Kijk op 4, 5, 11 en 12 november binnen in duurzame woningen tijdens de Ecobouwers Opendeur

Gepubliceerd op

Heb je inspiratie nodig voor jouw (ver)bouwproject? Ben je op zoek naar informatie om duurzaam aan de slag te gaan? Tijdens de Ecobouwers Opendeur op 4, 5, 11 en 12 november kan je gratis binnenkijken in duurzame, bio-ecologische en energiezuinige woningen. Enthousiaste eigenaars tonen welke technieken zij gebruikt hebben, vanuit welke filosofie ze vertrokken en met wie zij samenwerkten om hun duurzame bouwproject te verwezenlijken. Geen verkooppraatjes, maar échte ervaringen over hoe energiezuinig bouwen verloopt in de praktijk. Neem hier een kijkje tussen alle kijkhuizen. Onder andere de woningen hieronder kan je bezoeken tijdens de twee weekends in november.

Passiefwoning van hout

WAASMUNSTER - De eigenaars van deze passiefwoning zagen het belang van een compacte vorm, zonnewinsten via plaatsing van ramen en het minimaliseren van oververhitting. Het resultaat? Een hedendaagse houtskeletwoning met bio-ecologische materialen en circulaire bouwwijzen. Naast passief is deze woning ook vrij van fossiele brandstoffen dankzij de warmtepomp in combinatie met PV-panelen! Breng een bezoek op zaterdag 11 november.

Medische praktijk wordt ecologische woning

MERELBEKE - Een afgetakelde medische praktijk uit de jaren zestig renoveren tot een ecologisch en  zelfvoorzienend huis? Danny en Marijke deden het. Ze toverden de plek om tot een energiezuinig stulpje met een ecologische tuin waar eerst de parking lag. Binnen hetzelfde volume werd een extra wooneenheid ingericht die in de toekomst verschillende rollen kan opnemen: zorgwoning of co-housing. Modulair en circulair! Dit huis kan je bezoeken op 11 november.

Tiny kantoor met eco materialen in Alken

ALKEN - Een kleine oase van efficiëntie en sereniteit: dat is het kleine kantoor van architectenbureau Van Laethem geworden. Het is een fijne werkplek, maar het is ook een symbool van hun kijk op architectuur en materiaalgebruik. Met kalkhennepmuren, hout en zoveel mogelijk recupmaterialen is dit kantoor een inspiratiebron voor iedereen die duurzaam aan de slag wil gaan. Plan je bezoek aan het tiny architectenkantoor.

Passiefhuis in CLT

NAZARETH - Deze passiefwoning werd door Husette gebouwd volgens een CLT-constructie die binnenin zichtbaar bleef, waardoor het een erg natuurlijke uitstraling heeft. De buitengevel is afgewerkt met zwarte thermowood vuren gevelbekleding en opgevuld met houtvezelisolatie als akoestische en thermische massa. De woning wordt verwarmd met een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming en zonnepanelen. Verder is deze woning uiterst luchtdicht dankzij een systeem D ventilatie en performante ramen en deuren met drievoudige beglazing. Bezoek deze woning op 4 of 5 november.

Architect en aannemer beantwoorden je vragen in ecologische CLT-woning

ONZE-LIEVE-VROUW-WAVER - Deze woning uit CLT heeft nauwelijks afwerking nodig. Dat scheelt een heleboel materialen. De woning is nog niet volledig afgewerkt, op de planning staan binnendeuren, energiebeheer via domotica en andere klussen. Bij het bezoek van deze woning zullen het architectenbureau, de CLT-aannemer en het energiestudiebureau aanwezig zijn om al je vragen te beantwoorden! Win al je informatie in op 11 en 12 november.

Ecologische vakantielodge

In hartje Haspengouw is de natuur nooit ver weg: de planten filteren het water, en de zon levert elektriciteit. Het huis voelt altijd gezellig en is goed geventileerd dankzij natuurlijke isolatiematerialen en een hightech ventilatiesysteem D. De plantages rondom het huis leveren een fantastisch panorama tijdens je hot tub sessie. Het water wordt nadien gerecycleerd en gefilterd door de planten. Het hout komt van de omliggende appelplantages. Gratis te bezoeken op 5 en 12 november.

Benieuwd naar meer? Neem hier een kijkje tussen alle kijkhuizen en registreer je voor jouw bezoek.

   

standaard