Zo herken je een onderhoudsvriendelijke douche

Je douche poetsen is niet bepaald een leuke klus. Hoe zorg je ervoor dat je altijd snel klaar bent, ook zonder poetshulp? Alles begint met een onderhoudsvriendelijke douche. Ontdek waar je op kan letten bij je keuze en geniet van meer vrije tijd! 

Gladde afwerking

Een eerste aandachtspunt is de afwerking van de douchewand. Speciaal gevormde profielen zorgen ervoor dat het water snel en ongehindert wegloopt, zonder onnodige hoekjes en kantjes waarop restanten zich kunnen vastzetten.

Glas

Verschillende glassoorten vragen een uiteenlopend onderhoud. Voor een absoluut schoonste oplossing kan je kiezen voor een beschermende conditioneringslaag met “Teflon-effect”, speciaal ontwikkeld voor een makkelijk onderhoud. Het water loopt dan extra vlot van het spiegelgladde glas. Kalk- en zeepresten hechten zich minder snel en blijven achter op het oppervlak. Je kunt ze snel verwijderen met een doek of spons.

Hygiënisch

Met zo’n onderhoudsvriendelijke afwerking gebruik je minder reinigingsproduct en poetswater. Het is ook hygiënischer, want er blijven minder ziektekiemen en bacteriën achter op je douchewand. Geen overbodige luxe voor een vochtige ruimte!

Verzonken beslag

Check het beslag en de bevestigingen. Steken ze uit, of werden ze weggewerkt? Verzonken beslag heeft een streepje voor. Er zijn dan minder hoeken en kanten waar vuil, zeep en kalk zich op kunnen vastzetten. Verzonken beslag vormt één geheel met het glas, en dat scheelt onderhoud.

Verkorte zijwanden

Wil je je douche in één lijn met het bad plaatsen, of naast een vooruitspringend muurtje? Met verkorte en beweegbare zijwanden creëer je één geheel. Ook hier geldt: minder hoeken en kanten, en dus minder (moeilijk te verwijderen) vuil en zeepresten.

Bodemprofiel

Hoe hoger het bodemprofiel van je douche, hoe waterdichter je douchescherm is. Het bodemprofiel werkt als een dam tegen opstuwend spatwater. Heeft je douche geen bodemprofiel, dan kan spatwater makkelijker naar buiten. Niet ideaal! Een meegeleverd drempelprofiel bewijst hier zijn nut. Een bodemvrij douchescherm? Een speciale horizontale dichting in gootvorm zorgt voor meer spatwaterdichtheid.

Liftsysteem

Heeft de douchedeur een liftsysteem? Dat is vooral interessant wanneer je douche op gelijke hoogte als de vloer geïnstalleerd is. Hoe werkt het? Open je de deur, dan gaat deze een beetje omhoog. Bij het sluiten gaat ze weer omlaag. Zo beperk je het spatwater buiten de douche. Ook een hoge douchewand helpt. Met een wand van 2,2 meter hoog vermijd je dat het water over de douchewand spat. 

Snel weer schoon

Oké, je hebt een onderhoudsvriendelijke douche gekozen. Hoe maak je die na het douchen snel weer schoon? Spoel de binnenkant eerst af met warm water, daarna met koud water. Droog de cabine af met een handdoek of ramenwisser, en klaar!

Grondig onderhoud

Maak geregeld tijd voor een grondige poetsbeurt. Eens per week of eens per maand, afhankelijk van hoe vaak de douche gebruikt wordt. Verwijder eerst de transparante afdichtingsstrips. Vul een emmer met een oplossing van water en azijn. Spoel je douche af met helder water en droog hem af.

De juiste tools

Gebruik alleen zachte doeken, geen microvezeldoeken. Agressieve of schurende schoonmaakproducten zijn geen goed idee. Vermijd ook ontkalkers en producten die alcohol, aceton of nitraten bevatten.

In de olie

Vergeet de rails, kogellagers en scharnieren niet te onderhouden. Eens per jaar oliën met bijvoorbeeld vaseline of een siliconenspray volstaat. Valt reuze mee, niet? Veel succes!

Benieuwd naar nog meer tips, of advies op maat? Steek je licht op bij een specialist of ga langs bij één van onze verdelers in jouw buurt.
 

In samenwerking met Egeda NV

Meer nieuws van Egeda NV

On trend: douchewanden in elegant zwart of wit, nu met korting!

Zwart en wit in de badkamer, het is een trend die gezien mag worden.

Zo ziet de perfecte badkamer eruit volgens een studie van Kaldewei

De ideeën over een eigen droombadkamer verschillen – de meerderheid wenst echter vooral veranderi

Open en bloot: onze douchegewoonten en -verlangens onder de loep

Hoe haal je het maximum uit je douchesessie?

GRATIS Nieuwsbrief