Vijf belangrijke, niet te vergeten elementen voor een praktische, comfortabele badkamer

Gepubliceerd op

Een praktische, goed ingerichte badkamer is niet alleen een plek waar je je kunt wassen maar ook eentje waar je van alle comfort kunt genieten. Welke elementen mag je bij de inrichting van je badkamer zeker niet vergeten zodat je toekomstige zen-momentjes niet in het water vallen? We overlopen er enkele voor je.

1. Voldoende opberg- en bewegingsruimte

Ga je een nieuwe badkamer laten plaatsen, dan is het belangrijk dat je de ruimte zo efficiënt mogelijk benut. Maak om voeling te krijgen met de ruimte een plattegrond en plan waar je alle elementen gaat plaatsen. Houd rekening met de positie van de waterleidingen, de afmetingen van het toekomstig bad en/of douche en de badkamermeubels die je wilt plaatsen. Denk aan de hoogtes waarop het toilet, de douchekop en wastafel geplaatst moeten worden. Voorzie ook voldoende opbergruimte voor spullen zoals wasgoed en verzorgingsproducten. Heb je niet zo’n grote badkamer? Dan is efficiënt ruimtegebruik nog belangrijker. Gelukkig bestaan er allerlei modulaire en compacte opbergmogelijkheden.

Ontdek hoe je je badkamerrenovatie aanpakt.
Lees meer over de indeling van je badkamer.
Ontdek tips en tricks voor een kleine badkamer.
Lees over de inrichting van een kleine badkamer.

2. De juiste verwarmingsinstallatie

Wil je liever geen bruuske overgang van een warme douche naar een kille badkamerruimte, dan is een goede verwarmingsinstallatie onmisbaar. Bepaal vooraf welk type verwarming je in je badkamer wilt en houd rekening met het haalbare rendement. Een handdoekdroger bijvoorbeeld zorgt voor een aangenaam warme handdoek maar kan niet altijd de volledige ruimte verwarmen. Stel jezelf vragen zoals: “kies ik radiatoren of vloerverwarming, maakt de badkamerverwarming deel uit van de centrale verwarming of verwarm ik (elektrisch) bij, combineer ik een handdoekradiator met een gewone radiator.”

Ontdek of vloerverwarming in de badkamer een goed idee is.
Lees meer berichten over verwarming.

3. Voldoende ventilatie

Een goede verwarmingsinstallatie en ventilatie is een belangrijke combinatie. Te veel vocht in je badkamer kan namelijk schimmels en schade aan je pleisterwerk, meubels en schilderwerk veroorzaken. Een badkamerventilator is daarom onmisbaar. Hierin bestaan verschillende uitvoeringen. Kies je voor een eenvoudige badkamerventilator, een slimme vraaggestuurde ventilator of eentje die geïntegreerd is in je mechanisch ventilatiesysteem? Vraag bij je architect na aan welke verplichtingen je moet voldoen inzake ventilatie.

Lees hier meer over het belang van ventilatie in de badkamer.

4. De juiste verlichting

De verlichting in je badkamer bepaalt de sfeer. Maak voor je je elektriciteit plaatst een goed lichtplan. Net zoals in andere ruimtes maak je ook hier een onderscheid tussen algemene verlichting, accentverlichting en taakverlichting. Voor de algemene verlichting, die bedient wordt met de hoofdschakelaar kun je kiezen voor een centrale lamp of spots. Kies verlichting die daglicht nabootsen en kies lampen die tegen vocht en opspattend water kunnen. De taakverlichting aan de wastafel kies je best niet te sterk. Een spiegel met ingebouwde verlichting is ook mogelijk. Als slot kun je nog sfeerverlichting toevoegen zoals bijvoorbeeld ledstrips in kleur. 

Lees meer artikels over elektriciteit en domotica.

5. Waterdichte materialen

Het klinkt evident, maar je badkamer moet voldoende vocht- en waterbestendig zijn. Laat je een douche plaatsen, dan moet deze volledig waterdicht zijn. Niet elk materiaal is geschikt om je douche af te werken en ook je overige wand- en vloerbekleding moet tegen een stootje kunnen. Je kunt gaan voor een klassieke betegelde badkamer maar tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan waterbestendige verf, waterafstotend behang, wandplaten, waterbestendig stucwerk, enzovoort.

Lees over het schilderen van je badkamer.
Ontdek meer over douchewanden.

Graag meer lezen over badkamers en wellness? Duik in onze artikels.