Water besparen in je badkamer: deze tips en tricks helpen je op weg

Gepubliceerd op 26 Oktober 2021

Water wordt steeds duurder en veel water verbruiken is bovendien niet goed voor de planeet. Tijd om hier iets aan te doen. Wist je dat je heel eenvoudig water kan besparen in je badkamer? Ontdek de tips en tricks en lees alles over enkele praktische badkameraccessoires.

Zuiniger omspringen met water: een goed idee!

Je draait de kraan open en daar is het dan: water en zoveel als je wil. Maar, zoet water wordt steeds zeldzamer en daardoor ook duurder. De zeldzaamheid van water komt voornamelijk door de klimaatopwarming. Door de langere periodes van droogte raken de ondergrondse reserves namelijk uitgeput. Bovendien kost het behandelen en zuiveren van water steeds meer. Minder water verbruiken, betekent ook minder betalen. Een goed idee dus om er zuiniger mee om te springen. Vraag advies aan een expert en maak een afspraak in een Facq-showroom bij jou in de buurt.

Hoog waterverbruik

Je weet waarschijnlijk wel dat bepaalde sectoren, zoals de industrie, de landbouw en het toerisme enorm veel water verbruiken. Maar vergis je niet, ook thuis doen we dat. Koken, schoonmaken, de was doen, het toilet doorspoelen, ons wassen,… allemaal activiteiten waar we veel water voor gebruiken. En dan ging het nog niet over het wassen van de wagen, het sproeien van de tuin, het zwembad vullen of lekkende kranen. Zonder dat je het goed en wel beseft gebruik je dagelijks enorm veel water. Tijd om die hoeveelheid in te dammen.

Verminder je waterverbruik

Je dagelijks waterverbruik verminderen is eigenlijk heel eenvoudig. Een verandering in je gewoontes kan wonderen doen. Houd daarom volgende tips in je achterhoofd:

  • Neem een douche (60 liter) en beperk het aantal baden (één bad = 120 tot 150 liter).
    Bovendien bespaar je bijna een hele emmer water per minuut dat je minder doucht.
  • Draai de kraan toe bij het tandenpoetsen en wanneer je je handen inzeept. Daarmee bespaar je ongeveer 3 liter.
  • Installeer een dubbele spoelknop op je toilet. Zo kies je eenvoudig of je veel (6 liter) of weinig (3 liter) gebruikt.
  • Herstel lekkende kranen. Een kraan die voortdurend lekt kan tot 4 liter water verbruiken.

Goede badkameraccessoires helpen je een handje

Ook kunnen bepaalde badkameraccessoires je helpen om minder water te verbruiken. We zetten er graag een aantal voor je op een rijtje.

Een spaardouchekop

Sommige spaardouchekoppen verstuiven elke druppel water in ontelbaar veel minidruppels, andere verrijken ze met lucht. Dit geeft een overvloedigere, zachtere en lichtere douche met minder water als resultaat.

Een digitale douchekop

Dé trend van het moment en het neusje van de zalm qua technologie zijn digitale kranen voor de wastafel of de douche. Ze zijn uitgerust met een scherm en dankzij de intuïtieve bediening controleer en zie je makkelijk het debiet en de temperatuur van het water. Digitale kranen kunnen zelfs de verschillende voorkeuren van elk gezinslid bewaren en bovendien geven ze je ook tips om water en energie te besparen.

Een debietbegrenzer

Door een debietbegrenzer te installeren tussen je douchekop en -slang, of tussen de doucheslang en de kraan, verminder je het water wanneer je de kraan opent. Gelukkig behoud je wel een constant debiet. Alleen maar voordelen dus.

Een mousseur

Een mousseur is een klein onderdeel dat je aan de onderkant van de uitloop van je kraan monteert. Ook hierdoor wordt er lucht onder druk met water gemengd om 30 tot 60% water te besparen zonder aan comfort in te boeten.

Een thermostatische kraan

Dankzij een thermostatische kraan hoef je geen liters water te laten lopen voordat het warm is. Het water bereikt zeer snel de juiste temperatuur en bewaart die zelfs wanneer je de kraan toedraait om je in te zepen.

Download de gratis inspiratiebrochure en ontdek de mogelijkheden.

Ook waterbehandelingen helpen je besparen

Heb jij al gedacht aan filtratie, kalkneutralisatie en ontharding? Goed idee! Dit helpt je lekkende kranen, beschadigde leidingen en een te hoog energieverbruik te vermijden. Daarnaast is regenwaterrecuperatie ook een must. Wist je dat je in 60% van de gevallen regenwater kan gebruiken in plaats van leidingwater?  Mooi meegenomen wanneer je de was kan doen met gratis water of niet moet betalen om het toilet door te spoelen. Maar ook het water voor je douche kan perfect regenwater zijn. Toch de moeite om eens over na te denken, niet?

Op zoek naar badkameraccessoires om je waterverbruik te reduceren? Maak dan een afspraak in een Facq-showroom in je buurt. De adviseurs helpen je het goede materiaal te kiezen. Zo geniet jij nog meer van je badkamer terwijl je bespaart.