Eerst even dit: je doucheruimte moet afgedicht zijn
Op Atelierknauf.be ontdek je hoe je eenvoudig zelf een douchehoek van gipsplaten bouwt en hoe je vervolgens je doucheruimte afdicht. Denk eraan: het afdichten van je doucheruimte is een must om vochtproblemen te voorkomen. Het komt erop neer dat je de groene gipsplaten waterafstotend maakt met behulp van de Knauf afdichtingset. Vind hier een verkooppunt in je buurt.
Aan de slag!
Heb je je doucheruimte afgedicht en je douchebak geplaatst? Dan kan je je douchetegels gaan plaatsen op de wanden van je douche. Hieronder vind je een waterdicht stappenplan voor het betegelen van je douchewanden.
1. Verzamel je klusmaterialen en gereedschappen
Voor je van start gaat, verzamel je alle nodige materialen en gereedschappen voor je klus. Zo schiet je straks snel op. Op Atelierknauf.be vind je een volledige lijst van benodigdheden. Zo hoef je zelf geen lijstje te maken. Handig!
De aanbevolen Flex-tegellijm van Knauf shop je bij een lokale doe-het-zelfzaak. Knauf Flex-tegellijm is waterbestendig en daardoor een goede keuze voor het betegelen van douches en andere natte ruimtes. Ontdek hier een verkooppunt in je buurt.
Hoeveel tegellijm heb je nodig? Welk type tegelkam kies je? Hoe breed moeten je tegelkruisjes zijn? Dat wordt duidelijk wanneer je enkele belangrijke parameters bepaalt. Kijk daarvoor bij stap 2.
2. Bepaal de afmetingen van de wand, tegels en voegen
Bepaal zowel de tegelafmetingen, de voegbreedtes als de afmetingen van je muuroppervlak. Op basis hiervan ontdek je:
- De nodige hoeveelheid tegellijm
Tip: kijk op het technisch blad Flex-tegellijm voor een inschatting. - Het juiste type tegelkam
- De breedte van de tegelkruisjes
- De juiste versnijdingen van de tegels
3. Bescherm de vloer en de douchebak
Bescherm de vloer en andere kwetsbare zones zoals je douchebak voor je start met het betegelen van je douchewanden. Zo voorkom je dat je vloer of douchebak beschadigd raakt, en vergemakkelijk je het poetsen na je klus.
4. Maak de tegellijm aan
Giet ca. 0,7 liter zuiver water in een voldoende grote bak. Voeg vervolgens 2,5 kg Flex-tegellijm in poedervorm toe.
Maak de tegellijm aan volgens de instructies op de verpakking. Let erop dat je de juiste verhouding water/poeder hanteert.
Tip: Meng best geen volledige zak in één keer, want het mengsel moet binnen 4 uur verwerkt worden. Eens de tegellijm uitgehard is, is die niet meer bruikbaar.
Het mengen van de tegellijm doe je met een elektrische menger (max. 600 toeren/min.). Heb je maar een kleine hoeveelheid tegellijm nodig? Dan kan je een schroefmachine met mengijzer gebruiken.
Meng het water en het poeder tot je een klontervrije pasta krijgt. Voeg het lijmpoeder steeds aan het water toe, en niet omgekeerd. Zo is de kans kleiner dat het mengsel gaat klonteren. Bekijk de klusvideo.
Laat het mengsel ongeveer 5 minuten rusten. Reinig je mengijzer en roer daarna opnieuw door het mengsel.
5. Meet de tegels op
Meet de hoogte van één tegel en tel er 5 mm bij. Zet deze maat over op de breedte van de muur die je gaat betegelen. Daarbij vertrek je vanaf de basis van de muur.
Wat als de ondergrond ter hoogte van de vloer niet waterpas is? Check het hier.
Zet met behulp van een potlood, een houten lat en een waterpas een horizontale lijn uit op de muur.
6. Breng de tegellijm aan
Voor je de tegellijm kan aanbrengen, moet de ondergrond vlak, vast, droog en proper zijn. Maar ook stof- en vetvrij. Niet zeker of dit het geval is? Check hier hoe je het tegeloppervlak voorbereidt. Zodra de ondergrond klaar is, kan je de tegellijm aanbrengen.
Breng de tegellijm verticaal, van boven naar beneden, aan tot aan je referentielijn. Eindig door de lijm horizontaal te kammen. Zo verbeter je de hechting van de lijm. Bekijk de klusvideo.
7. Plaats de tegels
Heb je de tegellijm aangebracht? Doe dan meteen een test: plaats een tegel in de lijm en haal hem meteen weg. Zo kan je checken of de lijm goed op de tegel blijft plakken.
Plaats dan - binnen 20 minuten - de tegels op de lijm. Druk de tegels telkens stevig aan, met kleine roterende bewegingen. Eens je een tegel in de lijm hebt geplaatst, heb je ongeveer 15 minuten de tijd om de tegel licht te corrigeren. Bekijk de klusvideo.
Plaats de eerste rij tegels, en laat daarbij een voeg van 5 mm vrij tussen de tegel en de douchebak. Op die manier komt de bovenkant van de tegel overeen met de eerder uitgezette lijn.
Plaats een tegelkruisje in de hoek tussen de aanpalende muur en de tegel. Doe dit over de volledige breedte van het tegeloppervlak. Plaats tussen elke tegel een tegelkruisje, zodat je de nodige ruimte vrijhoudt tussen de voegen.
Controleer met een waterpas of je de tegels juist hebt geplaatst. Verwijder de tegelkruisjes voor de lijm volledig droog is.
8. Plaats het stopprofiel
Plaats het stopprofiel verticaal, ter hoogte van de laatste tegel van het tegeloppervlak. Controleer met een waterpas, en kleef het profiel op de ondergrond met behulp van de tegellijm. Bekijk de klusvideo.
Pas opnieuw stappen 6 en 7 toe. Breng de tegellijm aan met een lijmkam en plaats de tegels tot de gewenste hoogte.
9. Controleer de vlakheid en het niveau
Kijk met behulp van een waterpas regelmatig de uitlijning van de tegels na, en corrigeer indien nodig. Herhaal meerdere keren om correct de verticale en horizontale loodlijn te volgen.
Gebruik de rubberen hamer en een diagonaal op de tegels geplaatste houten lat om zo de vlakheid te controleren. Dit kan je meermaals doen tijdens je klus voordat de lijm hard wordt.
Hoe gaat het dan verder? Hoe verwijder je de overtollige lijm? Hoe snijd je de tegels uit voor de buisdoorvoeringen? Hoe voeg je je tegels? Check het stappenplan op Atelier Knauf voor de juiste aanpak en werk je klus af als een pro.
De smaak te pakken? Op het online platform Atelier Knauf ontdek je tutorials voor allerlei klussen in en rondom de woning. Voeg deze link toe aan je favorieten en neem geregeld een kijkje voor inspiratie.