Douchewanden: welke afwerkingen kan ik kiezen?

Gepubliceerd op 25 Juni 2020

Denk je bij wandbekleding voor je douche meteen aan tegels? Dat kan natuurlijk, maar er is zoveel meer mogelijk. Zeker wanneer je een onderhoudsvriendelijk en strak resultaat wil. Ontdek een reeks waterdichte afwerkingen en laat je adviseren over de beste keuze.

Wandplaten

Met een douche zonder naden heb je minder poetswerk dan wanneer je voor tegels kiest. Zo’n naadloze douche kun je bekomen met wandplaten. Voor de plaatsing schakel je best een gespecialiseerde firma in. Welke soorten wandplaten kun je zoal kiezen? Dat vind je terug je in onderstaand overzicht. Tip: download je gratis keuzewijzer afwerkingsmaterialen voor hulp bij je keuze.

1. Acrylpanelen

Acrylpanelen zijn bestand tegen krassen, chemische producten en verkleuringen. Het water glijdt er als vanzelf af en de platen zijn ook makkelijk te onderhouden. Kies je dit materiaal als afwerking voor je douche, dan heb je wel een douchebak nodig. Graag advies voor jouw project? Neem contact op met een badkamerspecialist, of vraag je startersgids badkamerrenovatie aan.

2. Solid surface

Droom je van een douche met een luxueuze uitstraling? Dan is solid surface the way to go. Het strakke uitzicht van een naadloze douche is een plezier om naar te kijken. Omdat je geen silicone hoeft te gebruiken, is er geen kans op schimmels en lekken. Zo verloopt het onderhoud van je douche makkelijk en snel.

3. Corian

Ook Corian ziet er strak uit. Dit materiaal bestaat uit mineralen en kunststof en is 100% waterdicht. Omdat schimmels en bacteriën zich niet nestelen, is dit een hygiënische en onderhoudsvriendelijke keuze. De platen worden aan elkaar gelast en vormen zo één geheel. Na het lassen zie je niet meer waar ze precies aan elkaar gezet zijn. Vloeren en wanden lijken wel in elkaar over te lopen. Klasse!

Mortex

Mortex is extreem waterdicht. Dat maakt het uiterst geschikt voor toepassingen in de badkamer, vooral in de douche. Met een basis van kalk en hars is deze bepleistering het naadloze en waterdichte alternatief voor tegels. Maar het hoeft niet bij je douche te blijven. Je hele badkamer kan een prachtige en uniforme look krijgen dankzij mortex. Vooral de grijstinten en aardekleuren doen het goed.

Tadelakt

Tadelakt is een natuurlijk pleistermateriaal op basis van kalk. Na verwerking heeft tadelakt een rustiek golvend uiterlijk. De ruimten lijken wel met de hand uit klei gevormd. Met zijn waterbestendig, ademend en stootvast karakter is tadelakt een geschikt alternatief voor wandtegels. Let wel: het aanbrengen en afwerken van tadelakt neemt veel tijd in beslag. Het is dan ook niet de goedkoopste keuze.

Betonstuc

Graag een betonlook voor je douche? Die bekom je met betonstuc, een waterdicht pleistermateriaal op basis van cement en kunsthars. Deze stucmortel is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Betonstuc is minder arbeidsintensief om te verwerken dan tadelakt, en dus ook wat goedkoper.

Verf

Je douchewanden verven is een budgetvriendelijke oplossing, maar er zijn wel wat aandachtspunten. Zo moet je ervoor zorgen dat er geen water achter de verf kan komen. Dat doe je door je douche af te kitten met een waterbestendige kit. Niet alle verf is waterbestendig, dus let erop dat je de juiste verf koopt voor je klus. Verf is makkelijk te overschilderen, dus je kunt gerust een opvallend (trend)kleurtje kiezen.

Mozaïek

Mozaïektegeltjes zijn kleine tegeltjes. Je kunt er hele wanden mee bedekken, of er accenten mee aanbrengen. Naast keramische tegeltjes en natuursteen, zijn er nog meer mogelijkheden. Mozaïek in glas bijvoorbeeld. Daarmee creëer je een krasbestendig oppervlak. Het resultaat is een heldere, schitterende kleur met speelse effecten. Met kiezelmozaïek geef je je badkamer dan weer de allure van een wellness ruimte.

Tegels

Keramische tegels zijn echte klassiekers, ze zijn waterdicht en sterk. Een belangrijk aandachtspunt zijn de voegen: die zuigen vocht op en kunnen gaan schimmelen. Om waterschade achter de tegels te voorkomen laat je een afdichtingsdoek of waterdichte coating aanbrengen op de muur voor de tegels geplaatst worden. Naast keramische tegels zijn ook tegels in natuursteen en Zelliges (handgemaakte Marokkaanse kleitegeltjes) veelgebruikte tegels in de douche.

XL-tegels

XL-tegels zijn doorgaans 1,20 meter bij 2,40 meter groot, krasvast en sterk. Je kiest uit ontzettend veel kleuren, motieven én formaten. Omdat XL-tegels amper voegen hebben, ziet je badkamer in een handomdraai weer fris uit. De plaatsing verloopt snel, wat de kostprijs drukt.

Meer info over afwerkingsmaterialen voor de badkamer vind je in deze gratis brochure. Graag advies op maat voor jouw badkamerproject? Maak een afspraak met een adviseur van Dagmar Buysse, volledig vrijblijvend. Doen!