Hoe je doucheruimte afdichten voor het betegelen?

Gepubliceerd op 02 Maart 2023

Op Atelierknauf.be ontdek je hoe je eenvoudig zelf een douchehoek van gipsplaten bouwt. Is je doucheruimte een feit, en wil je graag de douchewanden betegelen? Even geduld nog! Om vochtproblemen te voorkomen, moet je je doucheruimte eerst afdichten. Door onderstaand stappenplan te volgen, breng je deze klus makkelijk zelf tot een goed einde. Ook de vervolgstappen (zoals het betegelen van je douchewand en het voegen van de tegels) kan je in detail terugvinden op Atelier Knauf. Sla de link alvast op bij je favorieten en ga zelfverzekerd aan de slag.

Eerst even dit: waarom je gipsplaten voorbehandelen?

Hydro-gipsplaten van Knauf zijn vochtwerend, en dus ideaal voor gebruik in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Toch moet je deze gipsplaten nog voorbehandelen, voor je ze mag betegelen. Want ook vochtwerende gipsplaten hebben een zuigende werking. Ze absorberen minder dan de klassieke gipsplaten, maar ze nemen wel degelijk vocht op.

Met de Knauf afdichtingset verbeter je de waterdichtheid van de Hydro-gipsplaten en dicht je de verbindingen tussen de gipsplaten af, net als de leidingdoorvoeren. Zo voorkom je lekkages en allerlei vochtproblemen, zoals schimmels, in je douche. Je douchewand is meteen ook klaar om betegeld te worden. Ontdek dus snel hoe je je doucheruimte kan afdichten als een professional.

Stappenplan: hoe de wanden van je doucheruimte afdichten?  

1. Verzamel je klusmaterialen en gereedschappen

Om straks vlot te kunnen doorwerken, verzamel je eerst alle nodige materialen en gereedschappen voor je klus. Op Atelierknauf.be vind je deze volledige lijst van benodigdheden. Zo hoef je zelf geen lijstje te maken. Handig!

Vermoedelijk zal je nog een en ander in huis moeten halen. De aanbevolen primer en afdichtingset voor de douche (inclusief afdichtemulsie, afdichtband en twee manchetten), vind je alvast bij een lokale doe-het-zelfzaak. Ontdek hier een verkooppunt in je buurt.

Alles bij de hand? Dan kan je aan de slag!

2. Breng een grondeerlaag aan

Eerst baken je het gedeelte af dat je wil betegelen. Neem daarna je blokborstel of roller erbij en breng een voorstrijklaag primer universeel diepgrond aan.

Waarom een primer aanbrengen op de gipsplaten? De primer bevordert de hechting, zorgt voor extra bescherming tegen vocht en beperkt de verschillen in absorptie van de gipsplaat.  

3. Knip de afdichtband

Om de verbinding tussen de gipsplaten bij de hoek af te dichten, zal je een afdichtband moeten aanbrengen. Die vind je in de Knauf afdichtingset. Dit flexibel afdichtingssysteem is speciaal ontwikkeld om gipsplaten in vochtige ruimtes waterdicht te maken.

Naast de afdichtband bevat de afdichtset ook een afdichtemulsie en twee manchetten voor de leidingdoorvoeren.

Knip de afdichtband op de juiste lengte, zoals je kan zien in deze video.

4. Breng een laag afdichtemulsie aan in de douche

Breng een laag Knauf afdichtemulsie aan in de binnenhoeken van de douche. Hiervoor gebruik je een borstel, roller, of penseel.

5. Plaats de afdichtband in de douche

Meteen nadat je de grondlaag hebt aangebracht, plak je de afdichtband. Druk de band stevig aan met de spatel. Zorg ervoor dat de band bedekt wordt met de overtollige afdichtemulsie, net zoals in deze video.

6. Plaats de dichtingsmembranen voor de leidingdoorvoeren

Breng rondom de leidingdoorvoeren eveneens een laag afdichtemulsie aan. Plaats daarna de dichtingsmembranen. Druk stevig aan en bedek de membranen met de afdichtemulsie.

7. Breng de eerste laag afdichtemulsie aan op de gipsplaten

Breng een laag afdichtemulsie aan over het te betegelen gedeelte. Hiervoor gebruik je een roller, penseel of borstel.

8. Breng de tweede laag afdichtemulsie aan

Na minimaal drie uur wachten is de eerste laag droog. Tijd om de tweede laag afdichtemulsie aan te brengen! Laat deze tweede laag volledig opdrogen voordat je de tegels plaatst.

Hoe pak je de volgende stap best aan: het betegelen van de douchewand? Ga aan de slag met het stappenplan op Atelierknauf.be en betegel je douchewand als een professional. Ook voor de laatste stap, het voegen van je tegels, kan je gebruikmaken van een handige tutorial. Met dank aan de experts van Atelier Knauf!