Badkamerrenovatie? Hierop moet je letten bij het vergelijken van offertes.

Gepubliceerd op 03 September 2021

Ben je van plan om je badkamer te laten renoveren? Dan vraag je eerst best een aantal offertes op bij verschillende firma’s. Waarschijnlijk zie je hierna door het bos de bomen niet meer en kan je wel wat hulp gebruiken. Hoe maak je een eerlijke prijsvergelijking en welke offerte is voor jou het meest geschikt? Deze tips helpen je op weg.

Offertes vergelijken

Offertes vergelijken, het is een belangrijke stap in je beslissingsproces. Het loont de moeite om alle offertes goed naast elkaar te leggen en na te kijken wat er wel of niet is inbegrepen in de offerte. Pas als je daar een helder overzicht over hebt, ben je klaar om een goede beslissing te maken. Overloop deze checklist, al dan niet samen met je badkamerbedrijf, en je hebt alle informatie tot je beschikking om de juiste keuze te maken.

1. Een eigen toonzaal van je leverancier

Speelt dat een rol? Jazeker. Voor een nieuwe badkamer moet je badkamermeubels kiezen, tegels, kranen, een douche en/of een bad…. Dat zijn heel wat beslissingen. Het is uiteraard veel comfortabeler om al die materialen te bekijken op één locatie, met de begeleiding en advies van een echte badkamerexpert. Tenzij je natuurlijk graag veel bezoekjes brengt aan verschillende groothandels. Maar hou er dan rekening mee dat je advies per definitie minder kwalitatief zal zijn, omdat zij geen goed beeld hebben van je totaalproject.

2. Hulp bij het uitkiezen van materialen

Misschien heb je het zelf al vastgesteld in een toonzaal of een groothandel: de keuze aan materialen, toestellen en badkamermeubels is oneindig. Heb je daar graag hulp bij? Vraag bij je leverancier zeker na of ze je willen begeleiden in je keuze en of dat inbegrepen is in de offerte.

3. Een leverancier gespecialiseerd in badkamerrenovaties

Een badkamer renoveren is geen sinecure. Het is helemaal iets anders dan schilderen of behangen. Ziet de offerte van een specialist er op het eerste zicht duurder uit dan een andere offerte? Weet dan dat je die expertise en jarenlange ervaring in badkamerrenovatie mee moet rekenen in de prijs. Vraag zeker aan de firma’s die je aanschrijft wat hun hoofdactiviteit is, want voor heel wat bedrijven is een badkamerrenovatie een bijproduct. Denk maar aan de vele keuken-, tegel- en sanitaire bedrijven die af en toe eens een badkamerrenovatie doen.

4. Een professioneel ontwerp inbegrepen

Wil je optimaal gebruik maken van de ruimte in je badkamer, dan is een professioneel ontwerp geen overbodige luxe. Ook hier geldt het voordeel van specialisten: dankzij hun ervaring weten ze wat er mogelijk is in jouw badkamer. Zo word je achteraf niet geconfronteerd met bijvoorbeeld te nauwe doorgangen, of onlogisch geplaatste meubels. Sommige firma’s werken zelfs met 3D-ontwerpen zodat je je perfect kan inleven in je toekomstige badkamer.

5. Een gekwalificeerde projectleider op de werf

Dit is een heel belangrijke gegeven. Een badkamerrenovatie bestaat uit verschillende werken: afbraak, loodgieterij, elektriciteitswerken, bepleistering, tegelwerken... Een projectleider zorgt voor de aansturing van deze vakmensen en doet er alles aan om de werken zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten. Als er geen projectleider is inbegrepen in je offerte, dan is de kans groot dat je zelf af en toe projectleider zal moeten spelen.

6. Een duidelijke planning na de toezegging op de offerte

Een tijdje zonder badkamer moeten leven is niet leuk, maar helaas kan het niet anders bij een badkamerrenovatie. Met een duidelijke planning weet je perfect op voorhand hoe lang je geen gebruik kan maken van je badkamer. Vraag hier dus zeker naar bij je leverancier.

7. De zekerheid van een nageleefde planning

Een duidelijke planning opstellen is één ding, de planning naleven is nog helemaal iets anders. Sommige (grotere) firma’s hebben een professioneel administratief team dat instaat voor alle praktische voorbereidingen en de opvolging van de bestellingen. Hierdoor is de kans groot dat de planning nauwkeurig wordt opgevolgd. Ook hier moet je rekening mee houden als je offertes vergelijkt.

8. Een vaste of variabele prijs

De prijs is uiteraard een belangrijk onderdeel van de offerte. Let goed op of de offerte spreekt van een vaste prijs of niet. Vaak zal je een raming tegenkomen, waardoor de uiteindelijke prijs van je badkamerrenovatie flink hoger kan uitvallen. Aan jou om te oordelen waar je je het meest comfortabel bij voelt.

9. Heldere communicatie dankzij de klantendienst

Vind je heldere communicatie belangrijk en wil je graag een snel en duidelijk antwoord op je vragen? Kijk na de firma van jouw keuze een klantendienst heeft. Bij elke badkamerrenovatie, wie de uitvoerder ook is, kan er iets mislopen. Een klantendienst helpt je om mogelijke problemen snel op te lossen, op korte en op lange termijn. Vraag dus zeker na of de firma die je aanschrijft ook jaren nadien nog bereid is om losgekomen silicone, een gescheurde voeg of een verkalkte kraan te komen herstellen.

10. Een postinterventiedossier na de werken

Een postinterventiedossier (PID) bevat alle elementen die nuttig kunnen zijn voor toekomstige werkzaamheden aan je woning. Een PID is verplicht en bevat onder meer plannen, tekeningen, aanduidingen van nutsleidingen, instructies voor onderhoud, aankoopfacturen… Check dus zeker of dit inbegrepen is in de offerte.

11. De garantie

Last but not least: de garantie. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om na te kijken hoe lang je garantie hebt en wat er allemaal is inbegrepen in de garantie. Soms sta je versteld van de grote verschillen tussen firma’s. Vraag ook na of alle facturen van dezelfde firma zullen komen. Want als je aparte facturen krijgt van vloerder, elektricien en loodgieter, dan is de garantie ook beperkt tot hun specifieke onderdeel van het project. En zo is er niemand die garantie geeft op het geheel. Stel je voor dat er iets misloopt en aannemers beginnen elkaar de schuld te geven…

Hopelijk helpt deze checklist bij het vergelijken van je offertes. We wensen je in ieder geval heel veel succes met je badkamerrenovatie. Wil je graag wat meer info? Maak een afspraak met een badkamerexpert en download de gratis informatiebrochure.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan