Badkamer renoveren: hoe begin je eraan?

Gepubliceerd op 29 May 2020

Door je oude badkamer te renoveren, verwen je jezelf met extra comfort én verhoog je de waarde van je woning. Een strak plan dus, maar hoe pak je zo’n badkamerrenovatie best aan? We helpen je op weg met een handig stappenplan. Tijd voor actie!

SOS verouderde badkamer

Een verouderde badkamer kan een aanslag zijn op je comfortgevoel in huis. Je blijft dan niet langer in je badkamer dan nodig is. Een luxueuze badkamer daarentegen, die aangepast is aan de noden van je gezin, werkt verslavend. Je wil er liefst zo vaak mogelijk van genieten. Vraag je gratis infobrochure aan en ontdek frisse ideeën voor je nieuwe badkamer. Klaar voor de switch? Ontdek dan ons stappenplan voor een geslaagde badkamerrenovatie.

1. Bepaal je budget

Denk eerst eens na over het budget dat je kan en wil besteden aan je badkamer make-over. In functie daarvan bepaal je wat je juist gaat renoveren, en met welk soort kwaliteit. Zorg wel voor een buffer in je budget, want de totale kosten kunnen wel eens hoger uitvallen dan gepland. Bijvoorbeeld als je onverwacht leidingen moet laten vervangen. Beslis alvast of je al dan niet een aannemer gaat inschakelen. In dat geval zal je natuurlijk meer budget nodig hebben dan wanneer je alles zelf doet.

2. Laat je inspireren

Budget bepaald? Dan kun je volop inspiratie gaan opdoen. Ga op zoek naar ideeën voor jouw badkamer via Pinterestgratis inspiratiemagazines of online catalogi en stel je verlanglijstje samen. Je zal zien, er zijn heel wat meer keuzes dan modern of landelijk. Zo kun je je badkamer de allure geven van een exotisch paradijs. Gedurfd, maar o zo gezellig en sfeervol. Leer hoe je deze look realiseert en geniet elke dag van een vakantiegevoel. Niet zeker welke badkamerstijl bij jou past? Ontdek dan hier jouw badkamerstijl.

3. Schets je grondplan

Heb je een idee van de stijl die je wil? Maak dan een lijstje van alle toestellen en meubels in de badkamer die je wil vervangen. Teken vervolgens het grondplan van je badkamer op een A4’tje, of gebruik de handige badkamerplanner om je badkamer online te ontwerpen. Dit is het moment om na te denken over je badkamermeubels en je sanitair. Ga je enkel een douche plaatsen, enkel een ligbad, of beide? Hou rekening niet alleen rekening met de ruimte, maar ook met je gezinssituatie. Heb je veel kinderen, dan komt een extra lavabo vast van pas. Ook vooruitdenken loont de moeite. Zo is een inloopdouche ook op je oude dag nog vlot bereikbaar. Ontdek hier een stappenplan voor het kiezen van je badkamermeubels en bezoek eventueel een showroom voor advies.

4. De eigenlijke badkamerrenovatie

Dan is het tijd voor het echt werk: de eigenlijke renovatie. Eerst moet je natuurlijk de bestaande badkamer afbreken. Schakel water en licht uit voor je begint. Voor je gaat breken zorg je ervoor dat je je nieuwe toestellen en meubelen al in huis hebt. Want als je je douche uitbreekt en blijkt dat je gewenste nieuwe douche niet in voorraad is, is dat geen pretje. Heb je je badkamer uitgebroken? Controleer dan je leidingen op kalkaanslag. Zijn ze er erg aan toe, dan kun je ze best meteen laten vervangen. Daarvoor spreek je de buffer aan die je vooraf hebt ingecalculeerd.

5. De afwerking van je nieuwe badkamer

Alle nieuwe toestellen en meubels een plek gegeven? Neem dan je tijd voor de afwerking van de badkamer. Zorg ervoor dat alle toestellen en meubelen waterdicht zijn, en let erop dat de muren geen water doorlaten of opnemen. Zo vermijd je vochtproblemen en de bijhorende frustraties.

Graag meer hulp bij het voorbereiden van je badkamerrenovatie? Probeer de handige badkamerplanner en ontwerp je badkamer makkelijk online. Maak een afspraak in een Facq-showroom en krijg vrijblijvend advies van een expert. 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan