Bepaal je badkamerstijl
Badkamers bestaan in de meest uiteenlopende stijlen: van romantisch landelijk, tot robuust industrieel, van hedendaags modern tot zacht Scandinavisch. Bepaal dus eerst je stijl en verdiep je in de kenmerken die hierbij horen. Wil je bijvoorbeeld graag een modern en tijdloos meubel, kies dan voor eenvoudig wit. Of mag het misschien allemaal wat speelser? Kies dan voor een meubel in snoep- of pastelkleuren. Ook in een Scandinavisch interieur komen deze kleuren vaak goed tot hun recht. Eerder op zoek naar iets warmer en romantischer, dan is houtlook een goede keuze. Fan van een stoerder interieur, ga dan voor een trendy zwart meubel of een meubel in donker hout met groeven.
Kies de geschikte materialen
Ook het materiaal dat je kiest is belangrijk bij het samenstellen van je nieuwe badkamermeubel. De keuze is ook hier ruim en afhankelijk van je smaak, budget en persoonlijkheid. Maak kennis met enkele materialen.
Plaatmateriaal
Materialen op houtbasis zoals spaanplaat of mdf worden het vaakst gekozen voor een badkamermeubel. Spaanplaat wordt meestal afgewerkt met een dunne laag laminaat of melamine. Hierdoor krijg je een kras- en slijtvast meubel met een lange levensduur, dat weinig onderhoud vraagt. Bovendien is het ook de meest budgetvriendelijke oplossing. Wil je graag een iets kwalitatiever materiaal dat toch nog beter resistent is tegen vocht, kies dan voor mdf als basisplaat. Dankzij het gladde oppervlak en de grote densiteit van het materiaal heb je nog meer mogelijke afwerkingsmaterialen, zoals fineer of lak.
Massief (hard)hout
Een meubel in massief (hard)hout heeft charme en karakter en is heel sterk. Maar het is ook gevoeliger voor vocht en temperatuurschommelingen. Een massief houten meubel vraagt dus iets meer onderhoudswerk, wil je er lang van kunnen genieten. Stop je liever weinig tijd in onderhoud, of poets je niet graag? Kies dan voor onderhoudsvriendelijk plaatmateriaal.
Roestvrij staal
Roestvrij staal als is enorm veelzijdig. Een stalen meubel in klassiek zwart past perfect binnen een moderne, industriële badkamer. Een stalen meubel in zandkleuren is dan weer perfect voor de boho-chic sfeer. Een meubel in staal bestaat vaak uit een frame, al dan niet in combinatie met lades. Door het open karakter zal zo’n meubel nooit log of zwaar aanvoelen.
Natuursteen
Ook meubels met marmer(look) komen meer voor in de badkamer. Dit past perfect bij massief hout of houtfineer en geeft je badkamer een warme, moderne en luxueuze uitstraling. Ondanks dat natuursteen een waterdicht materiaal is, vraagt het naar onderhoud toe toch wat extra aandacht. Behandel je natuursteen zorgvuldig, dan gaat het eeuwig mee.
Kies de gepaste afmetingen voor jouw badkamersituatie
Bij het bepalen van de grootte van je badkamermeubel ben je natuurlijk afhankelijk van de totale beschikbare ruimte. Ook al wil je misschien heel graag een dubbele lavabo, als je hierdoor niet meer op een comfortabele manier doorheen je badkamer kunt bewegen, is het een no-go. Daarnaast stel je jezelf op voorhand best een aantal vragen, zodat je gericht op zoek kunt naar jouw ideaal meubel:
- Hoeveel personen zullen de badkamer gebruiken? Kijk naar je huidige gezinssamenstelling, maar denk misschien ook al na over de toekomst.
- Zullen er meerdere personen tegelijk van de badkamer gebruikmaken? Een dubbele lavabo is vaak een gewilde keuze, maar is het in jouw situatie ook echt nodig? Het budget dat je hiermee uitspaart, kan je misschien beter investeren in kwalitatieve materialen.
- Welke producten moet je allemaal opbergen en hoeveel ruimte heb je hiervoor nodig? Denk bijvoorbeeld aan flessen badschuim, die vaak groter zijn en dus voldoende hoge bergruimte nodig hebben.
Badkamermeubels met één lavabo beginnen al vanaf 50 cm breed, al zal je in de praktijk vaker meubels van 60 of 80 cm tegenkomen. Voor een meubel met twee lavabo’s heb je minstens 100 cm nodig, maar in dit geval is 120 cm een meer courante maat. Qua diepte zien we meer en meer meubels van 40 – 45 cm in plaats van de standaarddiepte van 50 – 55 cm. Want doordat we steeds kleiner wonen, wordt ook onze badkamer kleiner en stijgt de vraagt naar compacte oplossingen.
Stel je badkamermeubel mee samen
Heb je de stijl, materialen en afmetingen bepaald, dan begint het echt leuke werk. Tegenwoordig heb je bij veel meubelleveranciers de mogelijkheid om je meubel volledig zelf samen te stellen. Kies je voor een inbouwwastafel of liever opzetwaskommen? Traditionele lades, kasten of een open frame? Een meubel met of zonder handgrepen? Elk van deze keuzes is bepalend voor de uiteindelijke look and feel van je badkamermeubel en dus ook je volledige ruimte.
Wastafel of opzetkommen?
Opzetwaskommen zijn de laatste jaren zeer populair. Ze komen in allerlei vormen, kleuren en materialen en zijn ideaal om je badkamer een persoonlijke toets te geven. Bovendien hou je meer ruimte over om toiletspullen te leggen, waardoor het een perfecte keuze is voor de compacte badkamer. Een wastafel zorgt dan weer voor een strakke moderne, look en is, door het gebrek aan naden, makkelijk te onderhouden.
Zwevend, staand meubel of meubel op pootjes?
Een zwevend badkamermeubel zorgt ervoor dat je ruimte optisch vergroot. Bovendien blijft de vloer eronder vrij en kun je dus heel gemakkelijk schoonmaken. De vintagetrend met meubels op pootjes is aan een revival bezig. Ze zijn niet alleen stijlvol en elegant, maar zijn ook heel eenvoudig in de ruimte te plaatsen. Beide opties zijn mooi te combineren. Een staand meubel zorgt dan weer voor meer opbergruimte. Door hun robuust karakter komen ze wel beter tot hun recht in een iets grotere ruimte.
Lades, legplanken of kasten met een open frame?
Badkamerkasten met twee of drie lades worden het vaakst gekozen. Hun populariteit is te verklaren door de mogelijkheid die ze geven om al je badkamerspullen netjes en overzichtelijk op te bergen. Kies je een kast met legplanken, dan kun je je spullen nog steeds proper uit het zicht bewaren, maar kun je iets moeilijker bij de achterste producten. Ook open frames en duiken vaker op in de badkamer. Ideaal voor wie op zoek is naar een uniek en minimalistisch meubel.
Badkamermeubel met of zonder handgrepen?
De handgrepen lijken op het eerste zicht misschien details, maar bepalen mee het uitzicht en het gebruiksgemak van je badkamermeubel. Zo kun je je handgrepen als eyecatchers beschouwen. Heb je het liever wat subtieler? Ga dan voor een greep die elegant tussen de lades verborgen zit. Graag een zo strak mogelijk resultaat? Kies dan voor greeploze lades. Zij hebben het extra voordeel dat je de fronten eenvoudig kunt reinigen. Een laatste mogelijkheid die we tegenwoordig vaak zien zijn push-to-open lades. In dit geval heb je ook geen zichtbare grepen, maar duw je op de lade om ze te openen. Handig!
Heb je na het lezen van deze info toch nog wat extra hulp nodig bij het kiezen van je ideale badkamermeubel? Reken dan op de showroomadviseurs van Facq. Zij stellen graag op basis van jouw noden en wensen het gepaste meubel voor. Maak een afspraak in een van de 17 showrooms voor gratis advies op maat.