Handwasser plaatsen? Zo doe je dat!

Gepubliceerd op 04 May 2020

Heb je een handwasser voor je toilet gekocht en wil je die zelf plaatsen? Dit is niet zo moeilijk. Je hoeft hiervoor geen klusjesman of handig familielid in te schakelen. Met deze tips doe je het zelf en loopt alles gesmeerd. Aan de slag!

Handwasser of toiletmeubel?

Na het toiletbezoek, handen wassen! Een toiletruimte is niet compleet zonder een toiletmeubel of handwasser. In een toiletmeubel kun je wat spulletjes kwijt en is de afvoer en watertoevoer verborgen in de kast. Bij een handwasser is dit zichtbaar. Wel win je hierdoor ruimte. Ga je voor een handwasser (of fontein-set) met een kraan die op de handwasser gemonteerd is? Ontdek de tips om deze te plaatsen.

Voorbereidend werk: de onderdelen verzamelen

Koop je een handwasser-set, dan zitten de onderdelen er allemaal bij. Koop je je onderdelen apart dan check je best of je alle benodigde spullen hebt. Een handwasser bestaat vanzelfsprekend uit een aantal onderdelen zoals de handwasser (of fontein) waar het water in terecht komt, de kraan, de watertoevoer (waterslang). Maar er zijn nog een aantal cruciale onderdelen die je niet mag vergeten.

Zo zit aan de onderzijde van de handwasser de sifon. Bestel je deze los, dan moet je kijken of deze dezelfde afwerking heeft als de kraan. Zo past alles mooi samen. Bij de sifon hoort een afvoerplug. Vergeet deze niet! Om de handwasser op te hangen heb je bovendien ook bevestigingsmateriaal nodig. Dit wordt meestal meegeleverd. Zelf heb je ook nog wat gereedschap en materiaal nodig zoals een geschikte boor en kitlijm om alles goed af te werken.

De oude handwasser verwijderen

Ga je de huidige handwasser vervangen door een nieuwe? Dan sluit je het water af, laat je de kraan leeglopen en verwijder je de kraan en handwasser. Kijk ook even of de oude boorgaten mooi weggewerkt of verborgen kunnen worden. Hierna kun je aan de slag om de nieuwe handwasser te plaatsen.

De plaatsing voorbereiden

Bepaal waar de nieuwe handwasser moet komen. Meet de afstand tussen de gaten op de achterzijde van de handwasser en teken deze uit op de wand waar je ze gaat plaatsen. Zorg wel dat ze zich waterpas tot elkaar verhouden. Boor hierna de gaten in de muur met een boor die geschikt is voor de wand waarin je gaat boren en steek er pluggen in. Opgelet: eventuele oude boorgaten kun je niet hergebruiken, de handwasser moet immers stevig gemonteerd worden met nieuwe gaten en pluggen. Boor ook niet te dicht bij de oude gaten, zo voorkom je dat de muur gaat barsten en scheuren.

De kraan monteren

Plaats de kraan best vooraf op de handwasser, voordat je de handwasser tegen de muur monteert. Anders ben je aan het prullen op een kleine oppervlakte om de losse delen op elkaar te plaatsen en loop je het risico het product te beschadigen. De waterslang en de bovenkant van de sifon mag je ook al aan de handwasser vastmaken. Draai alles voorzichtig vast.

De handwasser bevestigen

Je kunt nu je handwasser met kraan, sifon en waterslang bevestigen aan de muur. Hoe je die precies moet monteren is afhankelijk van het type handwasser. Draai de schroeven in de pluggen, controleer nog eens of ze op dezelfde hoogte waterpas zitten. Is dit in orde, schuif dan de handwasser over de schroeven en draai deze vast met de moeren. Draai ze echter niet te vast!

De aansluiting

Wanneer de handwasser tegen de muur bevestigd is, moet je alleen nog de waterslang aansluiten op de kraan en de voorziene waterleiding. Monteer ook de sifon en sluit die aan op de afvoer.

Kit de handwasser af

Om het geheel nog steviger te bevestigen en om te voorkomen dat er vocht en vuil tussen de muur en de handwasser terecht komt, kun je de randen afwerken met een siliconekit.

Op zoek naar het juiste sanitair voor je toilet of badkamer? Bezoek de webshop of een van de showrooms van je badkamerspecialist in de buurt of maak een afspraak.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan