Welke badkamerkraan past het best bij je wastafel? Hiermee vergemakkelijk je je keuze.

22/08/2023

Het lijkt eenvoudig: je kiest een wastafel die je leuk vindt en je combineert hem met je favoriete wastafelkraan. Toch vertrouw je best niet op dit nattevingerwerk. Want er zijn enkele aandachtspunten. Hoe vind je de ideale match? Ontdek enkele tips. Overspoeld door de mogelijkheden? ‘BestMatch’ to the rescue! 

Perfecte combinatie van kraan en wastafel

Er bestaan verschillende soorten wastafels en kranen. Je zal al gauw ontdekken dat de combinatiemogelijkheden niet onbeperkt zijn, maar dat er toch heel wat mogelijk is. Dat levert de nodige keuzestress op. Dit wil echter niet zeggen dat om het even welke kraan en wastafel een goede match is. Welke aspecten spelen een rol bij het combineren?

Twee belangrijke aspecten

Het eerste wat je opvalt en waar je op let is het design, is het esthetische aspect van je kraan en wastafel. Past je kraan bij het design van je wastafel (of omgekeerd) en de rest van je badkamer? Hulp nodig? Laat je adviseren

Daarnaast moet de combinatie wastafel met kraan ook functioneel zijn. Sta eens stil bij jouw gebruik ervan. Wil je vooral je handen wassen? Of ook je haren? Wil je een beker of kleine emmer kunnen vullen? Dit bepaalt hoeveel ruimte er tussen de kraan en de bodem van de wastafel nodig is. Hou ook rekening met spatgevaar. Telkens waterplasjes opdrogen is vast niet je favoriete bezigheid.

Tips voor het matchen van je kraan en wastafel

Belangrijk is dat het esthetische en het functionele aspect in evenwicht zijn. En ook niet onbelangrijk, dat het binnen je budget is. Wil je je kraan en wastafel matchen, dan zijn er enkele tips die je in het achterhoofd kunt houden om je keuze te vergemakkelijken.

Kies een kraan die past bij de stijl van je badkamer en wastafel

Heb je een badkamer in een bepaalde stijl, dan is het leuk wanneer het volledige plaatje klopt. Het zit dan ook vaak in de details. Heb je een moderne, strakke badkamer, dan kies je eerder voor een strakke kraan zonder veel tierlantijntjes. In een landelijke badkamer heb je al gauw meer gebogen lijnen en versieringen. Zorg er ook voor dat de kraan dan bij past bij de stijl van je wastafel en eventueel badkamermeubel. Tip: doe ideeën op bij een verdeler in je buurt, in interieurmagazines of op Pinterest om je een beter beeld te vormen van je favoriete stijl.

Kies het type kraan die geschikt is voor je type wastafel

Bij een opzetwastafel zal je een andere kraan nodig hebben (ernaast of aan de muur) dan bij een inbouwwastafel. Je kunt zo’n 4 types kranen onderscheiden, afgestemd op het type wastafel.

  • Een kraan voor een onderbouw- of inbouwwastafel
  • Een kraan die op de wand gemonteerd wordt
  • Een kraan die op de waskom gemonteerd is
  • Een kraan die achter een opzetwastafel gemonteerd wordt

Houd rekening met de uitloop

Hoogte van de uitloop

Heb je een opbouwkraan of een verhoogde kraan, dan is de hoogte van de uitloop belangrijk. Je moet voldoende plaats hebben om je handen/haar comfortabel te kunnen wassen en voorkomen dat er spatten naast de waskom belanden. Bij een ingebouwde kraan, is de hoogte waarop je je kraan plaatst belangrijk. Meet dit vooraf goed uit.

Lengte van de uitloop

Om te voorkomen dat er te veel water weg spat, moet de waterstraal op 1 centimeter van de afvoer landen. Bij een opzetkom, moet het water uit de uitloop van je kraan recht naar beneden in de afvoer stromen. Zorg dat de uitloop voldoende lang is zodat je kraan niet pal tegen je waskom staat.

Lees meer over de afmetingen van kranen.

Vertrouw op BestMatch van Duravit

Heb je niet dat fingerspitzengefühl om zelf je kranen en wastafels te matchen? Dan is Duravit de ideale matchmaker. Met het Best Matches-systeem ontdek je de ideale combinaties. Hoe werkt het?

Eerst kijken de trenddeskundigen welke wastafels en kranen qua design en formaat bij elkaar passen. Daarna wordt er met hun gedetailleerde, gestandaardiseerde testprocedure getest of de combinatie voldoet aan de praktische vereisten zoals het wascomfort en het spatten. Ontdek de testprocedure (video). Hierna wordt de test geëvalueerd. Tot slot stelt Duravit een matchende kraan en wastafel van dezelfde prijscategorie voor. Check de Duravit Best Matches die tevoorschijn komen in de configurator (onder de video).

Ga je je badkamer vernieuwen of eentje (laten) plaatsen? Ontdek je favoriete badkamerproducten op de website of bij een Duravit-verdeler in je buurt. Meer info nodig? Download de inspiratiebrochures.

In samenwerking met Duravit

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.