Welk materiaal kiezen voor je wastafel, bad en douchebak?

Gepubliceerd op 17 December 2020

Je bouwt of verbouwt niet elk jaar. De keuze van het materiaal voor je bad, douchebak en wastafel is dan ook belangrijk. Wat is stijlvol, duurzaam en budgetvriendelijk? Ontdek de verschillende materialen en hun eigenschappen!

Badkamer met uitstraling

Hoe richt je je badkamer in? Wordt ze het pronkstuk van je woning, of moet ze vooral praktisch zijn? Het materiaal van je baddouchebak en wastafel bepaalt mee haar look. Ga je voor stijlvol en duurzaam met geëmailleerd plaatstaal? Investeer je in luxe met composiet, natuursteen of keramiek? Of hou je het neutraal met acryl of kunststof?

Voor het leven

Bij het kiezen van het materiaal van je baddouchebak en wastafel heb je heel wat te overwegen. Kan het tegen krassen en schokken? Tegen chemische middelen en warmte? Is het kleurvast? Een topper hierin is geëmailleerd staal. Acryl is nog steeds vrij populair maar verliest na een tijd zijn glans, bovendien kan dit materiaal niet tegen krassen. Ook roestvrijstaal is niet bestand tegen krassen en kunststof kan verkleuren.

Prijskaartje

De kwaliteit van het materiaal bepaalt mee het prijskaartje. Gelukkig zijn er ook duurzame grondstoffen die qua prijs best meevallen, zoals geëmailleerd staal dat zeker het overwegen waard is gezien de vele voordelen. Acryl en kunststof zijn budgetvriendelijk. Met composiet zit je in een hogere prijsklasse.

Een propere start

Niet onbelangrijk in de badkamer is hygiëne. Een aantal jaren terug was het chic om een getegelde inloopdouche te hebben. Maar hier stapt men stilaan van af. In de poriën van tegels stapelen zich immers vaak bacteriën op. Er zijn genoeg materialen op de markt die wel onderhoudsvriendelijk zijn en uitstraling hebben. Denk vooral aan geëmailleerd plaatstaal, glas en porselein.  

Comfortabel genieten

Een badkamer is ook een plek om tot rust te komen en te genieten. Relaxen in bad, zalig toch? Maar wat als je water al na een kwartier is afgekoeld? Geëmailleerd staal is koploper in warmte vasthouden. Andere materialen die goed isoleren zijn acryl en quaryl. 

Veiligheid eerst

Het laatste wat je wil is ‘een slippertje maken’ wanneer je in je douche of bad stapt. Acryl is van nature slipvast. Geëmailleerd staal is niet zo glad als men vaak ten onrechte denkt en kan bovendien met verschillende antislip-afwerkingen uitgerust worden, zelfs een onzichtbare uitvoering. Safety first!

Ecologie en duurzaamheid

Ecologie is misschien niet meteen waar je aan denkt bij het kopen van een badkamer. Toch kan het geen kwaad om erover na te denken. Welke grondstoffen worden gebruikt? Welk verwerkingsproces komt er bij kijken? Is het materiaal recyclebaar? Met een douche, bad of wastafel uit geëmailleerd staal zit je zeker goed. Geëmailleerd staal is een natuurlijke grondstof en kan volledig gerecycleerd worden. Bovendien is het uiterst duurzaam, wat bewezen wordt met 30 jaar garantie!

Zwaar- of lichtgewicht

Het gewicht van je baddouchebak of wastafel speelt vooral een rol bij het invullen of afbreken van je badkamer. Een bad in acryl en quaryl is vrij licht, terwijl eentje in composiet of porselein al zwaarder is. Iets om rekening mee te houden. Baden in geëmailleerd staal zijn niet te verwarren met de zware gietijzeren baden van weleer, en wegen zeker niet buitengewoon zwaar.

Porselein

Mooi, maar wat zijn de belangrijkste eigenschappen van elk materiaal? Porselein is goedkoop en komt vaak voor. Voornamelijk voor wastafels wordt hiervoor gekozen. Het is hygiënisch en duurzaam. Dit materiaal is wel vrij zwaar, al zijn er tegenwoordig ook lichtere varianten op de markt.

Geëmailleerd staal

Geëmailleerd staal bestaat uit staal en email. Email is te vergelijken met verschillende laagjes glas die onlosmakelijk op het staal worden ingebrand. Dit materiaal is uiterst sterk en houdt warmte vast. Het oogt zeer stijlvol en is verkrijgbaar in vele kleuren, vormen en afmetingen. Bovendien is het gemakkelijk in onderhoud, hygiënisch, krasvast en zeer duurzaam. Het is een straffe klassieker die doorheen de jaren is blijven evolueren!

Acryl

Acryl is een budgetvriendelijke keuze. Het is een lichte kunststof die vrij goed isoleert en vrij sterk is. Deze stof voelt bovendien warm aan. Acryl is gemakkelijk te onderhouden maar niet bestand tegen krassen en kleurstoffen. Na verloop van tijd kan acryl dof worden. Quaryl is een sterkere maar duurdere variant.

Composiet

Dit is meestal een mengsel van natuursteen en polyesterharsen. Hou er rekening mee dat vlekken in het materiaal kunnen trekken. Vlekken van bijvoorbeeld bijtende middelen als aceton of thinner die je niet meteen opdroogt kunnen een permanent kleurverschil veroorzaken. Composiet geeft een luxe uitstraling, maar is minder ideaal voor wie op zijn budget moet letten.

Benieuwd naar advies op maat voor jouw wastafel(s), bad of douchebak? Neem contact op met de Kaldewei-verdeler in je buurtVraag alvast je gratis documentatie aan.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan