Bezoek deze sculpturale nieuwbouwwoning (Ieper) vanuit je zetel tijdens ‘Mijn Thuis Op Maat’

Gepubliceerd op 04 September 2020

Openhuizendag ‘Mijn Thuis Op Maat’ laat je kennismaken met verbluffende architectuur. Daarvoor hoef je je zetel zelfs niet uit. 35 projecten kun je exclusief virtueel bezoeken, via video's en podcasts. Deze sculpturale nieuwbouwwoning in Ieper bijvoorbeeld.

Open en hedendaagse gezinswoning

De bouwheer, een familielid van Bas Meulman van ZOOM architecten, vroeg hem om een open en hedendaagse eengezinswoning te ontwerpen met vier slaapkamers, genoeg bergruimte en voldoende kwalitatieve buitenruimte en privacy. Het bureau ging aan de slag om binnen het beschikbare budget een open, lichte en ruimtelijke woning te ontwerpen met de nodige architecturale kwaliteit. Breng een virtueel bezoek aan deze woning.

Bakstenen tuinmuur biedt privacy

Het perceel grenst aan drie zijden aan maar liefst zes andere percelen. Architect en bouwheer besloten om een bakstenen tuinmuur op te trekken om de nodige privacy en geborgenheid te garanderen. De muur loopt binnen visueel door in de gemene muur van de halfopen bebouwing. De volledige perimeter tussen de bakstenen muren is verhard. Het terras vormt zo het verlengde van het interieur en maakt deel uit van de woning.

Massieve monoliet

De architect vertaalde de verplichte aansluiting op het gabarit van de buurwoning door dat profiel te extruderen tot de basisvorm van de nieuwe woning. Op die manier verrees er een monoliet tussen de tuinmuren, een sculptuur van prefab betonpanelen als gevel- en dakafwerking op een stalen skelet.

Op zoek naar zonnestralen

Met het zuiden aan de zijde van de buur vormde rechtstreekse zonlichtinval een grote uitdaging. Een schuine insnijding in het volume ter hoogte van de voorgevel laat in de late namiddag rechtstreeks zonlicht toe binnen de tuinmuur. Dit betekent dat de bouwheer ondanks de ongelukkige oriëntatie op elk moment van de dag wel ergens op zijn terras in de zon kan zitten.

Virtueel bezoek 

Zin om deze woning te ontdekken? Breng dan een virtueel bezoek. Goed om te weten: op 27 september tussen 16u. en 17u.30 kun je in contact komen met de architect via Facebook Live. Ontdek ook de overige 34 virtuele projecten, of plan een bezoek aan een van de 65 projecten op locatie.  
De openhuizendag Mijn Thuis Op Maat is een initiatief van Zoekeenarchitect.be en Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV). Ontdek alle deelnemende projecten en doe frisse ideeën op voor jouw project.