De misverstanden over stalen baden weerlegd

Gepubliceerd op 13 August 2018

Baden, douchevlakken en wastafels in geëmailleerd staal zijn zwaar, ze zijn kil, ze hebben een ouderwetse vorm en de toplaag is fragiel. Het zijn maar enkele van de misvattingen waar de producenten en verdelers van dergelijke baden tegen moeten opboksen. Maar deze baden hebben tóch enkele troeven die je ten goede komen.

Waarom leven deze vooroordelen nog bij de consument en bij installateurs. Egeda is de invoerder van Kaldewei, een van de grootste producenten van badkamersanitair in geëmailleerd plaatstaal. “Vroeger had je ‘fonten’ baden (in gietijzer) en die waren inderdaad zwaar. Toen in de jaren zestig kunststof zijn intrede deed, kreeg je baden in allerlei vormen en kleuren. Het was heel wat gemakkelijker te gebruiken. In die periode zijn er veel producenten van smeedbaar gietijzer failliet gegaan. Enkel de bedrijven die geïnvesteerd hadden in andere productieprocessen, zoals Kaldewei, konden overleven.”

Natuurlijk, krasvast product

Email is een natuurlijk product dat is samengesteld uit kwarts, veldspaat, borax en een aantal bindmiddelen. Het is 100% recycleerbaar en het is een van de hardste materialen. Op de hardheidsschaal van Mohs scoort email samen met porselein net iets minder dan een aantal edelstenen, maar beter dan ijzer, staal en veel beter dan kunststof en lakken. “Door die hardheid is het ook bijzonder krasvast en duurzaam. Kleine kinderen die buiten gespeeld hebben, brengen vaak zand mee naar binnen. Dit maakt geen krassen op de badwand. Het is harder dan metaal en door de krasvastheid en de duurzaamheid is een emailbad of –douchebak niet alleen een oplossing voor mensen die vaak buiten werken, of die kinderen hebben, maar ook voor gebruik in openbare instellingen en hotels”.

Bestand tegen natuurelementen

Het reeds gladde oppervlak kan nog eens extra behandeld worden.
Het reeds gladde oppervlak kan nog eens extra behandeld worden.

Kaldewei maakt zijn email volgens eigen recept en heeft alzo het volledige productieproces in handen. Tijdens het productieproces wordt een emailemulsie met sproeirobots op de stalenbaden, douchevlakken en wastafels aangebracht. Hoe dunner deze laag email is, des te slagvaster ze is. De emaillaag wordt op hoge temperatuur (+850°C) als het ware in het staal ingebrand waardoor ze een onscheidbare materaalverbinding vormen: geëmailleerd staal. Door het bakken op hoge temperaturen is de emaillaag temperatuurbestendig en zullen sigarettenpeuken of kaarsen op de badrand geen plekken nalaten. Zeker voor de verhuurmarkt en in hotels is dit een belangrijk verkoopargument. Email is ook lichten kleurvast omdat de kleur in de emailemulsie wordt verwerkt.

Glad, dus hygiënisch

Een ander voordeel van de passage door de emailleeroven, is dat het oppervlak heel glad is waardoor er zich geen vuil kan vastzetten in microscopisch kleine poriën. “Dit is dus heel hygiënisch. Denk bijvoorbeeld aan het huidige succes van inloopdouches. Als het vloeroppervlak van de douche betegeld is, heb je voegen tussen de tegels. Dat zijn, door hun oneffen oppervlaktestructuur, vaak broeihaarden voor bacteriën. Met een douchebak in geëmailleerd staal heb je dit niet. Deze douchevlakken zijn eveneens beschikbaar in verschillende groottes en met dieptes van 2,5 cm voor het inbouwen op vloerniveau zonder barrières.” Tijdens de vakbeurs Cersaie (in Bologna), werd met een alcoholstift op een Kaldewei douchebak geschreven. De demonstratie maakte duidelijk dat je met wat water gemakkelijk de stiftlijnen, maar ook nagellak en andere producten die in de badkamer gebruikt worden, kan verwijderen. “Bovendien kan voor een minieme meerkost op alle baden een extra behandeling 'pareleffect' worden uitgevoerd. Deze zorgt ervoor dat het water grote druppels vormt die kleine vuilen kalkdeeltjes meenemen en vlotter over het oppervlak glijden. Hierdoor wordt het onderhoud nog makkelijker!

Warm gevoel

In een toonzaal heeft de particulier vaak de keuze uit een twintigtal acrylbaden, een vijftal hybride en met wat geluk ook een tweetal baden uit staal. Meestal zijn dit net niet de meest tot de verbeelding sprekende modellen. “Ok, er zijn veel minder fabrikanten die nog werken met plaatstaal, maar er wordt niet echt getoond wat er kan met plaatstaal. Door moderne drukpersen kunnen we ook andere, trendy vormen aanbieden, desgewenst met uitsparingen en afrondingen”, aldus onze gesprekspartner. “Nog zo'n misverstand is dat een emailbad koud is. Het klopt dat het materiaal kouder aanvoelt, maar vergelijkende tests met acrylbaden hebben uitgewezen dat dit relatief weinig invloed heeft op de watertemperatuur. Logisch, want de afkoeling gebeurt bij water voor 80 à 90% aan de oppervlakte. Eenmaal het warm water in het bad, zal een emailbad ook sneller de temperatuur van het warm water (of de omgeving) aannemen en de wanden zullen deze warmte behouden. Immers, geëmailleerd staal is een goede warmtegeleider.”

Eenvoudige installatie

De douchebak kan op een voorgemonteerd ESR-kader worden geplaatst.
De douchebak kan op een voorgemonteerd ESR-kader worden geplaatst.

Een bad of douchebak in geëmailleerd staal is niet het zware gewicht. “Op de Kaldewei-website staat bij elk bad het gewicht vermeld en daaruit blijkt dat een bad niet log en zwaar is. Kaldewei werkt wel altijd met dik geëmailleerd staal (sommige andere spelers houden het bij lichtere kwaliteiten). Dat is een voordeel voor de installateur, want eenmaal geplaatst (met verstelbare poten) blijft het ook op zijn plaats staan. Het zet bovendien praktisch niet uit bij warmte. Je hoeft dus niet bang te zijn dat door materiaaluitzetting de dichtingen gaan scheuren of dat tegels die op de douchebakrand steunen, plots gaan barsten of loskomen omdat het materiaal te veel uitzet. 

 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan