Hoe een badkamer schilderen? Check onze beste tips!

15/07/2020

Zin om je badkamer op te frissen met een nieuwe verflaag? Maak er een ontspannend plekje van door te spelen met zachte kleuren en natuurlijke texturen. Of creëer een badkamer die jou energie geeft, door een accentmuur een felle kleur te geven. Wij tippen je hoe je aan de slag gaat en waar je op moet letten.

Voor je begint: muren en plafond afwassen indien nodig

Hoe begin je aan het verven van een badkamer? In sommige gevallen is het belangrijk om eerst de muren en het plafond af te wassen. Of dat nodig is, kun je zelf achterhalen:

  • Maak je muur nat met een spons. Trekt het water onmiddellijk in de muur en verschijnt er een verkleurde vlek, dan gaat het om een poreuze verf. Door de muren af te wassen doe je meer kwaad dan goed. Niet doen dus! Beter is om het vuil te isoleren met een laag Bossprim. Voor hardnekkig vuil zoals uitgedroogde vochtplekken of roet gebruik je Bisol of Epomur. Zodra je de muren hebt behandeld, werk je ze af met een eindlaag. In vochtige ruimtes zoals de badkamer kies je best voor Bolatex. Dat is kwaliteitsverf die je kunt afwassen.  
  • Een muur geschilderd met een halfmatte of zijdeglanzende verf is niet poreus. Was de muur en het plafond af met Formule MC Neutral. Dit goedje is even effectief als ammoniak, maar veel minder schadelijk.
  • Is je plafond of muur geschilderd met een hoogglanslak? Spoel het dan met proper water, maak het droog en schuur het grondig op. Klaar? Haal dan het stof van de muur of het plafond met een vochtige doek. Daarna kun je grond- en eindlagen naar keuze aanbrengen.

Belangrijk: check of de verflaag voldoende hecht aan de muur. Gebruik hiervoor een strookje tape. Wrijf ook eens over de verf met een natte vinger. Geeft de kleur af op je vinger, dan is de verf verpoederd. Bij een slechte hechting van de verflaag of verpoederde verf bezoek je best een colora-winkel voor advies op maat.

Schuren, ontstoffen en primer aanbrengen

Wil je een effen resultaat, vul dan kleine putjes op met een vulmiddel na het reinigen van de muur. Maak geplamuurde stukken muur opnieuw vlak met schuurpapier en ontstof grondig. Bedek de vloer met afdekkarton en plak stopcontacten en plinten af met afplaktape om te beschermen tegen verfspatten. Als de badkamer ooit als eens geschilderd is geweest met primer en eindlagen, kun je die stap overslaan.

De juiste verf kiezen

Hebben de muren een laag primer gekregen? Dan is het tijd voor de eindlagen. Welke verf kies je best? De badkamer is een vochtige ruimte doordat er zich veel damp ontwikkelt tijdens het douchen en een bad nemen. Daarom moet de verf goed reinigbaar zijn, watervast en bestand tegen schimmelvorming. Ideaal is een vochtbestendige kwaliteitsverf of een muurverf met hoge zijdeglans. Glanzende verf bevat veel bindmiddel. Dat maakt het oppervlak makkelijk te reinigen. Een belangrijke meerwaarde voor je badkamer, waar de muur bestand moet zijn tegen een hoge vochtigheidsgraad. Gebruik de verfwijzer en vind de ideale verf voor jouw klus. Die kun je trouwens makkelijk online bestellen.

De eindlaag aanbrengen

  1. Giet na grondig roeren wat verf over in een verfbakje.
  2. Verf met een verfborstel eerst de randen van de muur.
  3. Neem verf op met de verfrol en rol enkele strepen verf naast elkaar op de badkamermuur. Bij elke streep neem je nieuwe verf op de verfrol.
  4.  Verdeel de verf met behulp van de verfrol, telkens in vlakken van 1 m².
  5. Werk op dezelfde manier voor het volgende vlak van 1 m².
  6.  Schilder aan een stuk de hele muur, zonder onderbreken.
  7. Haal de tape weg terwijl de verf droogt.

Badkamertegels schilderen

Wil je ook je badkamertegels overschilderen? Dat kan! Zo tover je je badkamer snel en goedkoop om naar de stijl die jij wilt. Download hier een handig stappenplan voor het schilderen van tegels en bekijk de video. Met vliesbehang bekom je een extra strakke afwerking.

Welke kleur verf kiezen voor je badkamer?

De gebruikte kleur verf bepaalt mee de sfeer in je badkamer. Sta dus even stil bij je keuze. Zie je je badkamer vooral als een oase van rust? Dan ga je best op zoek naar kleuren die naar de natuur verwijzen en kalmte symboliseren. Moet je badkamer jou eerder een energieboost geven, dan is een accentmuur in een felle kleur het proberen waard. Haal inspiratie uit de fotogalerij voor kleurencombinaties in je badkamer of kom langs in de dichtstbijzijnde colora winkel met een foto van je badkamer.

Benieuwd naar professioneel advies voor jouw verfklus? Ontdek hoe je kleuradvies of technisch advies kunt krijgen. Klaar om aan de slag te gaan? Bestel je nodige materiaal en bekijk de video’s voor nog meer tips voor het schilderen van je badkamer.

In samenwerking met colora de verfwinkel

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.