Een inloopdouche kiezen? Ontdek alles over afmetingen en mogelijkheden van een stijlvolle, praktische douche.

16/02/2024

Wil je in je badkamer genieten van alle comfort? Dan mag een inloopdouche niet ontbreken. Met zijn strakke design, veel bewegingsruimte en een gepaste douchekop, geniet je thuis van een echt spa-moment. Hoe creëer je dat luxegevoel bij je thuis? Wat zijn de mogelijkheden van een walk-in douche? Hoe groot moet hij zijn? Dat, en meer ontdek je hier. 

Inloopdouche: enorm veel voordelen

Een inloopdouche of walk-in douche heeft normaal gezien geen opstapje, waardoor je hem langs de open zijde(s) makkelijk kunt betreden en verlaten. Hij bestaat meestal uit een glazen wand die met een profiel aan de muur bevestigd is, en is vaak ruimer dan een cabinedouche. Dankzij het minimum aan hoeken en kanten is je inloopdouche bovendien makkelijk schoon te maken. Door een zitje of een steungreep toe te voegen maak je je ruime douche geschikt voor je oude dag.

Tips om je inloopdouche optimaal in te richten

Waarop moet je letten bij het kiezen van je inloopdouche? We bundelden de meest voorkomende vragen en hopen zo je keuze te vergemakkelijken. Hulp nodig bij je plannen? Maak een afspraak bij je badkamerspecialist.

Locatie inloopdouche

Waar je je inloopdouche plaatst, is afhankelijk van de ruimte die je ter beschikking hebt en je sanitaire aansluitingspunten. Om ruimte te besparen, wordt een inloopdouche meestal in een hoek tegen een muur geplaatst. Maar je kan hem ook perfect vrijstaand tegenover een muur plaatsen, zodat hij aan twee kanten toegankelijk is. Een derde optie is om je inloopdouche in een nis te plaatsen tussen twee muren, voor een meer geborgen gevoel.

Grootte inloopdouche

Hoe groot moet een inloopdouche zijn? Dat is afhankelijk van de beschikbare ruimte, de plek waar je je douche wilt plaatsen, en je persoonlijke wensen. Een standaard open inloopdouche is 90 centimeter breed en 120 centimeter lang. Een langere douchewand van 140 à 160 centimeter vergroot het comfort. Zo is je douche voldoende ruim om te douchen zonder je badkamervloer nat te spatten. Maar ook in een kleinere badkamer is een inloopdouche mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden bij je badkamerspecialist. Wil je je douche delen met twee, dan is een grotere inloopdouche van 180 cm tot 2 meter aangeraden.

Type douchebak of -vlak

Een inloopdouche is in het beste geval drempelloos. Ofwel loopt de badkamervloer door en loopt de vloer een beetje af naar een ingebouwde douchgoot, ofwel is de douchebak ingebouwd op vloerniveau. Helaas is dit praktisch niet altijd mogelijk of moeten er te veel aanpassingen aan de vloer of waterafvoer gebeuren. Een vlakke doucheplaat van enkele centimeters hoog, die op de vloer geplaatst kan worden, is dan een prima alternatief. Ontdek douchebakken in verschillende vormen, afmetingen en materialen (acryl, Quaryl, staal, solid surface).

Type glazen douchewand

De glazen douchewand van een inloopdouche wordt op de vloer of op de rand van de douchebak geplaatst. Omdat je douche open is, is hij best lang genoeg. Er bestaan douchewanden in helder glas, in spiegelglas, gekleurd glas of gezandstraald glas voor extra privacy en een unieke touch. Je kunt eventueel een douchedeur aan je ruime inloopdouche toevoegen, zo blijft de warmte beter in de douche hangen. Liever geen douchewanden en dus een volledig open inloopdouche? Dat kan. Houd dan wel rekening met het verlies van warmte, condensatie en eventueel slip- en spatgevaar.   

Wandbekleding voor de douche

Je kunt de wanden van de inloopdouche laten betegelen of laten voorzien van een betonstuc. Maar nog makkelijker is het om douchewandpanelen te laten plaatsen. Deze wandpanelen beperken de hoeveelheid naden en dus ook de uren poetswerk. Bovendien zijn ze ook handig om snel en eenvoudig je douche te renoveren. De wandpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, texturen en zelfs met afbeeldingen. Zo kleed je je douche volledig in naar eigen smaak.

Douchekranen en douchekop

Voor een inloopdouche kiest men vaak een inbouwdouche. Deze doucheset oogt strakker doordat enkel de douchekop en de inbouwthermostaat zichtbaar zijn. Je kan ook kiezen voor een douchecombinatie, deze doucheset bestaat meestal uit een (regen)douchekop, handdouche en thermostatische kraan die je makkelijk kunt plaatsen en vervangen wanneer nodig. Graag meer comfort? Dan is een regendouche of een massagedouche ideaal. Wil je graag met z’n tweeën douchen en heb je voldoende ruimte? Dan kan je een dubbele douche laten installeren.

Op zoek naar je ideale inloopdouche of andere badkameroplossingen? Doe inspiratie op in de badkamertrends van 2024 en download het gratis inspiratiemagazine. Ga je nieuwe walk-in douche ontdekken in een Facq toonzaal in je buurt en stel je nieuwe badkamer samen met de hulp van de badkameradviseurs. 

In samenwerking met Facq

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.