Zo houd je je douchewand spic en span!

Gepubliceerd op 29 Juni 2022

Een douche nemen kan verkwikkend zijn. Maar als  je  je terug in het zweet werkt bij het poetsen van de  douche, ben je vast minder opgewekt. Dat kan anders! Ontdek onze tips om je douchewanden gemakkelijk schoon te maken en te houden.

Onderhoudsvriendelijk design

Koop je een nieuwe douche, dan wil je ervele jaren van kunnen genieten. Een goed ontworpen exemplaar vraagt weinig onderhoud. Bij de ontwikkeling wordt ze op verschillende punten getest volgens de strengste kwaliteitsnormen: stabiliteit, spatwaterdichtheid én onderhoudsvriendelijkheid. Met een beperkte inspanning houd je je douche tiptop in orde.

Designtoppers voor de douchewand

Douches worden tegenwoordig zo gemaakt dat je je tijdens het schoonmaken niet in allerlei bochten moet wringen. Tal van innovatieve oplossingen vergemakkelijken de klus. Zo zijn de profielen van de douchewand zo gevormd dat het water snel wegloopt, worden hoekjes en kantjes beperkt en kunnen schuifdeuren gemakkelijk uit elkaar geschoven worden. Er bestaan zelfs draaibare zijwanden zodat je overal gemakkelijk bij kunt. En zijwanden die je kunt kantelen om te ventileren.

Waterafstotende wand

Wil je het helemaal slim spelen, dan kies je voor een douche met glas dat behandeld is met een speciale water- en vuilafstotende laag (KermiClean). Het water parelt dan samen met de vuil- en kalkresten naar beneden. Eventueel achtergebleven vuilkrijgt de kans niet om aan het glasoppervlak te hechten. Zo wordt schoonmaken wel heel erg gemakkelijk!

Schoonmaakroutine na het douchen

Wil je dat je douche lang meegaat, dan vraagt dit om een kleine dagelijkse inspanning. Maar eentje met een groot effect. Kweek de gewoonte om na het douchen de wanden eerst met warm en dan met helder, koud water af te spoelen. Zo krijgen schuim- en zeepresten geen kans om zich hardnekkig vast te zetten aan het glasoppervlak. Eventueel kun je de wanden nog nadrogen.

Grote schoonmaak

Afhankelijk van de gebruiksfrequentie of behoefte kun je je douche wekelijks of maandelijks schoonmaken. Kalkresten kun je verwijderen met verdunde schoonmaakazijn. Spoel met schoon water en droog na met een zachte doek. Wil je je douchescherm heel grondig schoonmaken? Ga dan eerst na welke middelen je mag gebruiken.

Het juiste poetsmateriaal

Verschillende glassoorten vragen om een verschillend onderhoud. Laat je hierover goed informeren door een specialist in de buurt. Enkele algemene tips: gebruik steeds een zachte doek om krassen te vermijden. Vermijd agressieve poets- of schuurmiddelen, alcohol, nitraatverdunners, aceton en ontkalkers. En spoel altijd voldoende zodat eventuele schoonmaakproducten de profielen niet aantasten.

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas kan niet alleen letterlijk tegen een stootje, het kan ook een meer intensieve schoonmaakbeurt verdragen. Zo kun je eventuele kalkresten verwijderen met autopolish. Hierna spoel je met helder water en droog je met een zachte doek.

Loopt gesmeerd

Niet alleen het glas van je douche moet onderhouden worden. Ook de rails, geleiderollen en scharnieren moeten vele jaren meegaan. Olie ze daarom één keer per jaar met vaseline of siliconenspray.

Op zoek naar een nieuwe douche? Je sanitairspecialist in de buurt realiseert graag je douchedroom. Vraag je gratis brochures aan en neem contact op voor advies op maat