Hoe de tegelvloer van je badkamer voegen?

16/07/2023

Je hebt een tegelvloer geplaatst in je badkamer, maar je moet de tegels nog voegen. Welke producten en materialen heb je daarvoor nodig? En wat is de beste aanpak om badkamertegels te voegen? Wij tippen jou een betrouwbaar stappenplan van professionals. Je ontdekt onder meer hoe je voegmateriaal aanbrengt, hoe je de tegels best reinigt en hoe je de plinten bevestigt. Dit stappenplan vind je trouwens ook op Atelierknauf.be, hét online platform voor klussers die de lat hoog leggen. Bekijk er zeker de volledige instructievideo.

1. Verzamel de nodige materialen en gereedschappen

Een geslaagde klus begint met een goede voorbereiding. Zorg er daarom voor dat je alle nodige materialen en gereedschappen bij de hand hebt.

Wat heb je allemaal nodig om de tegelvloer van je badkamer te voegen? Je ontdekt het op deze lijst met benodigdheden op Atelierknauf.be. Handig, want zo hoef je zelf geen lijstje te maken.

Goed om te weten: veel items op de lijst, zoals de nodige voegmortel voor keramische tegels en cementsluierverwijderaar, vind je bij een lokale doe-het-zelfzaak. Ontdek hier een verkooppunt in je buurt.

2. Verwijder de voegkruisjes en nivelleerclips

Verwijder eerst, met de hand of met een tang, de voegkruisjes die in de tegelvoegen zitten. Doe dit voorzichtig, zodat je de tegels niet beschadigt.

Verwijder daarna het bovenste deel van de nivelleerclip. Dat doe je met je voet, of met een tegelhamer. In deze video zie je hoe.  

3. Reinig de vloertegels

Stofzuig de tegels tot er geen stof meer op ligt. Reinig de tegels daarna met schoon water en een tegelzetterspons of een vochtige doek.

4. Maak de voegmortel aan

Dan is het tijd om de voegmortel te maken:

  • Giet de nodige hoeveelheid schoon water voor het mengsel in een schone emmer.

Ter info: voor elke kilo poeder heb je ongeveer 0,24 liter water nodig.

  • Voeg vervolgens de Flex-voegmortel in poedervorm toe. Check de gebruiksaanwijzing op de verpakking, zodat je zeker de juiste verhouding water/poeder hanteert.
  • Neem de menger erbij. Vermeng daarmee het water en het poeder tot je een homogene en klontervrije massa krijgt.
  • Laat het mengsel 2 tot 3 minuten rusten. Ondertussen reinig je de mengstok in een andere emmer met schoon water.
  • Meng daarna de massa een laatste keer.

Belangrijk: zodra je de voegmortel hebt aangemaakt, moet je die binnen de 2 uur verwerken.

5. Breng de voegmortel aan op de tegels

Vul de voegen zorgvuldig en gelijkmatig met de Flex-voegmortel. Daarvoor gebruik je een rubberen voegspaan.

Druk de mortel in de voegen door diagonaal ten opzichte van de richting van de voegen heen en weer te bewegen. Zorg ervoor dat de voeg over de volledige dikte gevuld is.

Verwijder regelmatig overtollig product van het oppervlak. Wacht vervolgens tot de mortel in de voegen hard is. Ter info: bij 20 °C duurt het uitharden zo’n 10 tot 20 minuten.

Welke cementvoegmortel kiezen? Voor een vloer of muur die continu aan vochtigheid is blootgesteld zoals in een badkamer, kies je best een waterafstotende mortel zoals de Flex-voegmortel. Vind hier een verkooppunt in je buurt.

6. Reinig het oppervlak

Maak het oppervlak schoon met een licht bevochtigde tegelzetterspons of sponsspaan. Wrijf daarbij diagonaal over de voegen en let erop dat je de mortel niet uit de voegen veegt.

Spoel de spons regelmatig uit. Daarbij gebruik je twee emmers water: een om het overtollige product te verwijderen en een andere om je spons uit te spoelen met schoon water.

Voeg je een groot oppervlak? Dan moet je mogelijk al starten met het reinigen van de vloer voor het volledige oppervlak gevoegd is.

7. Verwijder de cementsluier

Wanneer de voegen volledig gedroogd zijn, inspecteer je het oppervlak. Zit er een cementsluier (een witte waas) op de tegels? Dan moet je de tegels reinigen met cementsluierverwijderaar.

Goed om te weten: cementsluier is een doffe waas voegmiddel of voegmortel dat na het drogen van de tegels achterblijft op je vloer. Stel het verwijderen van cementsluier niet uit. Want hoe langer je wacht, hoe lastiger het is om de cementsluier te verwijderen.

Hoe cementsluier verwijderen? Trek beschermende handschoenen aan en verdun de Knauf Cementsluierverwijderaar met schoon water. Daarbij hanteer je deze verhouding: 1 eenheid product voor 10 eenheden water. Bevochtig het oppervlak lichtjes en reinig daarna de tegels met een doek en het verdunde product.

Klaar met stap 7?

Top! Je kan nu de plinten plaatsen, waarna je de voegaansluiting kan afwerken. Ontdek hier hoe je dat best aanpakt en werk je klus af als een pro.

Vind je het fijn om te klussen met een helder stappenplan? Op het online platform Atelier Knauf ontdek je tutorials voor uiteenlopende klussen in en rondom de woning. Een douchehoek bouwen, een ruimte in twee delen, klinkers leggen … In enkele clicks check je de juiste aanpak. Dat went snel! Voeg deze link toe aan je favorieten en neem geregeld een kijkje voor inspiratie.

In samenwerking met Knauf

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.