Badkamer renoveren in 2021: welke premies kan ik krijgen?

Gepubliceerd op 09 March 2021
premies badkamer renoveren

Je wil je badkamer vernieuwen, maar je ziet op tegen de kosten? Anno 2021 zijn er diverse premies waarmee je nieuwe badkamer een stuk betaalbaarder wordt. Wie weet, kun je het op die manier grootser aanpakken dan je van plan was. Ontdek snel op welke premies jij recht hebt. 

Druk de kostprijs van je badkamerrenovatie met premies

Hoe fijn zou het zijn om de dag te kunnen beginnen in een luxueuze badkamer die helemaal is afgestemd op jouw smaak en wensen? Door je gedateerde badkamer te renoveren maak je van jouw oude badkamer een eigentijds pareltje. Bekijk uiteenlopende renovatieprojecten en laat je inspireren. Vergeet je niet te informeren over de mogelijke premies, want daarmee bespaar je op de kosten van jouw badkamerproject. Ontdek hier de prijs van jouw badkamerrenovatie en check verderop in dit artikel op welke premies jij recht hebt. Daarmee kun je je badkamerrenovatie misschien wel grootser aanpakken dan verwacht!

Badkamer renoveren? Ontdek de overkoepelende renovatiepremie

Als je een oude woning aanpakt, kun je in aanmerking komen voor een renovatiepremie van de Vlaamse overheid. De voorwaarden verschillen naargelang je woonplaats en je inkomen. De renovatiepremie geldt voor een volledige of gedeeltelijke renovatie van je badkamer in een woning die minstens 30 jaar oud is, of wanneer je een bestaand gebouw wil omvormen tot woning. Welke werken komen daarbij in aanmerking?

  • Het vernieuwen van de bestaande sanitaire toestellen, of het plaatsen van maximaal 1 nieuwe douche, ligbad, toilet en 2 wastafels als die nog niet aanwezig zijn.
  • Het vernieuwen van kraanwerk, leidingen en toebehoren voor (regen)watertoevoer.
  • Alle leidingen en toebehoren voor de afvoer van gebruikt water in het openbare rioleringsnet.
  • De leidingen en toestellen voor de productie van sanitair warm water.
  • De natte of droge kalkbepleistering van de muren en het plafond in de sanitaire ruimtes.

Hoeveel bedraagt de overkoepelende renovatiepremie? Het bedrag is afhankelijk van je woonsituatie en inkomen. Afhankelijk van je situatie kun je recht hebben op een premie van 20% of 30% van de goedgekeurde facturen (excl. btw). Wie recht heeft op het premiebedrag van 30% krijgt minimaal 1250 euro en maximaal 3333 euro. Op welk bedrag heb jij recht? Wat zijn de premievoorwaarden? Neem een kijkje op de website van de Vlaamse overheid, of vraag meer info aan een badkamerspecialist. Hij kan je helpen bij het aanvragen van de premie en bezorgt je de nodige documenten.

Vlaamse aanpassingspremie stimuleert levenslang wonen

We leven langer dan vroeger. Sommige woningen laten het zonder aanpassingen niet toe om er levenslang te wonen. Daarom beloont de overheid het aanpassen van je woning aan het ouder worden. Om van deze premie te kunnen genieten, moet de aanvrager (of partner of inwonend gezinslid) minstens 65 jaar oud zijn. Welke renovatiewerken komen in aanmerking voor de Vlaamse aanpassingspremie? Er zijn twee categorieën waarvoor je een premie kunt aanvragen: technische hulpmiddelen en verbouwingen om de toegankelijkheid te vergroten. Per categorie komen voor de badkamer volgende werken in aanmerking:

1. Technische installaties of hulpmiddelen

  • Het plaatsen van handgrepen en steunmiddelen in sanitaire ruimtes.
  • Het plaatsen van een (tweede) toilet op een andere woonverdieping.
  • Het maken van een aangepaste badkamer met minstens één douche en één wastafel. Als het over een tweede badkamer gaat, moet die zich op een andere woonverdieping bevinden.

2. Verbouwingen voor een betere toegankelijkheid

  • Het vergroten of functioneel herschikken van sanitaire lokalen.

De aanpassingspremie kun je per categorie aanvragen en bedraagt per categorie 50% van het totaal van de goedgekeurde facturen (incl. btw). De premie is per categorie maximaal 1250 euro. Onder welke voorwaarden heb je recht op een aanpassingspremie? Hoe vraag je de aanpassingspremie aan? Bezoek de website van de Vlaamse overheid, of vraag meer info aan een badkamerspecialist.

Premies voor energiebesparende maatregelen

Een badkamerrenovatie is het ideale moment om ook energiebesparende maatregelen te nemen. Een beter isolerend raam in je badkamer, het isoleren van de muren, het leggen van vloerverwarming … Als je dergelijke energiezuinige initiatieven neemt, kun je beloond worden door de overheid. Op welke premies voor energiebesparende maatregelen heb jij recht? Je ontdekt het via deze handige tool.

Verlaagd btw-tarief voor de renovatie van je badkamer

In België geldt een verlaagd btw-tarief voor de renovatie van een woning. Wanneer je woning ouder is dan 10 jaar, betaal je voor de renovatiewerken van je badkamer een btw-tarief van slechts 6%. Lees meer over dit btw-voordeel.

Benieuwd hoeveel de badkamer die jij in gedachten hebt, kost? Vertel jouw badkamerwensen aan de Badbot-prijscalculator en hij berekent de prijs van je nieuwe badkamer. Door je premies te pakken, kun je fiks besparen op de kostprijs van je badkamerrenovatie. Raadpleeg de websites van de verschillende overheden voor de meest recente info.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan