Stap binnen in deze patiowoning in Hasselt tijdens ‘Mijn Thuis Op Maat’

Gepubliceerd op 04 September 2020

Tijdens de openhuizendag ‘Mijn Thuis Op Maat’ op 27 september kun je een originele patiowoning gaan bezoeken, het resultaat van een ingrijpende renovatie. Een eeuwenoude arbeiderswoning ontpopte tot aangename stadswoning op maat van de bewoners.
 

Renovatie tot moderne stadswoning

Architecten Eline Daniels en Simon Stockmans waren op zoek naar een volledig te renoveren woning en vonden een honderd jaar oude arbeiderswoning aan de rand van de Hasseltse binnenstad. Ze besloten het huisje volledig te strippen, enkel de voorgevel werd behouden. Tijdens de openhuizendag ‘Mijn Thuis Op Maat’ kun je het indrukwekkende resultaat van deze renovatie bewonderen en een praatje maken met de architecten. Registreer je alvast online.

Met behoud van de authentieke gevel

De woningen in de geïnventariseerde wijk werden gebouwd in het kader van een vroegere gelatinefabriek. Ze zijn niet beschermd, maar het stadsbestuur wil het authentieke karakter van de wijk toch graag behouden. Eline en Simons droegen hun steentje bij en behielden de voorgevel door enkel het schrijnwerk te vervangen. Achter de voorgevel verrees er een aangename stadswoning op maat van het gezin.

Slim omspringen met de beperkte ruimte

Simon en Eline wilden vooral een praktische stadswoning waar ze met hun gezin toch een aantal jaren in kunnen blijven wonen, ook als er kinderen komen. Ze hebben de beschikbare ruimte op een erg efficiënte manier benut. Op nauwelijks 120 vierkante meter bruikbare oppervlakte creëerden ze een ruim aanvoelende woning met twee badkamers en een bureau, waarbij ze plaats overhadden voor een patio.

Volop licht en ruimtegevoel

De patio brengt licht in heel de woning, die daardoor ook groter en ruimer aanvoelt. Van overal in de woning heeft het koppel zicht op de patio met boeiende perspectieven. Simon & Eline: ‘Achter de woning hebben we een stadstuin van ongeveer 20 vierkante meter. Dankzij een vouwschuifraam kunnen we onze achtergevel volledig openen en creëren we extra “buitenruimte”.’

Gunstig E-peil

Met een E-peil van 20 scoort de woning zeer goed. ‘Tijdens het proces bleek al snel dat we op de goede weg waren. We hebben ons dan extra verdiept in hoe we het E-peil konden verlagen. We beslisten om de voorgevel aan de binnenzijde te isoleren en een warmtepomp en zonneboiler te plaatsen. Deze maatregelen dragen ook bij tot het comfortabele binnenklimaat. De premies die we ervoor kregen, waren een fijn extraatje.’

Registreer je voor een gratis bezoek

Op 27 september 2020, tijdens de openhuizendag ‘Mijn Thuis Op Maat’, kun je deze verrassende patiowoning met eigen ogen gaan bekijken. Interesse? Registreer je dan alvast, een must als je deze woning wil bezoeken. Last but not least: lees voor je vertrek even de coronamaatregelen door, zodat je weet wat er van je verwacht wordt.

De openhuizendag Mijn Thuis Op Maat is een initiatief van Zoekeenarchitect.be en Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV). Ontdek alle deelnemende projecten, registreer je alvast online en zorg dat je erbij bent op 27 september. Tot dan!