstand van de muur tot de voorkant van het toilet. De breedte is zo’n 36 tot 40 cm.

Diepte toiletpot
Een compact of verkort toilet heeft een diepte van 47 tot 49 cm. Het verlengstuk aan de achterkant van het wc is hier niet zo lang. Ideaal wanneer je toiletruimte vrij klein is en je meer beenruimte wilt. Een standaardtoilet heeft een diepte van 53 centimeter. Een verlengd toilet heeft een diepte van 70 centimeter. Hier is het verlengstuk dus langer.

Hoogte van het toilet

Een standaardtoilet is tegenwoordig gemiddeld 43 centimeter hoog. Vroeger was dit 40 centimeter omdat de mensen gemiddeld kleiner waren. De hoogte van het toilet wordt gemeten van de vloer tot de hoogte van de pot en dus niet tot de hoogte van de wc-bril. De standaardhoogte is niet voor iedereen geschikt. Probeer daarom uit welke hoogte voor jouw gezin het beste werkt. Weet wel dat een laag toilet beter is voor de stoelgang. Bij een hangtoilet met inbouwreservoir kun je de hoogte van je toiletpot achteraf nog zelf aanpassen. Bij een staand toilet denk je best er op voorhand over na. Voor ouderen en mindervaliden wordt het wc wat hoger geplaatst op zo’n 48 tot 50 centimeter.

Draairichting deur toilet

Meestal kiest men de meest logische draairichting voor een deur. Voor het wc en de badkamer draait de deur het best naar buiten. Draait de deur van het wc naar buiten, dan hoef je op het toilet geen extra ruimte voor je deur te voorzien. Maar er zijn nog andere redenen voor deze draairichting. Hoewel het voor de politie of brandweer gemakkelijker is om een deur die naar binnen draait in te beuken, is het veiliger om als er iemand die onwel voor de deur ligt, de deur naar buiten te kunnen openen. Bovendien kun je dan zelf ook gemakkelijker naar buiten vluchten als je je onwel voelt (door bijvoorbeeld CO-vergiftiging). Een standaarddeur voor nieuwbouw is gemiddeld 93 cm breed.

Ben je op zoek naar het gepaste toilet voor je woning? Neem een kijkje in een van de showrooms van je badkamerspecialist in de buurt.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan