Je badkamer indelen: dit moet je weten!

Gepubliceerd op 17 December 2020

Een doordachte indeling van je badkamer heeft zo zijn voordelen. De ochtendroutine verloopt vlotter, je kunt je beter ontspannen en je geniet van een maximaal ruimtegevoel. Dit zijn onze tips!

Bepaal je stijl

Ga je voor de charme van een landelijke badkamer, of mag het allemaal wat strakker? Denk op voorhand al na over de gewenste stijl van je badkamer, want die bepaalt mee de indeling. Misschien heb je je zinnen gezet op een designbad voor twee personen, of een bad met een speciale vorm en offer je daar met plezier ruimte voor op? Laat je inspireren door actuele badkamertrends.

Denk na over je sanitair

Het scheelt heel wat werk als je nieuwe sanitair op dezelfde plaats wordt aangesloten als voorheen. Zo is het vaak niet vanzelfsprekend om de plaats van het toilet te veranderen. Iets om rekening mee te houden!

Aantal wastafels

Ook de plaats van de wastafels is belangrijk, want daar breng je heel wat tijd door. Er zijn opzet-inbouw- en onderbouwwastafelsvrijstaande wastafels, puristische wastafelschalen en vrijhangende wandwastafels. Ga je voor één of twee stuks? Of één extragroot exemplaar? In functie daarvan bepaal je de plaats voor je douche en/of bad.

Bad en/of douche?

Overloop de wensen en noden van jou en je huisgenoten. Willen jullie enkel een douche, of ook een bad? Misschien droom je al lang van een inloopdouche, een whirlbad, of een bad voor een gezonde huid? Maak een lijstje van je wensen. Heb je maar een kleine badkamer, maar wil je toch graag een bad? Tegenwoordig bestaan er kleine baden die toch comfortabel zijn. 

Denk vooruit

Waarom niet meteen rekening houden met je oude dag? Een inloopdouche zonder dorpel is altijd vlot toegankelijk, ook als je minder mobiel bent. Komt er een bad, zorg er dan voor dat het niveauverschil met de badkamervloer niet te groot is. Tip: ga voor een duurzaam materiaal zoals geëmailleerd staal, zo heb je jaren plezier van je bad, douche en wastafels.  

Teken een grondplan

Zet de opstelling van de badkamermeubels en het sanitair eens op papier. Er zijn ook softwareprogramma’s waarmee je vlot diverse combinaties uitprobeert. Neem vaste elementen zoals deuren en ramen op, en duid de verwarming en verlichting aan. Vergeet niet na te denken over de plaats van de leidingen en de aansluitingen voor radiatoren.

Een vlotte doorgang

Bewegingsruimte is belangrijk om optimaal te kunnen genieten van je badkamer. Voorzie overal een doorgang van één meter, zodat je makkelijk kasten kunt openen en elkaar vlot kunt passeren. Houd voldoende ruimte vrij tegenover het bad en de douche, voor een comfortabele toegang. Zo’n 60 cm volstaat. Rond de wastafels houd je 20 cm vrij. Zo kun je zonder discussie tandenpoetsen ’s morgens. Good luck!

Kijk je uit naar een nieuw (design)bad, een douche of wastafels? Laat je adviseren door een specialist in je buurt.