Bis beurs 2017 architectuurwedstrijd : Woon-werk ruimte in Oudenaarde

De architectuurwedstrijd van Bis beurs 2017 bevatte ook de categorie : "Inbreiding bij eengezinswoning." 1 van de 2 laureaten was een loods die omgebouwd werd voor een ambachtelijke schrijnwerkerij. Lees hier alles over dit project.
Ontwerp: Delmulle Delmulle - Ideeel Architecten
Project:
De opdracht bestond erin een loods te bouwen voor een (ambachtelijke) schrijnwerkerij.
Het voorstel combineert een ambachtsruimte met een woongedeelte, in een zone waar alleen industriële gebouwen mogen worden opgetrokken.
Door de centrale ligging en het residentiële karakter van de omgeving stellen de ontwerpers een vooruitstrevende visie voor: het dak, anders een ongebruikte verharde oppervlakte, gebruiken als maaiveld voor het bouwen van woningen.
Het fabrieksdak als bouwplaats gebruiken voor huisvesting, is een antwoord op de steeds toenemende druk van de bevolking. Deze vorm van verstedelijking is niet storend en conceptueel verstandig. De twee entiteiten kunnen zelfs complementair worden gebruikt: als kantoor of thuis voor de werkplaatsgebruiker.
De ontwerpers ontwikkelden het industriële gebouw op een flexibele manier als een eenvoudig rechthoekig volume dat in kleinere segmenten kan worden verdeeld, om een betaalbare werkplaats voor kleine kunst- en ambachtsbedrijven te bieden.
De dakwoningen worden op een eenvoudige maar eigentijdse manier gebouwd en zijn voorzien van een royale buitenruimte.
Wat overtuigde de jury:
Dit is een oplossingsmodel om diverse ambachten te combineren en te laten integreren in woonwijken zonder de meestal storende loodsen. Architecturaal is het zeer mooi vormgegeven. Bovendien is het ook een uitdaging om de ambachtsruimte zo geluidsdicht mogelijk te maken om geen hinder te ondervinden in het woongedeelte.
In een residentiële omgeving worden vier eenheden op een zeer kleine oppervlakte voorzien, met veel licht en glas, zonder de privacy uit het oog te verliezen. Daarnaast zitten de ambachtsmannen en -vrouwen dicht bij hun klanten in de stad, een pluspunt voor de duurzaamheid.