Bis beurs 2017: 9e bis architectuurwedstrijd

Gepubliceerd op
Bis 2017 architectuurwedstrijd Delmulle
Bis 2017 architectuurwedstrijd Delmulle
Bis 2017 architectuurwedstrijd axcis
Bis 2017 architectuurwedstrijd axcis

Voor het negende jaar op rij organiseerde bis, bouw- en inspiratiesalon haar architectuur-wedstrijd. De wedstrijd, gesteund door de Orde van Architecten - Vlaamse Raad, is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde dankzij de keuze voor wedstrijdthema’s met een grote actuele relevantie. Dit jaar werd gekozen voor het thema 'inbreiding'. Maar liefst 88 kandidaten dienden een project in.

‘Inbreiding’ als happy living

De overgang van het traditionele verkavelingsmodel naar kwalitatieve stedelijke inbreiding is definitief ingezet. Files, overmatig fijnstof, beperkte natuurlijke grondstoffen … dwingen ons om onze ruimte slimmer en creatiever te benutten.

De stadswoning – als alternatief voor het klassieke huisje-tuintje – wordt nog te vaak ervaren als een vermindering van de verwachte levenskwaliteit. De uitdaging is om a.d.h.v. investering in de public realm (parken, openbaar vervoer …) en vooral door aantrekkelijke projecten te overtuigen om in de stedelijke centra te wonen.

Realisaties én projecten

De bis architectuurwedstrijd ging op zoek naar projecten waarin werd nagedacht over:

  • de optimalisering van infrastructuur en het creëren van ruimtelijk rendement met meerwaarde voor het levenscomfort
  • het aantrekkelijk maken van wonen in de stad, rekening houdend met de beperkingen van de beschikbare ruimte
  • de harmonieuze integratie van diverse sociale en demografische bevolkingsgroepen

88 inzendingen probeerden hiervoor een oplossing te vinden. Niet enkel gerealiseerde projecten, maar ook lopende plannen, ontwerpen of concepten waren welkom. Als criteria bij de beoordeling hield de jury rekening met bovenstaande punten, zonder happy living en het fun-gehalte uit het oog te verliezen.

Bis 2017 architectuurwedstrijd - Sven Goedefroo - goedefroo+goedefroo architecten

De inzendingen werden gegroepeerd in twee categorieën:

Voor elke categorie kwamen uiteindelijk twee winnaars uit de bus. Daarnaast was nog een eervolle vermelding weggelegd voor een inzending in de categorie eengezinswoningen, waar in de voortuin van een villa, 5 wooneenheden werden gebouwd.