Verken deze architecturale herenwoning in Tienen tijdens ‘Mijn Thuis Op Maat’

Gepubliceerd op 04 September 2020

Tijdens de openhuizendag ‘Mijn Thuis Op Maat’ op 27 september kun je de herenwoning Steenhof-Anemoon gaan bezoeken. Het huis bevat heel wat originele elementen, zoals een 15 meter hoge binnenmuur van gestampte aarde en een immense glazen gevel.

Eigenzinnige nieuwbouwwoning

De privéwoning van architect Peter Van Impe is de laatste van twaalf aaneengesloten woningen op een zone van een nieuwe verkaveling. De hoogst eigenzinnige woning geeft uitdrukking aan Peters visie op wonen en het efficiënte gebruik van ruimte. Tijdens de openhuizendag ‘Mijn Thuis Op Maat’ kun je dit originele project gaan ontdekken en een praatje maken met de architect. Registreer je alvast online.

Impressionante glazen wand

Peter wilde aan de westelijke parkzijde een zo dun mogelijke grens tussen binnen en buiten. En die kwam er. Een immense glazen gevel tussen de bakstenen muren trekt meteen de aandacht. De openheid naar de omgeving – een 11 hectare groot park – maakt een eigen tuin overbodig.

Ongewone, flexibele indeling

Puur en robuust staal verbindt de vijf woonniveaus in de vorm van een open trap in een ter plaatse gelast stalen maatmeubel. De huidige indeling is niet noodzakelijk de toekomstige. Het gebouw is een flexibele koker. De Kerto-balken voor de vloeren kunnen er later gewoon weer uitgehaald worden. Niets staat in de weg dat later de indeling of zelfs de functie herbekeken wordt.

Binnenmuur van gestampte aarde

Ook de 15 meter hoge binnenmuur van gestampte aarde is een echte eyecatcher. ‘De gebruikte aarde bestaat uit grond van de eigen site, aangevuld met klei en kiezels. We combineren dit aardse materiaal met andere ruwe materialen, zoals baksteen, hout en staal, materialen die we in hun pure en brutalistische vorm toepassen’, vertelt Peter. 

Nostalgisch en futureproof

Met de toepassing van deze oude bouwtechniek brengt de woning ode aan ambachten uit het verleden. Tegelijkertijd staat het project in het heden door de toepassing van zoveel mogelijk natuurlijke technieken om tegemoet te komen aan de klimaateisen. De woning kijkt ten slotte ook naar de toekomst met haar ruimtelijke flexibiliteit en circulaire materiaalgebruik.

Registreer je voor een gratis bezoek

Op 27 september 2020, tijdens de openhuizendag ‘Mijn Thuis Op Maat’, kun je deze eigenzinnige herenwoning met eigen ogen gaan bekijken. Interesse? Registreer je dan alvast, een must als je deze woning wil bezoeken. Last but not least: lees voor je vertrek even de coronamaatregelen door, zodat je weet wat er van je verwacht wordt.
De openhuizendag Mijn Thuis Op Maat is een initiatief van Zoekeenarchitect.be en Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV). Ontdek alle deelnemende projecten, registreer je alvast online en zorg dat je erbij bent op 27 september. Tot dan!