Een hangend toilet plaatsen doe je zo: een leidraad

Gepubliceerd op 08 October 2020

Tegenwoordig kiezen meer en meer mensen voor een hangtoilet. Een toilet plaatsen is een klusje dat je vlekkeloos zelf kunt uitvoeren. Hoe plaats je zelf zo’n wc? We zetten je op weg met deze handige leidraad

Het hangtoilet

Zoals het woord het zegt, hangt een hangtoilet aan de muur en steunt een staand toilet op de vloer. Steeds meer mensen kiezen voor een hangend toilet met als voornaamste reden het onderhoudsgemak. Je kunt immers gemakkelijk onder het wc schoonmaken. Daarnaast kun je hem op de gewenste hoogte monteren. Het waterreservoir wordt in een muurtje gebouwd. Afhankelijk van het bevestigingssysteem van het hangtoilet, zijn er drie manieren om je wc op te hangen: met zichtbare aansluiting, zijaansluiting en bovenaansluiting.

Je hangtoilet zelf plaatsen

Een hangend toilet installeer je gemakkelijk zelf. Vaak zitten de instructies ook bij je wc. Ben je toch nieuwsgierig hoe het in zijn werk gaat? Ontdek de elf stappen die je kunt volgen om je hangtoilet te installeren. 

1. Meet je toiletruimte op

Meet hoeveel ruimte je beschikbaar hebt in je toiletruimte en meet de inbouwdiepte en hoogte van het hangtoilet. Zorg ervoor dat er voldoende beenruimte is van minimaal 60 centimeter en dat je aan beide kanten van het toilet minimum 20 centimeter ruimte hebt. Een hang-wc wordt standaard op 37 centimeter van de vloer gemonteerd maar je kunt hem naar eigen voorkeur tot zo’n 48 centimeter hangen.

2. Bereid de locatie voor

Het is misschien vanzelfsprekend, maar sluit voor je begint de waterleiding af. Als je een bestaande wc vervangt, spoel dan al het water weg en verwijder het oude toilet. Bevestig het inbouwreservoir op voorhand loodrecht op de juiste hoogte tegen de muur en op de vloer. Gebruik hiervoor schroeven en muurpluggen. Het frame van het inbouwreservoir wordt standaard gemonteerd op 40 cm van de vloer. De afvoer moet tegen de achterwand liggen en er moet een waterleiding van minimaal 12 mm tot aan het reservoir lopen. Sluit de afvoerbuis zo aan dat er geen spanning opstaat.

3. Sluit de afvoerbocht aan

Achter het frame van het inbouwreservoir kun je een bijgestuurde afvoerbocht aansluiten. Gebruik hiervoor een sprongbocht, potmanchet of schuifmof. Gebruik afwasmiddel of vaseline om dit vlotjes in elkaar te schuiven.

4. Voorlopige afsluitstukken

Plaats hierna voorlopige afsluitstukken. In de opening van de afvoerbocht plaats je een stankslot en daarboven plaats je in de valpijp een afsluitstuk dat voorkomt dat bij de afwerking vuil in de leiding terechtkomt.

5. Sluit de watertoevoer aan

Plaats de hoekstopkraan in de wand van het inbouwreservoir. Zorg dat deze gemakkelijk te bereiken is vanaf het reservoir. Sluit de kraan aan op de waterleiding. Plaats hierna de draadeinden van de watertoevoer. Zorg dat je dit waterdicht aansluit, hiervoor kun je bijvoorbeeld teflon-tape gebruiken. Dek hierna eventueel het inbouwreservoir af zodat je aan de ombouw kunt beginnen, en dek daarnaast de twee draadeinden af.

6. Plaats de frontplaat

Met behulp van een frontplaat (vals muurtje) kun je het inbouwreservoir mooi wegwerken. Gebruik hiervoor een watervaste gipsplaat bijvoorbeeld van 18 mm dik. Een wand in gips isoleert het geluid namelijk beter dan een houten. Zaag de frontplaat op maat en zaag met een decoupeerzaag hierin de openingen voor de afvoer, draadeinden, valpijp en het bedieningspaneel. Plaats daarna de frontplaat aan de voorziene balkjes en bevestig deze. Werk de wand naar believen af.

7. Verwijder de afsluitdoppen

Hierna verwijder je de afsluitdoppen die je op de afvoerbocht en valpijp had aangebracht. Duw de bijgeleverde aansluitstukken zo ver mogelijk in de afvoerbocht en valpijp. Gebruik eventueel zeepsop of vaseline om dit te vergemakkelijken. Teken hierna de buizen af langs de tegels.

8. Aansluitstukken bevestigen

Haal de aansluitstukken er weer uit en duw deze nu zo ver mogelijk in het wc, en teken hier de aansluitstukken af aan de achterzijde van het wc. Meet de afstand tussen de twee getekende lijnen en tel hier 3 mm bij op. Nu weet je hoe lang je buizen moeten zijn. Zaag het gedeelte dat teveel is aan de achterkant van de buis af, en vijl de rand van de achterzijde een beetje schuin af.

9. Plaats het hangtoilet

Plaats de afvoerbocht en de valpijp in het frame en plaats een isolatiemat tussen de tegels en het wc. Teken de isolatiemat af en knip de mat in de juiste vorm. Nu kan de toiletpot over de draadeinden geschoven worden. Wanneer de toiletpot bevestigd is, spoel je het toilet door om te controleren op lekkages. Is er geen lek, zet dan de toiletpot vast met bijgeleverde moeren. Dit is afhankelijk van het bevestigingssysteem: met zichtbare aansluiting, zijaansluiting of bovenaansluiting. Controleer of het wc villedig waterpas hangt.

10. Kit het hangtoilet af

Gebruik bij het kitten van het toilet een spuitmond, zo gebruik je niet te veel kit. Spuit de kit tussen de tegels en de toiletpot en strijk dit met behulp van een kittegel glad. Je kunt hierbij afwasmiddel als hulpmiddel gebruiken.

11. Monteer het bedieningspaneel

Snijd het tegelsjabloon weg om zo het bedieningspaneel te kunnen monteren. Plaats eerst de onderplaat van het paneel en zet daarna het bedieningspaneel op de onderplaat. Stem de bedieningsstiften af op de dikte van de gebruikte voorzetwand. Plaats hierna de wc-bril op de toiletpot en je hangtoilet is klaar voor gebruik.

Op zoek naar het juiste sanitair voor je toiletruimte of badkamer? Bezoek de webshop of een van de showrooms van je badkamerspecialist in de buurt of maak een afspraak.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan